Prima zi de școală la Papiu, de la „drumeția” celor de-a V-a la planurile celor dintr-a XII-a Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1472 Vizualizări

Prima zi de școală la Papiu, de la „drumeția” celor de-a V-a la planurile celor dintr-a XII-a

Prima zi de școală la Papiu

După festivitatea de deschidere a noului an școlar organizată în curtea Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” am încercat să stau puțin de vorbă cu elevii uneia dintre clasele a XII-a. Întâi am pornit spre sala de clasă a celor din a XII-a A, matematică-informatică bilingv engleză, însoțit de directorul Colegiului, Cristina Someșan, apoi mi-a arătat exact unde este clasa unul dintre absolvenții de anul acesta de la „Papiu”, Vlad Sabău. Acesta se pregătește să înceapă facultatea în Anglia și a venit să viziteze liceul și foștii profesori în prima zi de școală.

Prima zi de școală la Papiu

„Bobocii” dintr-a V-a în „drumeție” pe holurile „Papiului”

Cât am stat la C.N. „Alexandru Papiu Ilarian”, m-am intersectat de câteva ori cu o ceată condusă de profesoara Ana Stoica. Erau elevi de clasa a V-a, cărora diriginta le arăta fiecare cotlon al clădirii. Au pornit din sala lor de clasă, au urcat să vadă etajele, mansarda, au văzut unde e Sala profesorală și, apoi, au coborât la demisol, unde sun sala de sport și magazinul alimentar.

Prima zi de școală la Papiu, elevii clasei a XII-a A, 2016-2017

„Nu eram obișnuită cu atât de multă ordine și disciplină, dar mi-a prins bine”

Cosmina Price spune că și-a dezvoltat pasiunea pentru literatură și filosofie la „Papiu”, deși studiază la un profil de matematică-informatică. „Provin de la țară și mereu mi-am dorit să învăț la un nivel cât mai înalt. M-am informat, în primul rând, de pe internet. Am ales să vin la Tîrgu-Mureș, chiar dacă nu locuiam departe nici de Cluj-Napoca. Am mai vorbit și cu oameni care cunoșteau persoane din cadrul colegiului. Așa am aflat că aceasta e cea mai bună clasă și că voi avea colegi cu care o să merite, într-un fel să lupt, dar care-mi vor fi și o companie plăcută. De aceea am decis că merită să încerc și am reușit să intru”, a spus Cosmina.

„Acum sunt mulțumită și mă bucur foarte mult de alegerea făcută. Sper ca și acest an să fie la fel de bun ca cei de până acum. În continuare e foarte posibil să mă reprofilez și să dau la o facultate de filologie sau chiar de filosofie, cu toate că acum sunt la un profil de mate-info. Pasiunea aceasta mi-am dezvoltat-o aici, în cadrul Colegiului. Și sunt recunoscătoare tuturor profesorilor și colegilor pe care-i am”. Am întrebat-o ce anume a surprins-o la „Papiu”, în comparație cu așteptările pe care le avea în clasa a IX-a. „Strictețea”, mi-a spus. „Nu eram obișnuită cu atât de multă ordine și disciplină, dar mi-a prins bine”, a adăugat Cosmina.

Papiu, datorită prestigiului

Alex Buna-Mărginean mi-a spus că știa, dinainte, destul de bine, cum e la „Papiu” de la unul dintre verișorii săi. „Am ales „Papiul” în primul rând datorită prestigiului și în mare mi-au fost confirmate așteptările”, mi-a spus Alex. L-am întrebat dacă știe unde vrea să meargă la facultate. Mi-a răspuns că nu s-a decis încă și că alegerea o va face între Cluj-Napoca și străinătate.

Am vorbit și cu elevi cărora le era clar unde vor da admiterea. Una dintre eleve spunându-mi că a început să se pregătescă pentru admitere încă din clasa a X-a, pentru că vrea să studieze inginerie Inginerie Aerospațială.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE