Studenții UMF Târgu-Mureș încurajează oamenii să doneze sânge pentru semenii lor Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 543 Vizualizări

Studenții UMF Târgu-Mureș încurajează oamenii să doneze sânge pentru semenii lor

O amplă campanie de donare de sânge s-a desfășurat simultan în opt centre universitare din țară, zilele trecute. „Donează sânge! Fii erou!” este proiectul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, iar studenții Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș s-au mobilizat și s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş pentru a dona sânge. Ei știu din proprie experiență ce înseamnă lipsa sângelui, în special la stagii sau în practică.

„Viața noastră are un ritm alert și lucrul acesta se resimte și la noi. Oamenii sunt foarte solidari atunci când rude, apropiați sau cunoștințe au nevoie de sânge, dar prea puțini se prezintă la donare în alte condiții, când nu cunosc bolnavul. Suntem oameni și trebuie să dăm dovadă de umanitate (…) După două luni de la donare, persoanele se pot prezenta la o nouă donare. Trebuie să știe că sângele se reface foarte repede. Instrumentarul pe care îl folosim este de unică folosință, locul unde se face puncția se dezinfectează foarte bine, deci nu există pericolul de contaminare sau să fie pusă în pericol sănătatea. Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din lipsa de sânge, să fim cu toții donatorii și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori”, a declarat Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş.

3 liga studentilor

Adina Radu, coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Ligii Studenților:
„Campania din acest an a a avut o amploare foarte mare la nivel național. Studenți din opt centre universitare s-au mobilizat pentru a promova în rândul studenților și nu numai beneficiile donării de sânge, atrăgând atenția asupra nevoii de sânge cu care spitalele se confruntă zilnic. Este important să educăm oamenii să doneze, este important să promovăm acest lucru și în rândul celor mai mici, pentru că un copil învățat va fi un adult educat. Donarea de sânge ar trebui să facă parte din viața oamenilor, să devină un obicei constant, pentru că în acest fel pot face un bine imens fără un efort prea mare. Noi vom continua să promovăm donarea de sânge și după finalizarea campaniei și sperăm să avem rezultate cât mai bune și persoane motivate să facă un bine.”
Madalina Mogan, coordonatorul proiectului:
„Campania a însemnat să ne unim forțele pentru a obține rezultatul dorit: acela de a crește numărul donatorilor de sânge, ceea ce s-a și întâmplat. În același timp, am reușit să-i mobilizăm pe studenți, i-am informat pe liceeni despre actul de donare și am organizat o conferință despre complicațiile ce pot apărea cand vine vorba de o transfuzie, pe care a susținut-o de domnul doctor Perian Marcel.”

2 centrul de transfuzii

Andreea Șanta, voluntar în cadrul Ligii Studenților:
„Campania ar fi mai cuprinzătoare dacă ar primi susținere, studenții se implică, dar acest lucru nu face totul. Eu cred că acest proiect ar trebui mai mult redirecționat către vârste mai mici. Spun asta pentru că la noi în țară nu se face o bună educație a sănătății; să donezi sânge e încă considerat un subiect tabu. Oamenii ar trebui să fie mai bine informați, să li se amintească mai des ce înseamnă să donezi și să salvezi, nu o dată pe an, ci o dată la câteva luni, săptămânal sau chiar zilnic. Reclame la TV se fac pentru orice altceva, dar nu pentru ceea ce contează. Copiii ar trebui informați de mici de către familie și nu numai, sa crească curajoși și deciși să facă un bine.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE