FOTO: Maifest, sărbătoarea de suflet a sașilor reghineni Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1581 Vizualizări

FOTO: Maifest, sărbătoarea de suflet a sașilor reghineni

Forumul Germanilor din Reghin în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, Biserica Evanghelică C. A. Reghin și Primăria Municipiului Reghin a organizat duminică, 14 mai tradiționala sărbătoare Maifest. Tema ediției din acest an a fost ”500 de ani- reformă și influențele ei asupra culturii transilvănene”, eveniment care a debutat cu primirea oaspeților în curtea Bisericii Evanghelice din Reghin, moment urmat de slujba ecumenică oficiată de părintele Johann Zey.

Maifestul este întotdeauna o sărbătoare frumoasă”

După slujbă a urmat tradiționala paradă a portului prin centrul orașlui spre locul tradițional de sărbătoare, Pădurea Rotundă, pe acordurile Fanfarei Municipiului Reghin. „Avem fanfară, călăreți, trăsură, mai puțin ponei, care completează fericit oferta Maifestului din acest an. Mulțumim tuturor celor care s-au împlicat în organizare, sperăm ca și Bunul Dumnezeu să se implice, să ne ofere vreme bună. Indiferent de vreme, Maifestul este întotdeauna o sărbătoare frumoasă”, a precizat Zajzon Robert , președintele Forumului Germanilor din Reghin.

Să luăm ce-i bun”

Norii și-au făcut simțită prezența, fapt pentru care programul artistic tradițional de Maifest a fost găzduit de Restaurantul Marion, precedat de discursurile organizatorilor. „În primul rând,  consider că trebuie să-i mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a adunat în această minunată zi, și celor care s-au preocupat pentru organizarea acestui eveniment. Să-i mulțumim că într-adevăr  ne-a dat înțelepciunea să luăm ce-i bun, să uităm ce-i rău, să adunăm toate lucrurile bune pentru orașul nostru, pentru oamenii noștri. A știut mereu să pună în evidență lucrurile bune ale tuturor cultelor, și a eliminat orice barieră care ne despărțea. Mulțumesc tuturor actorilor care au participat la acest lucru, fapt pentru care în fiecare an știm să sărbătorim aceste zile minunate împreună. Le sunt recunoscătoare pentru ce fac pentru municipiul nostru, chiar dacă numărul sașilor este unul destul de mic, și chiar dacă suntem puțini, știm să ne bucurăm împreună, știm să trăim împreună în pace și armonie.  De asemenea, îi felicit pe organizatori, le mulțumesc invitaților din țară și din străinătate că sunt alături de noi. Felicit părinții care își trimit copiii la limba germană, îi admir și îi prețuiesc că au luat această decizie. Vă mulțumesc pentru participare, și vă doresc să aveți parte de o zi pe care să nu o uităm niciodată”, a menționat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Mândria noastră sunt copiii”

La rândul său, părintele evanghelic Johann Zey a subliniat rolul și importanța copiilor în ce privește serbarea de Maifest.„Mândria noastră sunt copiii. Secția germană în fiecare an ne bucură și ne face fericiți să vedem cum acești copii cântă, dansează și ne înveselesc inimile. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să rămânem pe această cale, copiii sunt de fapt viitorul bisericii, viitorul țării, viitorul tuturor celor care trăim în Reghin. Închei cu un verset biblic care spune :  Laudă-L pe Domnul din tot sufletul, și nu uita niciodată de binefacerile Sale. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a spus părintele Johann Zey.

Laude învățământului în limba germană

Laude secției germane au fost aduse și de directorul Gimnaziului ”Augustin Maior” Constantin Bozdog. ”Suntem extrem de mândri de acești copii. Suntem probabil printre foarte puținele școli cu trei secții. După știința mea există doar trei școli în România, la Sighișoara, Satu-Mare și Reghin care au trei secții, română, maghiară și germană, pe lângă faptul că avem secție de muzică și arte plastice, structură cu program de dans sportiv și limba engleză. E o mare mândrie pentru noi, și ne bucurăm văzând cum această secție germană crește în continuu, sporește ca efectiv de elevi, și aduce rezultate deosebite pentru noi, la concursuri, olimpiade din țară și străinătate unde particăpă. Limba germană reprezintă un mare avantaj, cu toții știm că în acest moment Germania este locomotiva Europei”, a precizat directorul Gimnaziului „Augustin Maior”.

Cântec, dans și voie bună

Spectacolul artistic al ediției din acest an a sărbătorii Maifest a fost asigurat de echipele  de dansuri populare din Reghin, Bistrița, Sighișoara, alături de copii claselor cu predare în limba germană din cadrul Gimnaziului ”Augustin Maior” din Reghin, pregătiți de profesorii Kiss Brigitte, Sandra Precup, Hans Mera, Anabella Holircă, Gerlinde Tămășan, Klein Nagy Ramona, Martina Melinda  Zey, Cristina Moldovan, Ramona Andone, Ioan Pop și Both Katalin.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE