Mai puține cazuri de tuberculoză în județul Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Mai puține cazuri de tuberculoză în județul Mureș

tuberculozaTuberculoza conntinuă să fie, în țara noastră, una din problemele prioritare de sănătate publică. Strategia Națională de Control al Tuberculozei își propune să oprească răspândirea infecției în rândul populației prin diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la persoana simptomatică și tratarea ei până la vindecare.

Potrivit unor date furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Mureș, în anul 2014 numărul cazurilor noi de TBC a fost de 12.498 la nivel național. Astfel, s-au înregistrat 14.938 de bolnavi de tuberculoză, mai puțini decât în anul 2013, când erau înregistrați 15.629. Din cauza acestei maladii au decedat, în 2014, 876 de bărbați și 249 de femei. În județul Mureș, s-au înregistrat, în anul 2014, 257 de cazuri, mai puține decât în anul precedent, când erau înregistrate 295 de cazuri de tuberculoză. Astfel, în anul 2013 incidența tuberculozei era de 51,1%, în timp ce în anul 2014 de 44,6%. La copii, incidența tubercolezi era în anul 2013 de 10,8 la 100.000 de locuitori, iar în anul 2014 de 14,1. Cât despre bolnavii rămași în evidență pe anul 2014 în cabinetul medicului de familie, potrivit datelor în județul Mureș se înregistrau 217 cazuri.

Strategie în vederea eradicării bolii
Conform Planului Strategic Național de Control al Tuberculozei în România 2015 – 2020, tuberculoza afectează negativ viețile a mii de români, în special cei care provin din zonele rurale, cei cu situație economică precară și cei fără adăpost. În timp ce capitala și multe alte zone urbane pot fi comparabile cu marile capitale europene, populația rurală a țării, cuprinzând 45% din populația totală, este afectată de sărăcie și de o dezvoltare socio – economică redusă. Doar aproximativ 50% dintre locuitorii din mediul rural au acces la unități medicale îmbunătățite, iar 40% au acces dificil la servicii medicale primare, în comparație cu doar 15% dintre locuitorii din mediul urban. În general, populația din mediul rural este afectată disproporționat de tuberculoză, având totodată posibilitatea mai mare de a se confrunta cu eșecul tratamentului și cu abandonul. Până în anul 2025 se dorește o reducere de 75% a numărului de decese de tuberculoză și o reducere de 50% a ratei de incidență, adică mai puțin de 55 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. Strategia în vederea eradicării epidemiei TBC cuprinde trei piloni importanți: îngrijire centrată pe pacient și prevenire, sisteme de politici îndrăznețe și de susținere și intensificarea cercetării și inovării. Succesul strategiei va depinde de țările care respectă următoarele patru principii cheie: administrare de către guvern și responsabilitate, cu monitorizare și evaluare, coaliție strânsă cu organizațiile și comunitățile societății civile, protecția și promovarea drepturilor omului, etica și echitatea, dar și adoptarea strategiei și obiectivelor la nivel de țară, cu colaborarea la nivel mondial.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE