Prima revistă de interdisciplinaritate în medicină, lansată la „CardioNET” 2016 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1842 Vizualizări

Prima revistă de interdisciplinaritate în medicină, lansată la „CardioNET” 2016

Specialiști de renume național și internațional din România, Austria, Cehia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Ungaria și Elveția sunt prezenți, în perioada 21-25 iunie, la cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, o manifestare științifică organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie și Centrul Medical Cardiomed, în colaborare cu Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, Casa de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.
Lucrările conferinței se focalizează asupra progreselor actuale în domeniul imagisticii cardiace, electrofiziologiei, sindroamelor coronariene acute și noilor ghiduri europene în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare. Un rol aparte va reveni și abordării interdisciplinare a multiplelor afecțiuni din patologii conexe, precum și inițierii Registrelor de Insuficiență Cardiacă și de Boli Arteriale Periferice, similare Registrului Regional de Infarct. Ceremonia de deschidere a manifestării va avea loc joi, 23 Iunie, la ora 09.00, în Amfiteatrul 1 din incinta Spitalui Clinic Județean de Urgență Târgu- Mureș.

imre benedekPreședintele Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională „CardioNET”, Prof. Dr. Habil. Imre Benedek, a declarat miercuri, 22 iunie, într-o conferință de presă, că în programul manifestării se regăsește tot ceea ce este actual la nivel mondial. Astfel, lucrările conferinței se derulează pe mai multe secțiuni de interes științific din întreaga patologie cardiovasculară: imagistică medicală, infarct miocardic STEMI, electrofiziologie și stimulatoare cardiace, cercetare medicală și terapie cu celule stem în patologia cardiacă, boli obstructive periferice și interdisciplinaritate în cardiologie.
„În acest an, congresul se află la ediția a XVI-a. Când am pornit la drum cu acest congres, am fost, poate, singur, dar de-a lungul anilor din one man show a devenit team show internațional. Când mi-am început cariera de medic, provenind dintr-o familie cu educație pentru performanță și cu un background puternic, am visat că voi putea oferi ceva orașului Târgu-Mureș și centrului universitar. Iată că am reușit. Cheia succesului este a visa, a fi educat și a fi dedicat. Eu mă declar astăzi victorios. Mă declar victorios pentru că sunt profesor activ, conduc clinica și m-am ocupat să am lângă mine personalități: doamna profesor Theodora Benedek, care a devenit o personalitate în viața academică și științifică din România și Europa, doamna profesor Monica Chițu, domnul profesor Kovács István și tinerii medici. Eu am cui să predau cheia. La congres, avem numeroși invitați de renume internațional din mai multe țări europene, din Austria, Cehia, Franța, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Elveția. Societatea Română de Cardiologie și Societatea Maghiară de Cardiologie sunt alături de noi, ca organizatori. În program, se regăsește tot ceea ce este actual la nivel mondial. Ne mândrim că am reușit să aducem în fiecare an o tehnică modernă (…) Ne mândrim că în fiecare an putem veni cu noutăți, în fiecare an echipa crește, în fiecare an aducem ceva bun pentru comunitatea noastră”, a declarat Prof. Dr. Habil. Imre Benedek.

theodora benedek 2Prima revistă de interdisciplinaritate în medicină
Copreședintele Conferinței de Cardiologie, Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek, a anunțat că în cadrul congresului va avea loc lansarea unei noi reviste medicale destinată medicinii interdisciplinare, și anume Journal of Interdisciplinary Medicine, prima revistă de interdisciplinaritate în medicină. Revista a fost concepută în parteneriat cu specialiști din diferite domenii medicale, care își desfășoară activitatea, alături de Prof. Theodora Benedek, la Comisia Europeană. Experții au venit la Târgu-Mureș pentru a prezenta rezultatele activității lor de cercetare.
„Secțiunea de interdisciplinaritate în cardiologie a fost introdusă în cadrul programului congresului în urmă cu trei ani și a cunoscut o dezvoltare de la an la an. Dacă anul trecut am reușit să atragem 23 de personalități din diferite domenii medicale care să prezinte teme comune de interes cu cardiologie, anul acesta am reușit să atragem nume sonore din centrul nostru universitar, dar și personalități de renume din centre foarte faimoase pe plan european, care vor prezenta specificul patologiei de care se ocupă, pe care o cercetează, în corelație cu boala cardiovasculară. Boala cardiovasculară este o boală care se regăsește în diferite grade în contextul fiziopatologic al multor altor afecțiuni și pentru diagnosticul și tratamentul multiplelor afecțiuni este necesară o abordare interdisciplinară și această abordare interdisciplinară dă garanția celor mai bune rezultate atât în programele clinice, cât și în programele de cercetare. Pentru că ne-am dorit să dezvoltăm cât mai mult acest domeniu, anul acesta am venit cu o nouă provocare, cu lansarea primei reviste de interdisciplinaritate în medicină, Journal of Interdisciplinary Medicine. Este o revistă pe care am conceput-o împreună cu un colectiv de experți de la nivelul Comisiei Europene, colegi cu mine în Panelul de Experți Evaluatori ai Comisiei Europene pe Programul Horizon 2020. Cu acești colegi lucrez de șapte ani la Bruxelles și au venit la Târgu-Mureș pentru a ne prezenta rezultatele activității lor de cercetare din diferite domenii”, a declarat Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek.
Potrivit Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek, revista Journal of Interdisciplinary Medicine își propune să prezinte cele mai recente abordări și progrese din domeniile interdisciplinare, din domeniul medicinii translaționale, din perspectiva de a crea o punte între cercetarea preclinică și cea clinică, de care este nevoie pentru asigurarea unui tratament superior.

DSC_0030Progrese din domeniul imagisticii cardiace
Pe lângă secțiunea de interdisciplinaritate, un alt punct de atracție al programului manifestării este secțiunea de imagistică în cardiologie. „În cadrul secțiunii de imagistică în cardiologie, vor fi prezentate cele mai noi progrese din domeniul imagisticii cardiace. Centrul de Cercetare în Imagistică Cardiacă Avansată, recent inaugurat în cadrul Centrului Medical Cardiomed, a reușit să atragă într-o perioadă foarte scurtă de la formare o sumă de peste 4 milioane de euro din granturi de cercetare nerambursabile pentru crearea unei platforme imagistice de înaltă performanță, unică în România, fiind în faza de contractare cu autoritățile publice. Aceasta va servi la asigurarea unor servicii medicale superioare bolnavului cardiovascular care se adresează centrului nostru, centru cunoscut ca centru de elită, de referință de plan național în domeniul bolilor cardiovasculare”, a menționat copreședintele congresului.

DSC_0002O altă secțiune de interes este cea destinată tratamentului sindroamelor coronariene acute, care a fost inaugurată de Prof. Dr. Habil. Imre Benedek în urmă cu câțiva ani. În cadrul acestei secțiuni sunt prezentate rezultatele Registrelor destinate tratamentului infarctului miocardic acut. „Totodată, în cadrul programului există aceste secțiuni tradiționale de mare amploare pe plan internațional, cum ar fi secțiunea destinată tratamentului sindroamelor coronariene acute, care a devenit o secțiune de referință pe plan regional la nivel european, o secțiune inaugurată de domnul profesor Benedek în urmă cu mulți ani, care se dezvoltă de la an la an, în care sunt prezentate rezultatele Registrelor destinate tratamentului infarctului miocardic acut și rolul Rețelelor, cum este cea creată și implementată în această regiune de către domnul profesor Benedek și care a primit aprecieri laudative din partea marilor colective editoriale și de cercetare chiar și de peste Ocean. Această Rețea a fost lăudată și dată ca exemplu de bună practică și pentru alte țări europene. Reprezentanți din aceste țări europene vin la Târgu-Mureș pentru a ne împărtăși experiența și a învăța și din experiența noastră și noi din experiența lor pentru a oferi modele de tratament pacientului cu infarct miocardic acut”, a afirmat Prof. Dr. Habil. Theodora Benedek.

monica chituSesiune comună cu medicii de familie
La ediția din acest an, va fi programată o sesiune comună cu medicii de familie din teritoriu, în care vor fi introduse pentru prima dată, potrivit prof. univ. dr. Monica Chițu, membru în Comitetul de Organizare, Registrele de Arteriopatii și Insuficiență Cardiacă. „În clinica noastră, așa cum în urmă cu peste 7 ani a fost inițiat Registrul de Infarct Miocardic Acut, sub conducerea domnului profesor Benedek, vine o nouă propunere pentru pacientul din teritoriu, respectiv Registrul de Arteriopatie și de Insuficiență Cardiacă, afecțiuni la fel de grave și cu foarte multe complicații și mortalitate crescută. În cadrul acestei mese rotunde cu medicii de familie, vor fi inițiate aceste două registre și va fi prezentat modul în care vor putea fi accesate de către medicul practician din teritoriu și modul în care acești pacienți pot să ajungă pe o filieră directă, să fie rezolvați la standarde europene. Aceasta este propunerea congresului din acest an pentru medicii de familie”, a declarat prof. univ. dr. Monica Chițu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE