Biblioteca ”Petru Maior”, oaza de cultură a Reghinului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 638 Vizualizări

Biblioteca ”Petru Maior”, oaza de cultură a Reghinului

Sorina Bloj material bibliotecaBiblioteca Municipală ”Petru Maior” reprezintă instituția de cultură etalon a municipiului Reghin, lăcaș de cultură care pregătește pentru acest an noi și frumoase activități menite să pună în valoare cultura și oamenii care o reprezintă cu cinste. Despre evenimentele organizate în acest an ne-a vorbit directorul bibliotecii Sorina Bloj.

Reporter : Biblioteca Municipală Reghin a marcat în 2015 o dublă aniversare. Despre ce este vorba ?

Sorina Bloj: 2015 a fost anul în care reghinenii au sărbătorit 85 de ani de la înființarea primei biblioteci publice la Reghin, și 65 de ani de la înființarea primei biblioteci publice de stat, chiar în imobilul în care și astăzi ne desfășurăm activitatea. Biblioteca a evidențiat aceste evenimente la toate activitățile care le-a organizat în cursul anului trecut, toate au fost consacrate acestor sărbători importante ale reghinenilor.

Rep.: Cum se situează biblioteca în prezent în ce privește fondul de carte ?

Sorina Bloj: În toți acești ani, prin aportul personalului dedicat profesiei de bibliotecar instituția a ajuns un adevărat centru cultural pentru Reghinul nostru, pentru locuitorii noștri, colecția de carte a bibliotecii ajungând în prezent la 125.000 de volume, repartizate în cinci depozite de carte, și la cele două secții care au relații cu publicul, secția împrumut carte pentru copii și secția împrumut carte pentru adulți, dar și la secția documentară cu sala de lectură, și desigur la filialele din cartierele Iernuțeni și Apalina.

Rep.: Câtă contribuție are biblioteca la formarea profesională și intelectuală a reghinenilor ?

Sorina Bloj : Un aport important l-a adus biblioteca în ce privește formarea reghinenilor. Vă invit la orice oră doriți, într-o zi de joi dimineața să vedeți că sala de lectură a bibliotecii este plină. Avem utilizatori care aleg să studieze în biblioteca noastră, ne recomandă pentru achiziție cărți importante pe domenii diferite, economic, juridic, medical, psihologic. Aici își pregătesc lucrări de diplomă, colaborează cu noi, ne propun și activități interesante pentru vârsta dumnealor. Prin grija fostului director al bibliotecii, Marin Șara biblioteca are o serie de cărți importante care probabil nu se regăsesc în alte bioblioteci publice. Așa se face că am avut utilizatori și de la Târgu-Mureș, Sighișoara, Cluj, interesați de aceste cărți extrem de valoroase. Investiția în timp făcută din bugetul local își regăsște ținta, mulți dintre cei care s-au pregătit pentru facultate sau pentru definitivarea studiilor apelând în dese rânduri la fondul nostru de carte.Și în continuare suntem preocupați de acest aspect, am alocat fonduri importante din bugetul nostru achiziției de cărți pentru toate secțiile. Ținem cont de cerințele cititorilor și a celor care apelează la serviciile noastre.

Rep.: Un capitol important este dat segmentul tânăr. Mai vin tinerii la bibliotecă ?

Sorina Bloj : 45 % din utilizatorii noștri sunt înscriși la secția împrumut carte pentru copii. Aici mai trebuie adăugat faptul că în Reghin mai avem șase biblioteci școlare. Înseamnă foarte mult pentru noi această colaborare cu colegii din bibliotecile școlare pentru că achiziția de carte ține cont și de propunerile din programele dumnealor.

Rep.: Unde se situează biblioteca în percepția reghinenilor ?

Sorina Bloj : Statisticile pe care noi le întocmim în fiecare an spun că ne plasăm foarte bine. Dintre cei 32.000 de locuitori cât are Reghinul, utilizatori ai bibliotecii reghinene sunt undeva la peste 7.000, dintre care aproape 5.000 sunt înscriși în biblioteca, procentul fiind unul peste media pe țară, restul participînd la activitățile cu public ale bibliotecii. S-a dublat numărul intelectualilor care frecventează aceste activități cu public, ei nefiind neapărat înscriși la bibliotecă, pentru că își permit să achiziționeze carte, care devin ulterior donatori de carte pentru noi. Vreau să mulțumesc pe această cale acestor oameni, anul trecut un număr mare de reghineni s-au apropiat de biblioteca noastră cu donații de carte importante.

Rep.: Nu găzduiți doar cărți, sunteți gazdă primitoare altor activități cu oaspeți de seamă.

Sorina Bloj : Activitățile pentru public au făcut să fim cea mai activă bibliotecă din județ, fapt pentru care în 2013 am primit o diplomă din partea Bibliotecii Județene Mureș. Avem în nedie cam două, trei activități pe săptămână, ceea ce după părerea mea este mult. Un aspect important îl reprezintă promocvarea personalităților, în special cele locale. În acest sens anul trecut l-am avut oaspete de două ori în biblioteca noastră pe academicianul Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne, farmacolog, personalitatea care face parte din elita intelectuală și ștințifică a României și nu numai. Anul trecut a împlinit 90 de ani, prilej cu care l-am sărbătorit pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. De asemenea, în 2015 am organizat pentru prima dată la Reghin Colocviile Naționale ”Ovidiu Bojor”, unde distinsul academician a fost însoțit de somități din domeniu care preț de două zile au susținut la Reghin conferințe pentru o viață sănătoasă. Și anul acesta ne dorim să organizăm a doua ediție a acestui important eveniment undeva în toamnă, să fim aproape și de ziua de naștere a domniei sale, el fiind născut în luna noiembrie.

Rep.: Patronul spiritual al bibliotecii este Petru Maior, cel mai idicat să poarte numele unei instituții, în special la Reghin.

Sorina Bloj : Petru Maior și-a pus puternic amprenta asupra reghinului, vreme de 25 de ani a locuit în Reghin, avem bisericuța monument care stă mărturie a lucrării sale, plus că biblioteca deține lucrări valoroasde care aparțin marelui iluminist. Avem un bulevar, o parohie, un liceu care îi poartă numele, ca semn de recunoaștere față de marele cărturar. Prima ediție a simpoziunului organizat de când sunt director al bibliotecii la avut în centru atenției pe Petru Maior, deoarece nu puteam organiza altceva făcând abstracție de personalitatea numărul 1 a Reghinului.

Rep.. Altă personalitate marcantă a Reghinului este Augustin Maior.

Sorina Bloj: În parteneriat cu Gimnaziul de Stat ”Augustin Maior” și cu Inspectoratul Școlar Județean vom organiza în acest an o activitatea care să-l readucă în lumina reflectoareleor pe cel care a fost Augustin Maior, personalitate marcantă născută la Reghin, nominalizat la Premiul Nobel în urmă cu un secol.

Rep.: Ce alte activități veți demara în cadrul bibliotecii ?

Sorina Bloj : În acest an am demarat un proiect al bibliotecii intitulat ”Societatea reghineană de istorie” prin care dorim să atragem la activitățle noastre, nu doar ca și simpli participanți, ci să se implice în organizare pe profesorii de istorie , de religie, de limba română, de alte materii, mai ales că din ultimele informații catedrele lor sunt oarecum amenințate cu reducerea numărului de ore .De asemenea, anul acesta vom organiza a doua ediție a Simpozionului Național ”Petru Maior și prietenii”. Anul trecut am publicat cartea cu lucrările primei ediții ale acestui simpozion avut loc în 2014, iar în luna mai, dorim să-l sărbători pe Sfântul Antim Ivireanul, cu ocazia celor 300 de ani de la trecerea sa în nemurire. Va fi un eveniment cu ecou național, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, catedrele de religie ale școlilor din oraș dedicat întemeietorului primei biblioteci cu carte religioasă de pe meleagurile noastre

Rep.: Muzica și pictura dau savoare spațiului bibliotecii.

Sorina Bloj: Avem un cenaclu care poartă jumele poetului Lucian Blaga înființat în urmă cu peste trei decenii, a cărui activitate s-a revigorat în ultimii ani. Aproape lunar am avut oaspeți cantautori, pictori, scriitori protagoniștii unor seri de cenaclu, dar nu mai des de una pe lună, pentru că știm că toate instituțiile de cultură din oraș au activități de acest gen , și nu am vrea să ocupăm teritorii care nu ne aparțin. Prin aceste evenimente promovăm de fapt cartea, prin diverse formă de exprimare artistică.

Rep.. Cum se vede viitorul cărții în lupta cu internetul ?

Sorina Bloj: Este normal să accesăm aparatura aceasta modernă, o folosim cu toții și de multe ori ne întrebăm cum ar fi viața noastră fără ea. Dar cu toate acestea, o carte pe format de hârtie nu va dispărea niciodată pentru că ea este prietenul cel mai apropiat de sufletul omului, o putem oricând lua cu noi, pe un mijloc de transport, într-o călătorie, chiar și seara, până adormim ne însoțește, iar visurile noastre sunt mult mai frumoase.

Rep.. Ce urmează în perioada următoare la Biblioteca ”Petru Maior” din Reghin ?

Sorina Bloj: În această lună, mai exact pe 21 martie vom marca Ziua Mondială a Poeziei, prilej cu care vom organiza din nou o seară de cenaclu. Până atunci, săptămâna viitoare, joi 17 martie martie va avea loc o lansare de carte a profesorului Ilie Șandru din Toplița, apoi îl avem invitat pe scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu cu ultimele sale cărți. Pentru că intrăm în postul Paștelui, am propus în fiecare zi de joi din fiecare săptămână a postului să avem oaspete un duhovnic pentru diferire conferințe tematice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE