Home / Cultură / Camera K’arte ne așteaptă cu o nouă expoziție. Flaviu Rogojan va expune „Raygun”
raygun Flaviu Rogojan

Camera K’arte ne așteaptă cu o nouă expoziție. Flaviu Rogojan va expune „Raygun”

Camera K’arte din Tîrgu Mureș ne pregătește o nouă expoziție. Flaviu Rogojan, se-ntoarce în spațiul în galeria de pe strada George Enescu, lângă Biblioteca Județeană, după ce în septembrie 2015 a fost unul dintre protagoniștii expoziției „Legături”. Expoziția din 2015 a reunit lucrări realizate de cei șapte artiști invitați în rezidență în Tabăra de Artă Pădurea Rotundă, desfășurată în perioada 10-16 august.

Vernisajul expoziției „Raygun”, adusă de Flaviu Rogojan în Camera K’arte va avea loc joi, 2 februarie, de la ora 19.00.

„Raygun” – controllere – pistoale laser & sensurile luminii

„Expoziția pornește de la două controllere ale consolelor de jocuri din anii 80, Nintendo NES și copia chinezească a acesteia. Produse ale unei estetici sci-fi deja învechite, aceste controllere reprezintă pistoale laser.

Contrar așteptărilor, la apăsarea trăgaciului acestea nu produc și emit raze, ci captează lumina, fiind de fapt pseudo-camere de fotografiat electronice. Proiectul se bazează pe această inversare, și o compară cu schimbarea direcției razelor de lumină și vedere din evul mediu, când se trece de la o înțelegere antică a viziunii ca un simț ce părăsește ochiul, la știința opticii care propune separarea luminii de văz și spațiu și ideea că razele luminii pătrund în ochi. În programele de modelare 3D se folosesc din motive practice metode de a produce imagini numite Raytracing, bazate după un principiu similar antichității în care razele ies din „ochiul” virtual și simt/măsoară lumea din jur.

Proiectul face referință și la puterea imaginilor digitale și faptul că multe camere de filmat și alte mijloace de producere de imagini sunt și pot fi folosite pentru a răni”, aflăm din descrierea expoziției pe pagina de facebook a evenimentului.

Flaviu Rogojan (1990) este artist vizual și unul din coordonatorii proiectului Aici Acolo Pop Up Gallery din Cluj-Napoca. A studiat artă contemporană și fotografie la Universitatea de Artă și Design, unde este în prezent student doctorand. Lucrările sale au fost expuse în expoziții internaționale: expoziția personală „Does looking at a picture of the sun hurt your eyes?” la Obrońców Stalingradu 17 in Szczecin, Polonia (2016) și expoziții de grup: “Noc performerów“ Kontrapunkt 2016, Szczecin, Polonia & Kiel, Germania; “Legături” Camera K’Arte, Târgu Mureș (2015), “Learning and Unlearning“ Galeria Plan B, ClujNapoca (2015), “E nevoie de un Titlu?” Salonul de Proiecte, București (2013); “Dear Money” Viennafair, Viena (2013); “Carrot and Stick” Baril, Fabrica de Pensule (2012); “Contemporary Past: Moving Imagesas Fluid Memory” Nida Art Colony, Nida, Lituania (2011)

Expoziția va fi prezentată în Tîrgu Mureș cu sprijinul: B5 Studio, partener: Camera K’ARTE: NETT FRONT.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

EXCLUSIV. Cum arată tablourile cumpărate cu 144.000 de lei de Primăria Târgu Mureș

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă, în exclusivitate, lotul de tablouri achiziționat în luna noiembrie …