GALERIE FOTO: Le-au citit târgumureșenilor la Maratonul de lectură! Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 487 Vizualizări

GALERIE FOTO: Le-au citit târgumureșenilor la Maratonul de lectură!

Ediția dedicată Zilei Culturii Naționale a Maratonului de lectură „Citește-le târgumureșenilor” s-a desfășurat în 15 ianuarie, timp de 12 ore, de la prânz până la miezul nopții, în Zanza Cafe&Lounge. Oameni activi în spațiul de cultural mureșean, conducători de instuții de cultură, actori, scriitori, politicieni, profesori, elevi, jurnaliști – oameni împătimiți de lectură și-au dat întâlnire pentru a citi, pe rând, poezii sau proză de Mihai Eminescu ori din cărți ale autorilor mureșeni de limbă română sau din volume ale scriitorilor maghiari, traduse în limba română.

Lecturile au fost transmise live pe pagina de facebook „Citește-le târgumureșenilor”, https://www.facebook.com/citestele.

Un eveniment deosebit de normal

Tot ce a fost nevoie să facă cei care au dorit să citească a fost să vină în Zanza și să se încrie pentru a citi, fie dintr-un volum adus de acasă, fie dintr-una dintre cărțile puse la dispoziție de organizatori, cu ajutorul Bibliotecii Județene Mureș. Cărțile au fost expuse pe o masă mare, așa că cei care nu veniseră hotărâți ce anume să citească, au avut posibilitatea să răsfoiască mai multe volume și să aleagă un fragment.

De la ora 17.00 până după ora 19.00, a avut loc și o discuție despre teatru și, în special, despre Teatrul Național din Tîrgu Mureș. La dezbatere au participat Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național, Gavril Cadariu, directorul Teatrului Ariel, actorii Nicolae Cristache, Rodica Baghiu, Raisa Ane, Laura Mihalache, Mihai Crăciun și Cristian Iorga, omul de afaceri Dan Mașca, Mark Hermann, consilier local, jurnaliștii Adrian Giurgea și Ligia Voro, deputații Dinu Socotar, Csep Andrea și Vass Levente, și câțiva iubitori de cultură. Eu am participat doar la primele aproximativ 40 de minute ale discuției, care deși interesante pe alocuri, nu au fost prea antrenante, pentru că apoi am participat la evenimentul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Lucrul care m-a impresionat – nu am participat la niciuna dintre cele două ediții anterioare în limba română, a fost lejeritatea evenimentului. Și faptul că nicio clipă cât am fost acolo nu mi s-a părut special faptul că români și maghiari sărbătoream o zi a culturii române, citind din autori români sau maghiari – era atât de firesc și natural, că nici măcar nu m-am gândit la lucrul ăsta.

Ce nu m-a încântat? Mi s-a părut un pic aiurea că se citea într-o cameră separată de restul localului, în ultima încăpere, cu ușile închise. Practic îți luai cartea, intrai acolo, te așezai la o masă, o cameră video era îndreptată spre tine și citeai facebook-ului.

Planuri pentru edițiile următoare

Altfel sper că ideile referitoare la creșterea evenimentului pentru ediția de anul următor să prindă contur și cred că oricare dintre noi putem face câte ceva să se și întâmple lucrurile despre care s-a vorbit. Ideea ar fi ca în 2018 să avem o săptămână de evenimente, care să unească cele două ediții, din 15 ianuarie, cu cea din 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare. Una dintre idei ar fi ca evenimentul să se desfășoare în fiecare seară în alt spațiu, alta ar veni, în plus, cu tematizarea evenimentelor din cele șapte zile, astfel încât fiecare să fie dedicată câte unei arte.

Până atunci, zic să ne bucurăm, de eveniment și alături de prieteni, colegi, vecini maghiari sau/și români să profităm cât se poate și de ediția care va fi organizată în 22 ianuarie.

GALERIE FOTO: Maratonul de Lectură „Citește-le târgumureșenilor”, o parte dintre cei care au citit în 15 ianurie la Zanza.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE