News alert! Pericolul rujeolei se extinde! Mureş, judeţul cu cele mai multe cazuri noi Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1294 Vizualizări

News alert! Pericolul rujeolei se extinde! Mureş, judeţul cu cele mai multe cazuri noi

După  o scurtă perioadă de regres, epidemia de rujeolă a revenit în forță în județul Mureș. Conform datelor furnizate vineri, 10 noiembrie, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultima săptămână, în județul Mureș au fost confirmate nu mai puțin de 20 de noi cazuri de rujeolă. Cu aceste noi cazuri, județul Mureș a urcat un loc în ”topul” național, clasându-se pe locul șapte în ce privește numărul total de îmbolnăviri confirmate.

Număr suficient de vaccinuri

Situaţia actuală a cazurilor de rujeolă din România este una alarmantă, numărul total de bolnavi care manifestă această boală extrem de contagioasă a ajuns la 9822 până la data de 12 noiembrie 2017, 94 dintre ele fiind confirmate în ultima săptămână. 20 dintre cazurile noi de boală s-au înregistrat în judeţul Mureş, 19 în Brasov, 16 în Ialomița, 14 în Neamţ şi 13 în Călăraşi. S-au mai înregistrat cinci îmbolnăviri în Bucureşti şi câte una în Harghita şi Ilfov. Cei de la CNSCBT anunţă că din totalul de cazuri confirmate, 35 de persoane au decedat până la această oră, dintre care 9 sunt din judeţul Timiş, 6 din judeţul Arad, 7 din judeţul Dolj, 3 din judeţul Caraş Severin şi câte un deces raportat în judeţele Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Bucureşti şi Mureş. Numărul total de cazuri înregistrate depăşeşte 9.800 de la debutul epidemiei.

În ce privește județul Mureș, această nouă izbucnire a epidemiei vine tocmai după o perioadă în care rujeola părea să dea semne de regres, a informat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Stelian Caraghiaur. ”În săptămâna 30 octombrie – 3 noiembrie nu s-a confirmat niciun caz”, a arătat dr. Caraghiaur. Acesta a subliniat că, pe teritoriul județului Mureș există un număr suficient de vaccinuri, atât la sediul DSP, cât și la medicii de familie.

Care este situația vaccinărilor?

Rujeola (pop. pojarul) este o boală infecţioasă virală acută care adesea duce la complicaţii prin suprainfecţii bacteriene care se produc consecutiv implicării tipice a tractului respirator în manifestarea acestei boli, ducând la pneumonie, otită medie şi alte infecţii supurative. Această boală infecţioasă contagioasă se răspândeşte de cele mai multe ori prin mici picături eliberate din nasul, gâtul şi gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmişi pe cale aeriană.  Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează până la 2-5 zile după debut. Conform portalului Institutului Naţional de Sănătate Publică, o persoană din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. Conform ultimelor statistici, în România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii.

Denisa Morar

Edith VEREȘ

foto sciencenews.org

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE