Franța, partener de top 5 al României Analize
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1389 Vizualizări

Franța, partener de top 5 al României

Unul dintre partenerii tradiționali comerciali ai României, Franța ocupă locul al cincilea în topul investitorilor străini în țara noastră după capitalul social subscris și se clasează pe locul al patrulea după valoarea schimburilor bilaterale.

 

Prezența economică franceză din România este densă în toate sectoarele de activitate, dat fiind că numeroase IMM-uri și societăți de dimensiuni intermediare au urmat dezvoltarea marilor societăți franceze, se arată într-o analiză a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER). Majoritatea societăților din CAC 40 sunt prezente pe piața din România, în sectoarele auto, bănci și asigurări, distribuție, industrie farmaceutică și energie.
În România activează 3000 de companii cu capital francez, care au creat 12.000 de locuri de muncă directe. Valoarea investițiilor franceze directe este de 4,2 miliarde de euro, se arată în aceeași analiză citată.
“Dacă la începutul anilor 2000, investițiile franceze erau orientate către industrie, noile tehnologii și transport în mod echilibrat, intrarea României în Uniunea Europeană în 2007 marchează o schimbare importantă: 56 % din stoc este îndreptat către activități industriale. Această proporție scade progresiv în anii de criză, pentru a se stabiliza în jurul a 46 % în 2014. Serviciile financiare și de asigurări păstrează de-a lungul timpului o proporție constantă de aproximativ un sfert din totalul investițiilor, precum și sectorul de comerț, care variază recent între 10 și 13 %. Sectorul Agri&Agro își mărește ponderea și ajunge la 8 % în 2014, în timp ce investițiile în sectorul NTIC nu mai depășesc 2 %”, se mai arată în analiza CCIFER.
Societățile comerciale franceze au investit, astfel, în sectoare precum industria auto şi de componente auto – Renault (Renault Technologie Roumanie – cel mai mare centru R&D Center în afara Franţei), SNR Roulements – NTN SNR Rulmenți Sibiu; anvelope – Michelin; energie – ENGIE, Air Liquide; sectorul bancar-financiar – Societe Generale, BNP Paribas; asigurări – Groupama; industria aeronautică – Airbus, Thales; construcţii, infrastructură – Saint Gobain, Vinci, HolcimLafarge, VEOLIA Water; industria lemnului – Groupe Parisot; industria farmaceutică – Sanofi-Aventis; industria agro-alimentară – Danone, Serve, Sofiproteol; comerţ – Auchan, Carrefour, Bricostore, Cora, Decathlon; telecomunicații – Orange, Alcatel; industria hotelieră – ACCOR etc.

 

Evoluție sectorială

 

Cele mai reprezentative sectoare din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt industria, raportând o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de euro, urmat de comerț cu 5 miliarde de euro, iar pe locul al treilea se plasează companiile din domeniul energiei & mediului cu 1,3 miliarde de euro. Deși ocupă locul al patrulea din punct de vedere al cifrei de afaceri, cu 655 milioane de euro, companiile din consultanță și servicii sunt cele mai numeroase. Locul al doilea după numărul de companii este ocupat de comerț, 550 de societăți, iar pe locul al treilea sunt cele din industrie – 520. Top cinci după numărul de societăți cu capital francez este completat de societățile înregistrate în domeniile construcții și imobiliare. Cele mai multe companii franceze sunt localizate în București și în județul Ilfov, apoi în Cluj și Timiș, fiecare cu 160 de societăți, Argeș – 130 și Brașov – 125. Cele mai reprezentative sectoare din punct de vedere al locurilor de munca directe sunt industrie – cu 52.000 de locuri de muncă, comerț – 28.800, consultanță și servicii – 14.500, NTIC – 7.800 și transport – 3.500.

 

 

Franța – partener comercial important

 

Franţa reprezintă unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României. Schimburile bilaterale au înregistrat un trend ascendent constant. Astfel dacă în urmă cu 10 ani, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, nivelul schimburilor se cifra la 5454,51 milioane de lei, cu un sold negativ important în defavoarea țării noastre, astăzi nivelul schimburilor au atins 7,4 miliarde de euro la sfârșitul anului 2016, reprezentând o creștere cu 9,3 % față de anul precedent, iar balanța comercială este pozitivă, în condițiile în care Franța ocupă locul trei între ţările de destinaţie a mărfurilor româneşti – 3,8 miliarde de euro. Franța este al patrulea furnizor al României, cu 3,6 miliarde de euro.
România importă din Franța bunuri și echipamente, material rulant, produse chimice și textile, în timp ce România exportă material rulant, bunuri și echipamente, textile.

Ligia VORO
Sursa foto: Agerpres Foto

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE