Mocănița Transilvaniei, sărbătorită la Castelul Teleki din Comlod Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 524 Vizualizări

Mocănița Transilvaniei, sărbătorită la Castelul Teleki din Comlod

Voluntarii Asociaţiei „Mocăniţa Transilvaniei”, cu sprijinul Primăriei comunei Milaş, alături de alți zeci de tineri entuziaşti şi dornici să aducă o schimbare pozitivă în comunităţile au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Castelul Teleki din Comlod, ediția a II-a a „Zilelor Moncăniței”. Mocănița a parcurs în trei zile peste 150 de kilometri, cea mai inedită cursă fiind cea în care s-a organizat în micul tren o petrecere cu muzică și DJ.

2După succesul evenimentului de anul trecut, când s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea căii ferate înguste şi punerea în circulaţie a primelor trenuri pe traseul ce leagă Târgu-Mureş de comuna bistriţeană Lechinţa, Asociația „Mocănița Transilvaniei” a organizat a doua ediție a evenimentului cu scopul de a promova minunatul traseu al Mocăniţei Transilvaniei și Castelul Teleki din Comlod, monument istoric clasa A, aflat în ultimii ani într-o stare de continuă degradare, fiind necesare întervenţii imediate pentru reabilitarea acestuia. Totodată, s-a organizat o plimbare cu mocănița pe traseul Teaca-Comlod şi retur și din program n-au lipsit muzica, filmele și buna dispoziție.
„Anul trecut, am sărbătorit 100 de ani de la darea în folosință a căii ferate dintre Târgu-Mureș și Lechința și ne-am axat spre promovarea traseului mocaniței în ansamblu, cei prezenți putând experimenta zona rurală autentică din Câmpia Transilvaniei. Anul acesta, ne-am ales un obiectiv important de pe traseul mocaniței, și anume Castelul Teleki din localitatea Comlod, construit în anul 1756, monument istoric de importanță națională, pentru a-i face istoria și farmecul cunoscute celor ce îndragesc astfel de activități. Pe durata celor trei zile au participat peste 200 de persoane, fie călători veniți cu mocănița, fie localnici curioși de activitățile și de „agitația” din zonă. Mocănița a parcurs peste 150 de kilometri în cele 5 curse efectuate între Teaca și Comlod, cea mai inedită dintre curse fiind cea de vineri, când am organizat o petrecere cu muzică și DJ în micul tren”, a precizat Cristian Moldovan, reprezentantul Asociației „Mocănița Transilvaniei”.

4Participanții, încântați de traseul mocăniței
Organizatorii au transmis că s-au gândit să organizeze periodic activități la Castelul din Comlod, întrucât cei peste 200 de participanți au fost încântați atât de traseul mocăniței, de autenticitatea locurilor rurale, cât și de interacțiunea cu localnicii. „Castelul se află în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, anul trecut a fost scos la licitație la un preț de 112.000 euro, însă procedura nu a fost finalizată cu succes. Oferte pentru cumpărarea castelului există, noi ne dorim să se țină cont de ele, pentru ca lucrările de reabilitare să înceapă cât mai curând. Ne gândim să organizăm în fiecare an activități la Castelul din Comlod, întrucât participanții au fost încântați de traseul mocăniței, de autenticitatea locurilor rurale, de interacțiunea cu localnicii, într-o expresie, de „reîntoarcerea în natură”. Povestea Castelului Teleki din Comlod, ajuns într-un punct decisiv de-a exista sau a dispărea complet, trebuie spusă şi dusă mai departe. Este singura lui şansă. Un loc superb din zona rural-arhaică a Transilvaniei, cu o istorie fascinantă şi complicată în acelaşi timp, ce dăinuieşte de peste 250 de ani, întreţinut în ultimii ani chiar şi de localnici prin chetă organizată la nivel local, riscă să se prăbuşească dacă autorităţile judeţene nu vor acţiona urgent înspre oferirea acestui proiect o şansă”, a afirmat Cristian Moldovan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE