Home / Agricultura / Sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal

Sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal

222Guvernul a aprobat miercuri, 30 martie, cuantumul plăților directe în sectorul vegetal, precum și plafonul și cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, denumite ANT 1, care se acordă pentru anul 2015.

Plățile directe sunt următoarele: schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum de 79,7392 euro/ha, plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv  și 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv, plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha şi plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha.

Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1) este de 19,1942 euro/ha.

Fondurile totale alocate însumează 1,235 miliarde euro, din care  plățile directe din FEGA reprezintă 1,107 miliarde euro, iar 127,95 milioane euro constituie plafonul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT 1) care se alocă de la bugetul de stat. „Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi: persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă  potrivit legislației în vigoare, precum și cooperativele agricole  de exploatare și gestionare a terenurilor agricole, iar cei ai ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil sunt fermierii din sectorul vegetal. Plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii se acordă potrivit prevederilor OUG nr. 3/2015  pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

Plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Un nou centru comercial la Iernut!

Primăria Orașului Iernut a afișat joi, 10 septembrie, un anunț conform căruia investitorul Gourmet Catering …