Ansamblul ”Mureșul”, şase decenii în slujba Culturii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 772 Vizualizări

Ansamblul ”Mureșul”, şase decenii în slujba Culturii

 

Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul” din Târgu-Mureş sărbătoreşte 60 de ani de activitate, aniversare ce va fi încununată de o mulţime de spectacole care duc mai departe tradiţiile româneşti. Întregul colectiv artistic se va dezlănțui pe scenă în perioada 3-9 octombrie.

Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1956 cu menirea de a pune în valoare cultura populară tradiţională, portul, obiceiurile, cântecele şi jocurile populare aparţinătoare şi specifice celor ce locuiesc în această zonă sud-estică a Transilvaniei: români, maghiari, romi, saşi şi altor etnii.

Sediul în care Ansamblul “Mureșul” își desfășoară activitatea a găzduit miercuri, 21 septembrie, o conferință de presă care a marcat sărbătoarea celor  decenii de activitate. La eveniment au participat Attila Csaba Barabasi, director al Ansamblului, Țogorean Teodor, director adjunct, și Titi Boantă, care timp de 20 de ani respectiv, până în anul 2010, a condus această instituţie de spectacole atingând cele mai înalte cotaţii în cadrul ansamblurilor profesioniste, atât pentru secţia română, cât şi pentru secţia maghiară. Lor li s-a alăturat Leontina Pop, solistă vocală a cântecului popular de pe Valea Gurghiului, dirijorul Bambo Zoltán și coregraful Florin Cerghedi.

Manifestări ample

Programul manifestărilor începe luni, 3 octombrie, cu o deschidere oficială, un spectacol al grupurilor de amatori din județul Mureș coordonate de membrii Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul”, secția maghiară, ora 17.00.

În ziua de 4 octombrie va avea loc întâlnirea cu foștii membrii ai ansamblului, ora 16.00, moderator Iosif Titi Boantă, și un spectacol folcloric cu Ansamblul de Tineret ”Mureșelul” și soliști invitați.

În ziua de 5 octombrie va avea loc întâlnirea cu foștii membrii ai asnamblului, ora 16.00, moderator Novak Ferenc, și un spectacol cu foștii, actualii membrii și viitoarea generație a ansamblului.

În ziua de 6 octombrie e stabilit un spectacol în premieră, secția română ”De prin sate adunate și apoi date la lume”, regia și coregrafia Marin Barbu, ora 19.00.

În ziua de 7 octombrie va avea loc un spectacol premieră, secția maghiară ”Most Mulik”, regia și coregrafia Arpad Konczei, ora 19.00. În 8 octombrie, spectacol cu grupurile de tineret amatoare din județul Mureș coordonate de membrii ai Ansamblului Artistic ”Mureșul”, secția română, ora 17.00.

În ultima zi, Palatul Culturii va găzdui un spectacol de gală, ambele secții, cu participarea Corului Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș și a celor două secții ale Ansamblului Artistic ”Mureșul”, ora 18.00.

Profesionalism și dăruire

Talentul, tinereţea, dăruirea şi perseverenţa sunt elementele ce definesc actualul colectiv artistic, care pregătit cu pricepere şi exigenţă de asistenţii coregrafi Florin Cerghedi şi Rodica Botîrcă în cadrul corpului de balet şi de către maestrul Zoli Bambo un instrumentist,orchestrator şi dirijor de excepţie au făcut ca ansamblul nostru să se impună în topul instituţiilor de gen din România.

Pe parcursul anilor ansamblul a beneficiat de colaborarea unor personalităţi în domeniu cunoscuţi şi recunoscuţi atât în ţară, cât şi în toată Europa, respectiv maestrul coregraf artist emerit Teodor Vasilescu, cercetătorul şi maestrul coregraf Marin Barbu, prof. maestru coregraf Emilian Dumitru, maeştrii coregrafi Lăiţă Săînescu, Florin Teodorescu, Corneliu Botoş. Sutele de spectacole susţinute au fost urmărite şi aplaudate de zeci de mii de spectatori şi milioane de telespectatori în cadrul apariţiilor la diferite televiziuni.

Valoarea incontestabilă a repertoriului, nivelul artistic interpretativ deosebit de înalt, virtuozitatea artiştilor noştri a facut ca Ansamblul Artistic “Mureşul” să fie solicitat pentru a susţine spectacole în toată Europa şi pe toate continentele lumii. Prin tot ceea ce face Ansamblul Artistic “Mureşul” contribuie la păstrarea şi valorificarea bogăţiei culturale, a valorilor noastre tradiţionale ce aparţin unui popor plin de creativitate şi talent.

Din anul 1990 Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul” fiinţează cu două secţii romană şi respectiv maghiară, fiecare dintre acestea având compartimentele artistice (orchestră, corp de balet, solişti, personal tehnic) necesare realizării unor spectacole complexe sub patronajul Consiliului Judeţean Mureş ordonatorul principal de credite. Cu deosebită satisfacţie menţionăm că ansamblul nostru dispune de un sediu propriu cu toate anexele necesare desfăşurării activităţilor de pregătire dar şi de o sală proprie de spectacole cu o capacitate de 332 locuri pe fotolii.

În ultimii 20 de ani preocuparea specialiştilor ansamblului dirijori, coregrafi, interpreţi etc. a fost aceea de a cerceta şi valorifica scenic cu precădere folclorul românesc din zonele şi subzonele folclorice ale judeţului Mureş (Mureşul Superior, Câmpie, Târnave, Valea Gurghiului).

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE