FOTO: Selecție inedită de „ABC-Dare” din Suedia, România și Franța, la B5 Studio Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

FOTO: Selecție inedită de „ABC-Dare” din Suedia, România și Franța, la B5 Studio

Expoziția itinerantă „Cele mai frumoase cărți din România”, cu o selecţie de abecedare, cărți manuale şi auxiliare curriculare din Franţa, România şi Suedia, a poposit și la B5 Studio începând cu ziua de joi, 2 noiembrie.

Reunite într-o mică expoziţie panotată și montată de elevii clasei a IX-a C de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș, aceste propuneri editoriale se constituie într-un motiv de a creea mai departe propriile abecedare de artă vizuală în cadrul săptămânii Școala Altfel, conform celor spuse de către organizatori.

Curatorii selecției sunt Arina Stoenescu, Dinu Dumbrăvician și Valentine Gigaudaut.

În ceea ce privește Suedia, abecedarul ca formă de carte pentru cititorii începători datează din secolul XVII, primul abecedar fiind tipărit la Västerås în 1624, se arată în caietul-program al expoziției. Aceste tipărituri conțineau, de asemenea, numeroase imagini cu animale, plante și obiecte comune cititorilor de-atunci. Trebuie semnalat faptul că abecedarele se adresau diferitelor clase sociale, în special la finele secolului XVIII, astfel că volumele destinate păturii mai sărace nu conțineau ilustrate și erau tipărite pe hârtie de calitate inferioară. Expoziția de față reunește 17 abecedare din perioada 1833-2017 care spun povestea celor 29 de litere ale alfabetului suedez

Pe de altă parte, abecedarele românești, conform curatorului Dinu Dumbrăvician suferă la mai multe capitole: formatul prea mare, paginarea inestetică, standardizarea aspectului și caracterul supraîncărat și obositor. Confruntarea acestor modele cu altele provenite din alte spații geografice ar putea servi ca erată pentru ca în viitor să se editeze abecedare de calitate atât sub aspect utilitar, cât și estetic.

În ceea ce privește abecedarele franțuzești, Valentine Gigaudaut, directoarea librăriei franceze Kyralina din București, menționează că în Franța cadrele didactice utilizează mai multe tipuri și forme de abecedare, astfel încât copiii să se familiarizeze cu abordări diferite ale scrierii alfabetului. În plus, ele constituie prilej de reflecție asupra istoriei artei și pretext pentru a desfășura activități artistice în clasă.

Pentru a vă edifica personal în privința acestor opinii, B5 Studio vă invită să vizionați expoziția care va fi deschisă până în 12 noiembrie.

Expoziția face parte din „Cele Mai Frumoase Cărți itinerante în 2017” în cadrul „Atelier Minitremu / Opțional de artă contemporană”, proiecte culturale co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE