INTERVIU. Mircea-Dan Şuta, generalul eroilor din forţele speciale Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2841 Vizualizări

INTERVIU. Mircea-Dan Şuta, generalul eroilor din forţele speciale

Curtea Unităţii Militare 01010 din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 1 februarie, ceremonia prilejuită de trecerea în rezervă a generalului de brigadă Mircea-Dan Şuta, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş. Ofiţer al Armatei Române din anul 1987, Mircea-Dan Şuta are la activ două misiuni în teatrul de operaţii Afganistan, între 2008-2009 şi 2010-2011, şi mărturiseşte într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi că una din principalele devize sub care şi-a desfăşurat cariera militară a fost încrederea în valoarea resurselor umane ale Armatei Române.

112

 

 

Reporter: Cum era Mircea-Dan Şuta la vârsta de 18 ani, la absolvirea Liceului Militar? Cu ce gânduri aţi început cariera militară?

General de brigadă Mircea-Dan Şuta: Mă gândesc cu nostalgie la momentul vârstei de 14 ani, când am intrat pe porţile Liceului Militar din Alba Iulia, e o imagine care mi-a rămas vie de atunci şi cred că nu o voi uita niciodată. Un copil la 14 ani, cu o valiză mai mare decât el şi cu un tată care era în poartă cu lacrimile în ochi, probabil gândind ce a făcut. Se pare însă că a făcut un lucru deosebit, deoarece mi-a plăcut de mic copil în mod deosebit Armata şi ceea ce eu simţeam sau vedeam în Armata Română la vremea respectivă, fiind un pasionat al istoriei, citind foarte mult în domeniul respectiv, neavând foarte multă informaţie, pentru că atunci accesul era doar la citit, nu aveam alte forme sau posibilităţi de informare, cum sunt în ziua de azi. Acesta a fost de fapt unul dintre motivele pentru care am îmbrăţişat cariera militară. Odată cu absolvirea Liceului Militar, practic putem spune că a început evoluţia în carieră, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi, ulterior Universitatea Naţională de Apărare, Facultatea de Comandă şi Stat Major, care m-a pus în postura de a fi pentru o foarte lungă perioadă din cariera mea, în funcţii de comandă, bineînţeles pe diferite trepte, începând de jos şi ajungând ceea ce am fost până la retragerea în rezervă, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale.

Reporter: Aţi avut vreo deviză, vreun crez, care v-a călăuzit în misiunile dumneavoastră, în activitatea dumneavoastră?

General de brigadă Mircea-Dan Şuta: Da. A fost un set de principii foarte bine definite. Am avut nişte comandanţi extraordinari de-a lungul carierei mele şi când afirm extraordinari mă refer la oameni de valoare, atât pe domeniul militar, cât şi a funcţiilor pe care erau încadraţi la momentul respectiv, care la rândul lor au avut, ca să spun aşa, obiectiv primordial resursa umană. Nu pot să nu-mi amintesc de comandanţii Armatei a 4-a pe vremea aceea, generalul Cheler, generalul Gheorghiu, generalul Cioară, eu fiind subordonat ca unitate direct Armatei a 4-a. Vorbeam de la nivel de locotenent major, cum eram pe vremea aceea, la nivel de general de 3 sau 4 stele, ceea ce e o diferenţă enormă în Armată. Tot timpul am găsit acea înţelegere, tot timpul am găsit nişte valori de unde am putut să învăţ. Revenind la principii, au fost unele care întotdeauna să asigure verticalitatea, să asigure în mod deosebit tot ceea ce este necesar pentru cei pe care i-am păstorit de-a lungul timpului, pe diferitele funcţii pe care am fost încadrat. Chiar de la momentul zero, când am fost comandant de pluton şi aveam militari în termen, evoluând după aceea până la nivel de comandant de brigadă, una din devizele mele a fost ca dacă oamenii sunt mulţumiţi, această mulţumire vine din faptul că au tot ceea ce le trebuie pentru a putea să facă ceea ce le ceri. Înseamnă că şi eu pot să fiu mulţumit. Dacă un om nu este mulţumit, eu nu pot să stau liniştit până nu îi mulţumesc pe toţi oamenii pe care îi am în responsabilitate. Un al doilea principiu a fost acela de a acorda şansa evoluţiei în carieră, de a te ocupa de cariera lor, de a le da oportunitatea de a se pregăti fie prin forme de pregătire care înseamnă diferite instituţii militare sau chiar civile, în ţară şi în străinătate, şi de a asigura o promovare bazată strict pe meritocraţie. Altceva nu a fost şi sper că va rămâne o chestiune care odată implementată va fi continuată şi în viitor.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pentru foştii dumneavoastră camarazi şi colaboratori?

General de brigadă Mircea-Dan Şuta: În primul rând, i-aş caracteriza ca nişte oameni deosebiţi, care pe parcursul a 14 ani de când am început proiectul forţelor pentru operaţii speciale la Târgu-Mureş s-au dăruit total, au muncit de multe ori fără să ţină cont de persoana proprie, de familie, şi prin munca lor au răzbătut şi au ajuns la ceea ce astăzi înseamnă fenomenul operaţiilor speciale în Armata Română. Mesajul meu este acela de a continua cu încredere, cu aceeaşi dăruire, tot ceea ce este stabilit ca obiectiv pentru viitor, de a avea grija faţă de oameni, pentru că cel mai important este în vremurile în care le trăim noi resursa umană, de a-i creşte, de a le asigura viitorul şi de a le oferi toate condiţiile necesare să îşi îndeplinească misiunea de bază, aceea de apărare a ţării.

c1

CV de excepţie

– General de brigadă Mircea-Dan Şuta s-a născut în data de 14 februarie 1966, în municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş.

– În anul 1984 a absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

– În anul 1987 a fost avansat la grad de ofiţer, la absolvirea cu rezultate foarte bune (clasificat al patrulea din 49 de absolvenţi) a Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

– După absolvirea şcolii militare, a fost numit comandant de pluton la Batalionul 187 Ap.CBRN din Oradea, până în anul 2001 fiind împuternicit pentru a asigura funcţia de comandant, locţiitor al comandantului şi alte funcţii de comandă al respectivului batalion.

– Între anii 2001-2003 a fost numit locţiitor al comandantului Batalionului 119 Cercetare din Oradea.

– Din anul 2003 până în 2008 a deţinut funcţia de şef de stat major al Batalionului 1 Forţe Speciale din Târgu-Mureş, iar din anul 2009 a fost numit şef al operaţiilor la Componenta de Operaţii Speciale din S.M.G. în Garnizoana Bucureşti, perioadă în care a coordonat operaţiile şi instrucţia comună a Forţelor pentru Operaţii Speciale cu structuri similare din ţări membre ale NATO şi Uniunii Europene.

– În anul 2011 a fost numit locţiitor al comandantului la Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”.

– În februarie 2015, a fost numit comandant al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”.

– A executat două misiuni în teatrul de operaţii Afganistan (RC South, 2008-2009) şi (Kabul, 2010-2011). Pe timpul celei de-a doua misiuni, a fost numit ofiţer de legătură între COMISAF şi COMISAF SOF şi comandant al Grupului român forţe.

– În perioada 2006-2007 a fost detaşat în Statele Unite ale Americii pentru a îndeplini funcţia de Staff Officer Soccent/US CENTCOM în Tampa, Florida.

c2

Educaţie şi formare:

De-a lungul carierei sale militare, general de brigadă Mircea-Dan Şuta a urmat numeroase cursuri de educaţie şi formare, printre care amintim:

– Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia (1984).

– Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (1987).

– Cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea de Arme din Bucureşti (1991-1993).

– Curs şefi unităţi nucleare, Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti (1997).

– Curs postuniversitar de conducere JOINT pentru ofiţeri de stat major, Universitatea Naţională de Apărare din Bucureşti (2005).

– Curs planificare operaţii speciale, Târgu-Mureş (2008).

– Facultatea de Ştiinţe Juridice, specializarea Drept, Universitatea din Oradea (2010).

– Curs operaţii speciale în combaterea terorismului, Târgu-Mureş (2012).

– Curs postuniversitar de perfecţionare în conducerea activităţilor din domeniul informaţiilor pentru apărare, Universitatea Naţională de Apărere din Bucureşti (2012).

c3

Distincţii şi decoraţii:

– Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor cu însemn pentru militari.

– Emblema de Onoare a Armatei Române.

– Emblema de Merit „În Serviciul Armatei României”, clasa a III-a.

– Emblema de Merit „În Slujba Păcii”, clasa a III-a.

– Titlul onorific de „Veteran” pentru militari.

– Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate.

– Medalia NATO pentru participare la misiunea ISAF.

– Ordinul „Virtutea militară” în grad de Ofiţer cu însemn pentru militari.

– Emblema de Onoare a Statului Major General.

– Emblema de Onoare a Forţelor Terestre.

– Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 de ani de activitate.

– Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

– Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate.

A consemnat Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE