Modelele din societate, răsplătite cu distincţia „Alae” Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 705 Vizualizări

Modelele din societate, răsplătite cu distincţia „Alae”

111Consilierii judeţeni au aprobat joi, 31 martie, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, instituirea distincţiei „Alae” care urmează să fie acordată pentru contribuţii deosebite în dezvoltarea vieţii economice şi sociale a judeţului Mureş, merite deosebite în domeniu ştiinţei, artei, culturii şi sportului, contribuţii majore la dezvoltarea şi promovarea în plan naţional şi internaţional a judeţului Mureş. În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii judeţului Mureş au aprobat şi regulamentul de acordare a distincţiei „Alae”, potrivit căruia aceasta va putea fi acordată şi de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, în cazuri excepţionale, fără aprobarea autorităţii publice judeţene, „urmând a informa Consiliul despre decernare în prima şedinţă ordinară”. De asemenea, numărul de distincţii acordate în cazuri excepţionale nu va putea fi mai mare de cel acordat de Consiliul Judeţean Mureş într-un an calendaristic.

Semnificând „Aripi” în limba latină, „Alae” simbolizează avântul, eliberarea de condiţia de loc şi spaţiu, elevaţia pentru sublim, elanul de a depăşi condiţia umană. „Recunoştinţa devine o „rara avis” şi viaţa noastră se transformă mai mult într-o să-i spun alergătură după alte virtuţi poate înţelese greşit. Citatul care m-a întărit foarte mult în a persevera pentru această disticţie „Alae”, „Aripi”, este „Omnia mea, mecum porto”. Adică „Tot ceea ce este al meu port cu mine”. Şi asta în special pentru cei mai tineri este relevant şi anume că nu e chiar aşa de important ce ai şi nu poţi să porţi cu tine. Cel mai important lucru este ceea ce porţi în permanenţă cu tine. Ceea ce avem în cap, altminteri. Ceea ce am învăţat, ceea ce am fost educaţi să fim, ceea ce ne-am autoeducat ca să ne depăşim şi ceea ce îi învăţăm, poate, pe alţii. Acestea nimeni nu ni le poate lua şi de aceea cred că acest motto este piatra de temelie a distincţiei noastre. Această distincţie să fie dată celor care sunt model în societate”, a afirmat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

112

Despre „Alae” au mai vorbit consilierul PSD Vasile Boloş – care alături de consiliera UDMR Csép Éva Andrea a avut o contribuţie majoră în întocmirea regulamentului de acordare a distincţiei – şi consilierul PNL Ioan Şopterean. „Cultura recunoştinţei reprezintă un ansamblu de atitudini, de gesturi, de acţiuni care vin să recunoască şi să recompenseze de către membri unei comunităţi contribuţiile pentru dezvoltarea şi progresul acesteia în diferite domenii de activitate”, a lecturat Vasile Boloş dintr-un text mai vechi, publicat în anul 2010. „Vreau să îi felicit pe cei care au avut această iniţiativă şi pe cei care au muncit până în acest moment pentru ca astăzi să avem propunerea pe ordinea de zi. Este specific poporului nostru să ne respectăm valorile, dar după ce nu le mai avem între noi, post mortem. Iată că această distincţie vine foarte bine şi zic eu păcat că n-am avut-o mai repede”, a rostit Ioan Şopterean.
Spicuiri din regulamentul de acordare a distincţiei “Alae”
* Distincţia „Alae” (în limba latină “aripi”) este cea mai importantă distincţie acordată de Consiliul Judeţean Mureş. Ea se poate acorda cetăţenilor români sau cetăţenilor străini, în timpul vieţii acestora, ca o recunoaştere şi recompensă morală a serviciilor aduse comunităţii judeţului Mureş. Distincția “Alae” se acordă personalităților pentru curajul de a izbândi, puterea de a inspira și excelența în domeniul de activitate.

* Se consideră servicii aduse judeţului Mureş:

– contribuţii deosebite la dezvoltarea vieţii economice şi sociale a judeţului Mureş;

– merite deosebite în domeniul ştiinţei, artei, culturii şi sportului;

– contribuţii majore la dezvoltarea şi promovarea relaţiilor în plan naţional şi internaţional a judeţului Mureş;

– contribuție la dezvoltarea domeniului în care activează;

– recunoaștere pe plan local/ național/ internațional;

– consolidarea identității mureșene în plan național/ internațional;

– perseverență și profesionalism în promovarea județului Mureș.

* Nominalizările pentru acordarea distincţiei se pot face de către:

– preşedintele Consiliului Judeţean Mureş;

– membrii Consiliului Judeţean Mureş;

– comisiile pe domenii de specialitate ale Consiliului Judeţean Mureş.

* Nu pot face obiectul unei propuneri de candidatură persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru fapte penale, dacă nu a intervenit reabilitarea.

* Deţinătorii distincţiei “Alae” se bucură de următoarele drepturi:

– de a fi invitaţi la ședințele Consiliului Judeţean Mureş și de a lua cuvântul atunci când sunt dezbătute problematici specifice domeniului de excelenţă pentru care au fost recompensaţi;

– de a participa ca invitaţi la manifestările social-culturale organizate de Consiliul Judeţean Mureş.

– de a avea statul de invitați permanenți la evenimentele si acțiunile culturale întreprinse de Consiliul Județean Mureș și/ sau de instituțiile de cultură subordonate acestuia.

* Deţinătorii distincţiei “Alae” au datoria morală de a promova interesele şi imaginea judeţului Mureş în ţară şi străinătate.

* Retragerea distincţiei „Alae” se poate face în situaţia în care titularul acesteia aduce prejudicii de imagine sau de altă natură judeţului Mureş sau României.

* Retragerea distincţiei se face după următoarea procedură:

– orice persoană poate depune la registratura Consiliului Judeţean Mureş o sesizare scrisă, asumată şi verificabilă, din care să rezulte îndeplinirea circumstanţelor prevăzute la articolului 9 din prezentul Regulament;

– sesizarea urmează procedurile regulamentare de lucru ale Consiliului, iar retragerea distincţiei se va face prin hotărâre a Consiliului Judeţean Mureş;

la şedinţa Consiliului Judeţean Mureş va fi invitat să-i expună punctul de vedere deţinătorul distincţiei „Alae” împotriva căruia a fost depusă sesizarea;

– hotărârea de retragere a distincţiei se va comunica persoanei în cauză, conform dispoziţiilor legale

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE