Home / Cultură / Rareș Budileanu, la prima colaborare cu actorii Companiei ”Tompa Miklós”

Rareș Budileanu, la prima colaborare cu actorii Companiei ”Tompa Miklós”

Compania „Tompa Miklós” a Teatrului Național din Târgu-Mureș a venit joi, 9 martie, în fața publicului cu o nouă premieră, spectacolul  Kripli/Schilodul din Inishmaan de Martin McDonagh, în regia lui Rareș Budileanu. Martin McDonagh este copilul teribil ai dramaturgiei contemporane de limba engleză. Spectacolele și filmele sale sunt de o mare popularitate, personalitate lui este una marcantă. Schilodul din Inishmaan este o comedie neagră despre dorinţe, neîmpliniri, iubire, fapte eroice, prietenie. O lume colorată, cu personaje puternice şi trăiri pe măsură. Schilodul din Inishmaan este povestea unui băiat care încearcă să-şi depăţească condiţia, să-şi demonstreze că poate trece peste orice obstacol chiar dacă totul este împotriva lui. Va reuşi el oare să-ţi realizeze visul american, sau Insula Inishmann, casa lui, îl va chema înapoi? Lumea e plină de contradicţii, de tine depinde ce alegi să vezi: frumuseţea sau urâţenia, boala sau sănătatea, simplitatea sau grandoarea. Şi tot de tine depinde ce vrei să faci cu viaţa ta. O trăieşti aşa cum e sau te iei la trântă cu ea.

Debut pentru Rareș Budileanu la Compania „Tompa Miklós”

Piesa este pusă în scenă de Rareş Budileanu, actor al Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, dar şi regizorul mai multor spectacole. Montările sale la Târgu-Mureş sunt în majoritate texte ale autorului dramatic Elise Wilk: S-a întâmplat într-o joi (2010), Pisica verde (2012), Camera 701 (2013), spectacol aflat în repertoriul Companiei Liviu Rebreanu. A mai regizat însă şi la Petroşani sau Reşiţa. Dintre proiectele sale face parte şi spectacolul realizat din exerciţii de improvizaţie Să zicem da! (2016), spectacol în care sunt implicaţi adolescenţii Trupei Guga Junior (alcătuită din voluntarii Companiei „Liviu Rebreanu”), care este o iniţiativă unică pe plan naţional. Schilodul din Inishmaan este prima sa colaborare cu actorii de la Compania „Tompa Miklós”.

Citeste si:  Atelier de corespondență la Muzeul Județean Mureș

Din distribuția spectacolului au făcut parte actorii  Fodor Piroska, Nagy Dorottya, Tollas Gábor, Galló Ernő, Csíki Szabolcs, Gecse Ramóna, Korpos András, Ördög Miklós Levente și  Biluska Annamária. Au mai pus umărul la construcția spectacolului Andu Dumitrescu-decor și costume și Sasko Kostov-sound design.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„Kasimir și Karoline“, o experiență teatrală complexă

Piesa scriitorului austro-ungar de limbă germană Ödön von Horváth are ca motto: „Și dragostea nu …