„Coif austriac de cavalerie”, exponatul trimestrului al treilea la Muzeul de Istorie Sighișoara Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

„Coif austriac de cavalerie”, exponatul trimestrului al treilea la Muzeul de Istorie Sighișoara

Piesa pe care Muzeul de Istorie Sighişoara o prezintă ca exponatul trimestrului al III-lea din anul 2017 este un coif care a făcut parte din echipamentul militar al unui ofiţer german din cavaleria armatei austriece şi poate fi datat între anii 1805-1815. Coiful a aparţinut probabil unui ofiţer din regimentele de cuirasieri sau dragoni.

Dimensiuni: înălţime totală 28,5cm, diametru interior 56cm; înălţime „creastă” 14cm, lungime „creastă” 30cm.

Coiful este realizat dintr-o foaie subţire de metal, are o formă sferică şi este vopsit în culoarea neagră. Partea inferioară frontală prezintă un cozoroc, iar marginea din faţă a coifului este îmbrăcată în alamă. Pe calota coifului este fixată o „creastă” din tablă de alamă, ornamentată pe părţile laterale cu figura unui leu ucigând un şarpe. Leul este considerat un simbol al curajului, al forţei şi al autorităţii. La baza superioară a crestei, pe laterale se poate remarca un penaj stilizat în relief. De o parte şi de alta a coifului sunt aplicate câte două bare subţiri de alamă pentru rezistenţa acestuia. Peste creasta din alamă a coifului exista în trecut o coamă din lână galbenă cu o inserţie de culoare neagră, care urma profilul semirotund al crestei metalice. Aceasta nu se mai păstrează astăzi, dar poate fi observată cu uşurinţă în cele două reproduceri cu ofiţeri austrieci de cavalerie din perioada anilor 1805-1814.

Cureaua pentru bărbie este fixată de coif prin două ancoraje din alamă în formă de cap de leu şi este acoperită, în scop decorativ, cu solzi din alamă.

Pe partea din faţă a coifului se află stema Imperiului Habsburgic şi o placă din alamă cu două litere latine mari, în relief – F. I., monograma împăratului austriac Francisc I (1804-1835). Francisc I a făcut parte din dinastia de Habsburg-Lorena şi avea următoarele titluri în anul 1806: „… Împărat al Austriei, Rege al Ierusalimului, Ungariei, Boemiei, Dalmaţiei, Croaţiei, Slavoniei, Galiţiei şi Lodomeriei, Arhiduce de Austria, Duce de Lorena, Salzburg, Würzburg, Franconia, Styria, Carinthia şi Carniola, Mare Duce de Cracovia, Mare Principe al Transilvaniei; Markgraf al Moraviei, Duce de Sandomir, Masovia, Lublin, Silezia Superioară şi Inferioară, Auschwitz şi Zator, Teschen şi Friule, Prinţ de Berchtesgaden şi Mergentheim, Prinţ de Habsburg, Gorizia şi Gradisca şi al Tirolului, Markgraf al Lusaţiei Inferioare şi Superioare şi al Istriei.” Francisc I a fost ultimul împărat al Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană, cu numele de Francisc II (1792-1806) şi primul împărat ereditar al Austriei între anii 1804-1835.

(Comunicat de presă)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE