Home / Consiliul Judetean Mures / FOTO: 121 de sculpturi pot fi admirate la Oarba de Mureș

FOTO: 121 de sculpturi pot fi admirate la Oarba de Mureș

În anul 1985 primarul de la acea vreme a Iernutului, Vasile Cornea, a demarat un amplu proiect artistic, Tabăra de Sculptură de la Oarba de Mureș. Aceasta urma să se deruleze în 11 ediții, la fiecare ediție fiind invitați 11 sculptori care trebuiau să realizeze 11 sculpturi.  Așa a început povestea celui mai mare parc cu sculpturi din această zonă a țării, parc ce se află lângă Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș.

Cu eforturi considerabile, în cei 32 de ani de la demararea proiectului au fost organizate zece ediții ale acestei tabere în cadrul cărora au fost realizate 110 sculpturi care reflectă viziunea artiștilor asupra sacrificiului celor 11.000 de soldați care și-au dat viața în bătăliile purtate la Oarba de Mureș în toamna anului 1944.

Încă din anul 2012 la nivelul Consiliului Județean Mureș au început discuțiile legate de situația Monumentului de la Oarba de Mureș dorindu-se ca acesta să intre în proprietatea județului Mureș. Acest lucru a fost concretizat iar anul acesta Consiliul Județean Mureș a decis să se implice prin Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș în organizarea celei de-a XI-a ediții a Taberei de Sculptură de la Oarba de Mureș.

Astfel, cu sprijinul Primăriei Iernut și a Consiliului Local Iernut și beneficiind de expertiza domnului Vasile Cornea, în perioada 20 iulie-20 august, 11 sculptori  s-au ”luptat” cu blocurile masive de piatră de Viștea pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți la Oarba, dar și pentru a închide cercul deschis în anul 1985 și a completa parcul cu încă 11 sculpturi, numărul total ajungând la 121.

Vernisajul acestora a avut loc în data de 19 August. Cele 11 sculpturi au fost realizate de Ioan Astăluș, ”Poarta celor 11.000 de suflete de la Oarba de Mureș”, Alexandru Vlad Ciobanu, ”Ego Mortem”, Mihai Cozma Gabriel, ”O.M., Oarba de Mureș”, Radu Granaci (Republica Moldova), ”Pieta”, Dragoș Manea, ”Veșmânt”, Alexandru Marinete, ”Jertfă”, Mihai Petre Nilă, ”Unknown”, Gheorghe Pop, ”Sacrificiu”, Grigore Sultan (Republica Moldova) ”Cele 11 măicuțe”, Dan Tudora, ”T34-cavou spre cer”, Matei Dumitrescu, ”Horă la apus de soare”.

Planuri de viitor

Consiliul Județean Mureș a reușit nu doar preluarea în proprietate a parcului și Monumentului de la Oarba de Mureș, ci și a drumului de acces astfel încât să se poată dezvolta un proiect de reabilitare și punere în valoare a zonei. În acest sens au fost demarate discuțiile cu organismele abilitate pentru organizarea unui concurs național de soluții pentru amenajarea obiectivului. După realizarea acestuia Monumentul și parcul aferent va fi dat în administrarea Muzeului Județean Mureș.

(Comunicat de presă, Biroul de presă al Consiliului Județean Mureș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ”Turul Ținutului Secuiesc” la ciclism

„Turul Ținutului Secuiesc” este o competiție de ciclism care se va desfășura în perioada 3-7 …