Dulceţurile de Hodoşa, premiate în Slovacia Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 670 Vizualizări

Dulceţurile de Hodoşa, premiate în Slovacia

La începutul lunii august, trei sortimente de dulceţuri produse în comuna mureşeană Hodoşa de soţii Tamás şi Brigitta Andrea Makkai au fost răsplătite cu medalii de aur, argint şi bronz la o competiţie internaţională de vinuri şi dulceţuri organizat în Slovacia. Detalii despre business-ul cu aromă de căpşuni, zmeură, mure, coacăze şi chiar trandafiri, am obţinut de la Makkai Tamás, inginer horticol de profesie.

Reporter: Vă rog, pentru început, să vă prezentaţi, pe scurt, cititorilor noştri.

Makkai Tamás: În anul 2000 m-am înscris la Universitatea Corvinus – Facultatea de Horticultură de la Budapesta, pe care am absolvit-o în anul 2005. La fel, şi soţia mea Brigitta Andrea a absolvit aceeaşi facultate, astfel încât avem pasiunea comună pentru horticultură. Amândoi suntem ingineri horticoli şi am început cu o plantaţie de zmeură, în anul 2000. De atunci am extins producţie şi am cultivat şi alte fructe de pădure, mure, coacăze negre şi căpşuni. De doi ani cultivăm şi trandafir pentru dulceaţă, produs care se pare că este tot mai cerut pe piaţă. De un an şi jumătate am trecut de la comercializarea fructelor la producerea de siropuri şi gemuri. Am ajuns să avem producţia mai mică decât cererea…

Rep.: Ce suprafeţe plantaţi şi unde?

M.T.: Am început la Săbed, în anul 2000, cu 10 ari de zmeură. Din motive personale, ne-am mutat la Hodoşa, unde am început cu 5 ari de zmeură, iar în prezent cultivăm 1,5 hectare de coacăze, zmeură, mure şi trandafiri.

Rep.: Ce caracteristici au plantaţiile dumneavoastră?

M.T.: Agricultura începe la data de 1 octombrie şi se termină la… 1 octombrie. Nu putem spune că avem pauză, mereu este activitate, mereu avem de lucru. Primăvara curăţăm plantaţia, iar apoi avem grijă de ea. Cine se ocupă cu agricultura ştie despre ce este vorba…

Rep.: De ce aţi ales să cultivaţi tocmai zmeură şi fructe de pădure?

M.T.: În 2000 când am început, un profesor de la facultate mi-a spus, uşor dezamăgit, că România a început să uite de plantaţiile de fructe de pădure. La trei ani de la prima plantaţie, când am avut prima producţie, am simţit pe pielea mea spusele domnului profesor. Îmi era foarte greu să îmi vând producţie, au fost doi ani cu producţii mari şi mă chinuiam efectiv să o vând, în caserole.

Rep.: Ce reţete folosiţi la gemuri şi siropuri?

M.T.: De un an şi jumătate producem dulceaţă şi siropuri. Reţeta este secretul nostru…

Rep.: Nu mă refeream să ne dezvăluiţi compoziţia 100%, ci la faptul că din ce în ce mai mulţi clienţi se orientează după produsele naturale, ecologice. Cum sunt produsele dumneavoastră din acest punct de vedere?

M.T.: Noi nu folosim chimicale nici măcar pe plantaţie, şi asta se simte în gustul fructelor şi apoi în cel al dulceţurilor şi siropurilor.

Rep.: Aveţi vreo filozofie de business după care vă ghidaţi în activitate?

M.T.: Producem sub sloganul „Dulceţuri şi siropuri naturale din grădina proprie”.

Rep.: Unde ajung produsele dumneavoastră?

M.T.: În momentul de faţă, participăm la expoziţii, iar în afară de acestea vindem la colegi şi la cunoştinţe, care au posibilitatea să vadă produsele pe pagina noastră de Facebook.

Rep.: Recent, aţi câştigat mai multe medalii. Despre ce este vorba?

M.T.: Nu este pentru prima dată când câştigăm premii cu produsele noastre. Recent, în data de 9 august, produsele noastre au participat la un concurs internaţional de vinuri şi dulceţuri organizat în Slovacia. Au fost expozanţi din zece ţări, au fost 456 de feluri de dulceaţă şi 324 de soiuri de vin. Din Mureş au fost trei producători, iar noi am obţinut următoarele medalii: aur pentru dulceaţa din zmeură, argint pentru dulceaţa din căpşuni cu mentă şi bronz pentru dulceaţa din trandafiri. Produsele au fost punctate, de la 0 la 100 de puncte, iar pentru a obţine medalia de aur trebuia să obţii între 94 şi 100 de puncte.

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră, ca producător, această recunoaştere internaţională şi ce perspective de viitor aveţi pentru dezvoltarea afacerii?

M.T.: Pentru noi, aceste rezultate ne reconfirmă faptul că merită să muncim în continuare pentru a obţine produse naturale. Trebuie să continuăm cu produsele naturale, deoarece lumea începe să realizeze că produsele naturale sunt sănătoase. Eu şi soţia mea simţim că e timpul să ne mărim suprafaţa cultivată şi studiem serios oportunitatea de a întocmi proiecte în acest sens, de exemplu pentru o plantaţie de coacăze negre de minim 2 hectare.

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE