Galeria „Ion Vlasiu”, inaugurată la Palatul Culturii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1420 Vizualizări

Galeria „Ion Vlasiu”, inaugurată la Palatul Culturii

La exact 108 ani de la naşterea sculptorului, pictorului şi scriitorului Ion Vlasiu, Muzeul Judeţean Mureş a inaugurat vineri, 6 mai, Galeria permanentă „Ion Vlasiu” în imediata apropiere a Galeriei de Artă Românească Modernă din Palatul Culturii. Galeria dedicată exclusiv artistului Ion Vlasiu doreşte să reconstituie atât prin piesele de artă, cât şi prin cele câteva obiecte personale din colecţia familiei, atmosfera specifică atelierului de creaţie al artistului. „Această sală nu a reuşit să facă faţă tuturor lucrărilor donate de maestrul Ion Vlasiu, dar situarea ei în Palatul Culturii compensează în mod fericit şi salvator această situaţie. Demersul recuperator a început în anul 2011, odată cu deschiderea galeriei permanente de artă românească modernă, când a fost concepută o sală specială destinată artiştilor transilvăneni, în cadrul căreia o selecţie a fost rezervată doar artistului Ion Vlasiu, cuprinzând atât lucrări de sculptură cât şi de pictură. Acum se doreşte o prelungire a acestui spaţiu printr-o galerie dedicată exclusiv, care să reconstituie şi prin câteva obiecte personale atmosfera specifică atelierului său de creaţie în care putem intra imaginar printr-un poster imens, iar prin lucrările artistului să se puncteze perioadele esenţiale de evoluţie ale firului creator”, a precizat Ioan Şulea, şef Secţia de Artă din cadrul Muzeului Judeţean Mureş.

Personaj complex în galeria artiştilor de seamă

1 (2)Expoziţia reuneşte lucrări reprezentative ale întregii creaţii ale artistului Ion Vlasiu, înşirate în micul dar cochetul atelier imaginar al artistului, conceptul care a stat la baza esenţei galeriei permanente Ion Vlasiu. „Din vasta şi prolifica sa creaţie lucrările expoziţiei aparţin mai multor perioade de conturare şi statornicire a stilului, de sinteză a ideilor. Reprezentative în acest sens sunt „Somnul ţăranilor”, imagine emblematică a galeriei, „Autoportret în piatră”, „Pasărea suflet”, „Paradisul terestru”, restul urmând a fi descoperite de privitorul care va trece pragul galeriei. Din perioada de început a artistului amintesc două lucrări de excepţie: „Solamita” şi „Autoportret”. Lucrările din galerie reprezintă repere semnificative ale creaţiei Ion Vlasiu, care pot reconstitui ansamblul operei lui Ion Vlasiu. Personalitatea maestrului Ion Vlasiu s-a remarcat în postura de pictor, sculptor, prozator, personaj complex în galeria artiştilor de seamă pe care vă invit să-l descoperiţi intrând în acest spaţiu , dar şi să-l luaţi acasă, graţie catalogului Ion Vlasiu , în realizarea căruia am avut un sprijin deosebit al doamnei Ioana Vlasiu”, a precizat Ioan Şulea.

Îl recuperăm pe maestrul Vlasiu”

Printre cei prezenţi la deschidera galeriei s-a numărat şi prof. univ. dr. Ioan Opriş, din cadrul Muzeul Naţional de Artă al României, care a subliniat gestul de recunoştinţă adus artistului Ion Vlasiu de către Muzeul de Artă din Târgu Mureş. „Aici, în această galerie vorbim de o recuperare, acceptabilă şi profesionist făcută, prin care cei de aici de la muzeu au creat un ambient al unui artist, cunoscându-i opera şi filozofia de viaţă, asociind lucrării admirabile în registre diferite, de la pictură la sculptură, şi câteva din cărţile sale. Prin această galerie îl recuperăm pe maestrul Vlasiu , îl readucem în sufletele noastre”, a spus Ioan Opriş.

3De la inaugurarea galeriei nu putea lipsi fiica artistului, Ioana Vlasiu implicându-se direct atât în ceea ce priveşte expoziţia cât şi a catalogului Ion Vlasiu editat cu această ocazie. „Deschiderea acestei galerii în această zi nu este una întâmplătoare, 6 mai fiind ziua de naştere a lui Ion Vlasiu. Cred că a primit un foarte frumos cadou din partea muzeului, a oraşului Târgu Mureş de care a fost extraordinar de legat. Aici la Târgu Mureş a urmat şcoala de arte şi meserii, şi tot aici a avut prima sa expoziţie personală de sculptură deschisă în 1932 în magazinul de mobilă Fodor. Vreau să mulţumesc din suflet celor de la Muzeul de Artă, directorului Soos Zoltán, şefului de secţie Ioan Şulea, istoricului de artă Cora Fodor, care au iniţiativa deschiderii acestei galerii, şi nu în ultimul rând prietenilor, cunoscuţi sau necunoscuţi precum şi celor din Bistra Mureşului a căror prezenţă mă bucură extraordinar”, a declarat Ioana Vlasiu, fiica artistului Ion Vlasiu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE