Home / Cultură / FOTO: Mărioara Jiga, dragoste și respect pentru portul popular românesc

FOTO: Mărioara Jiga, dragoste și respect pentru portul popular românesc

Ziua Mondială a Iei a fost prefațată la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin în cadrul evenimentului „Noaptea de Sânziene” prin prezentarea costumelor populare din colecția privată a doamnei Mărioara Jiga din localitatea Șerbeni, comuna Beica de Jos. „Vin în fața dumneavoastră cu o poveste fascinantă a unor Iliene Cosânziene, frumoase, harnice și pricepute, ce au trecut pe aceste meleaguri, într-o simbioză perfectă neam-pământ, ce se numește statornicie. Veșmintele lor,  transmise până în prezent într-un limbaj al semnelor, reprezintă codul genetic al neamului românesc. Cromatica și simbolurile țesute pe veșminte vin din cele mai vechi timpuri, încă din Cucuteni, în urmă cu peste 7.000 de ani. Ele vorbesc despre soare și stele, pământ și flori, apă și cer, dar și despre viață și moarte, dar mai ales despre îndrăgita horă românească, ca joc al fraților. Confecționate în gospodărie din lână, cânepă, in, bumbac sau borangic, veșmintele sunt adevărate opere de artă, în care se oglindesc măiestria, îndemânarea, fantezia și sufletul bogat al acestor Cosânziene, care în fapt, sunt bunicile și străbunicile noastre. Am colindat satele românești pe urmele lor, și din lăzi de zestre prăfuite de vreme, le-am scos la lumină, le-am îngrijit cu drag, și astăzi, cu ajutorul unor Iliene moderne, nepoate ale celor de demult,  prezint, câteva comori de port popular românesc din colecția personală”, a precizat Mărioara Jiga.

Să-l păstrăm, să-l purtăm și să-l transmitem urmașilor”

Au fost prezentate costume populare din zona Banat, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, respectiv Ținutul Pădurenilor, zona Sibiu, Zona Făgăraș, zona Brașov, zona Rupea, zona Cluj, zona Năsăud și zona Maramureșului. „Închei acest crâmpei de istorie spirituală românească cu remarca că am moștent un tezaur spiritual față de care avem datoria de onoare să-l păstrăm, să-l purtăm și să-l transmitem urmașilor”, a subliniat Mărioara Jiga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Telenovelă cu iz de furt: pagina de Facebook a PNL Mureș luată cu japca și rebotezată!

Situație fără precedent la nivelul partidelor locale din județul Mureș. Nemulțumit de susținerea pe care …