Share

Home / Administratie / Comunicat de presă: Consiliul Judeţean Mureş nu renunţă la reabilitarea pistei Aeroportului „Târgu-Mureş. Investiţia se va realiza din surse proprii

Comunicat de presă: Consiliul Judeţean Mureş nu renunţă la reabilitarea pistei Aeroportului „Târgu-Mureş. Investiţia se va realiza din surse proprii

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Mureş a remis vineri, 17 martie, un comunicat de presă, document pe care îl redăm integral, în rândurile de mai jos.

„Reluarea curselor internaţionale de pe Aeroportul Transilvania din Tîrgu-Mureş este prioritatea zero pentru anul 2017 a conducerii Consiliului Judeţean Mureş.

Astfel, în proiectul de buget general al judeţului Mureş pe anul 2017 la capitolul investiţii, reabilitarea pistei aeroportului din Târgu Mureş, este alocată suma de 77 milioane lei.

Consiliul Judeţean Mureş, iniţial, şi-a propus realizarea investiţiei prin angajarea unui credit bancar, deoarece gradul de îndatorarea datoriei publice al acestuia este foarte mic, respectiv 6,97%, în timp ce plafonul maxim conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale este de maxim  30%.

„Doresc să subliniez faptul că Consiliul Judeţean Mureş are dreptul să contracteze un credit bancar, totuşi angajarea acestuia nu este posibilă momentan deoarece la nivel naţional limitele finanțărilor rambursabile care urmează a fi contractate de unitățile administrativ teritoriale pentru anul 2017 a fost atins. Pentru ca o autoritate locală să poată accesa creditul bancar  contractat are nevoie de un aviz al comisiei de autorizare a împrumuturilor, comisie constituită la nivelul Ministerului de Finanțe. Această comisie autorizează finanţările rambursabile  precum şi tragerile ce se pot efectua din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate, cu încadrarea în limitele anuale. Guvernul stabileşte pentru fiecare an aceste limite  până la care  se acordă aceste finanţările rambursabile, iar pentru anul în curs această sumă a fost deja atinsă. Contrar interpretării eronate, plafonul gradului de îndatorare al datoriei publice nu a fost depășit”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Procedura de licitaţie pentru angajarea creditului bancar a fost demarată şi se află în faza de evaluare a ofertelor primite. Asta deoarece există posibilitatea ca, pe parcursul anului, Guvernul României majoreze plafonul finanţările rambursabile.

„Pentru ca reabilitarea pistei să nu fie amânată s-a luat decizia ca finanţarea acesteia să fie realizată din bugetul propriu. Acest lucru înseamnă că vor trebui efectuate reduceri bugetare la alte capitole, aspect deloc îmbucurător, dar cel mai important lucru pentru judeţul Mureş în acest moment este rezolvarea situaţiei de la Aeroport. În situaţia în care Guvernul României va creşte plafonul de garantare, sens în care depunem toate diligenţele instituţionale,  Consiliul Judeţean Mureş va avea toată documentaţia pregătită pentru contractarea creditului iar lucrările la Aeroport se vor realiza din acesta, urmând ca fondurile proprii alocate să fie redistribuite către capitolele bugetare deficitare”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.”

 

 

 

 

Share

1 comentariu

  1. Camil Petrescu

    ???????

    Poate decoleaza randunele ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Exclusiv! VIDEO: Ghenele de gunoi subterane vandalizate lângă Valea Rece!

Un cititor ne-a trimis un video si cateva fotografii pe adresa redacţiei cu vandalizarea ghenelor …

Share
Share