Situația Liceului Teologic Romano-Catolic, încă în stand-by Administratie
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 935 Vizualizări

Situația Liceului Teologic Romano-Catolic, încă în stand-by

Ca de obicei, ședința ordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș a început cu diversele. Ne vom opri astăzi doar la cartoful fierbinte care continuă să fie Liceul Teologic Romano-Catolic. Părinți ai elevilor liceului au fost prezenți în sală îmbrăcați cu tricouri pe care scria bilingv – româno-maghiar – mesajul “Nu vă jucați cu soarta copiilor noștri”, iar la balconul sălii de ședințe a fost afișat un banner cu același mesaj pe care era imprimată, de asemenea, clădirea unde își are sediul unitatea de învățământ.

 

IMG_1442

Prima intervenție i-a aparținut liderului de grup al UDMR, Csiki Zsolt.
“E plin în sală de părinți de la Liceul Romano-Catolic și încet mă deranjează acest lucru, în loc să aibă și ei siguranța, să aibă grijă de educația copiilor, nu să vină și să urmărească ce se întâmplă. De ce? Pentru că acești oameni nu au nicio siguranță. A trecut încă o săptămână, încă o lună. Termenul de 12 ianuarie până când trebuia trimisă propunerea de rețea școlară nu s-a întâmplat și chiar cer directorului Horațiu Lobonț (n. red. directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș) să trimită această propunere de rețea școlară către inspectorat (n. red. Inspectoratul Școlar Județean Mureș) pentru că ministerul (n.red. Ministerul Educației) a aprobat prelungirea acestui termen până în 24 februarie. (…) În caz contrar, o să încercăm și noi altceva”, a spus acesta.

 

Horatiu Lobont

Horațiu Lobonț i-a răspuns că demersurile vor fi finalizate în perioada următoare.
“Am avut o înțelegere cu inspectorarul, știți și dvs., nu are rost să continuăm mai departe. Noi suntem în calendar. Asta înseamnă că săptămâna viitoare vom face propunerea noastră, iar mai departe o vom supune Executivului.
Csiki Zsolt a mai solicitat să fie trimis un reprezentant al Executivului târgumureșean în Consiliul de Administrație (CA) al Liceului Romano-Catolic și la următoarea ședință de CL să fie inclus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind desemnarea unui ales local în același CA”, a precizat directorul Direcției Școli.

 

Soluția se lasă așteptată

 

Mark Christian Hermann, consilier local POL, a amintit de faptul că nu li s-a permis să participe la ședința care s-a desfășurat pentru a găsi o soluție pentru Liceul Romano-Catolic. Iar că a doua a fost aproape secretă.
Precizări despre întrunirile respective a adus liberalul Dumitru Matei.
“Într-adevăr, în săptămâna trecută, am avut două runde de discuții cu administrația publică locală și cu colegii din Consiliul Local și alte persoane în vederea găsirii unei soluții pentru ca elevii, părinții și profesorii acestei instituții de învățământ să nu aibă de suferit. Prima rundă de discuții care a durat aproape trei ore nu s-a finalizat cu un punct de vedere, întrucât spre finalul acestei întâlniri, inspectoratul școlar general (n. red. Nadia Rață) a fost înlocuit, schimbat din funcție. S-a propus o altă întâlnire cu noul inspector (n. red. Mioara Kozak), de urgență, așa că miercuri, la două zile, am avut o altă întâlnire pentru a găsi soluții în acest sens. Desigur, ca și colegii să știe, au fost acolo și profesori și colegi consilieri și alte persoane s-a căutat, s-a ajuns, s-a solicitat chiar o derogare de la minister și obținerea unor informații scrise care să ateste că unitatea de învățământ este în regulă, nu are de suferit și poate fi cuprinsă în rețeaua de învățământ. A fost deschidere totală în acest sens să se rezolve problema, dar țin să reamintesc că amestecul prea în substrat a politicului în sistemul de învățământ, nu este favorabil, nu este benefic și de aceea, probabil, unii colegi se simt frustrați că nu au participat la acele discuții, dar discuțiile au fost constructive”, a arătat Matei.

 

IMG_1451

Csiki Csenge, membră a Comitetului de Părinți ai elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic, a adus, din nou, mesajul acestora în Consiliul Local solicitând soluționarea problemei.
“Dat fiind faptul că Liceul Teologic Romano-Catolic este o instituție de stat, mai mult în această instituție acum învață mai mult de 400 de copii, deciziile legate de situația școlii trebuie să respecte Ordinul Ministerului Educației Nr. 5777 din 2016 pentru aprobarea metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare privind învățământul preuniversitar, an școlar 2017-2018. În articolul 22 al acestui ordin este clar reglementat obligația primăriei și a consiliului local legat de proiectul de organizare a rețelei școlare 2017-2018. Ca urmare solicităm ca Direcția Școli să trimită planul rețelei școlare conform solicitării primite de la IȘJ Mureș în data de 25 ianuarie 2017. Luând în considerare faptul că drepturile copiilor sunt drepturi fundamentale, cerem respectuos ca Liceul Teologic Romano-Catolic să fie inclus în rețeaua școlară, fiind o instituție de învățământ cu personalitate juridică și, totodată, cerem ca elevii acestui liceu să învețe în continuare în clădirea în care studiază în momentul prezent”, a dat citire Csiki Csenge.
Cum va fi soluționată această situație, așteptăm și noi cu nerăbdare să aflăm.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • De ce cetateni romani de etnie maghiara nu mai pot invata in licee mixte alaturi de elevi romani eu sunt de parere ca se urmareste o epurere a claselor cu predare in limba romana din Liceul Unirea dupa modelul Liceului Bolyai Farkas din Tg Mures ,cu sprijinul unor partide ca POL ,UDMR care traiesc de pe urma unoe astfel de controverse .

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE