Magia Crăciunului,  învăluită în mantia muzicii sacre Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Magia Crăciunului, învăluită în mantia muzicii sacre

Festivalul „Zilele Muzicii Sacre”, ediția cu numărul XXVIII, va monopoliza programul lunii decembrie la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, în perioada 3 – 25 decembrie 2017.

„Suntem în ultima lună a acestui an iar prin tradiție la Filarmonică luna Decembrie este dedicată muzicii sacre, un proiect extrem de valoros care a demarat în 1990 la inițiativa distinsului meu predecesor, Maestrul Csíky Boldizsár. Momentul este potrivit pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de iarnă, în același timp, să sperăm că vom avea și zăpadă iar albul imaculat de afară să dea un plus de frumusețe acestei luni al cărui moment culminant în toată lumea creștină îl reprezintă minunatul praznic al Nașterii Mântuitorului. Festivalul a fost de la prima ediție un prilej ca toate bisericile din orașul nostru sau din alte localități mureșene să fie în această perioadă gazda unor artiști sau colective artistice ale Filarmonicii, în special al Corului mixt, genul muzicii vocal-corale fiind îndeobște prezent în serviciul liturgic din toate locașurile de cult”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Primele momente muzicale ale festivalului au fost găzduite de Biserica Baptistă de pe strada Libertății nr.16 din Tîrgu Mureș (duminică, 3 decembrie) și Palatului Culturii (Joi, 7 decembrie), protagoniști fiind Ansamblului de suflători „Pro Musica Sacra” și Orchestra Ansamblului Artistic Mureșul și Corul mixt al Filarmonicii târgumureșene. Programul lunii decembrie continuă cu lucrări corale de excepție din repertoriul sacru al compozitorilor Kodály Zoltán, Gárdonyi Zoltán, Beharka Pál, Vasile Cazan, Lisznyai Gábor și Halmos Laszló vor fi interpretate de Corul Mixt,  duminică, 10 decembrie, ora 10,  în Biserica Reformată Tîrgu Mureș 3 de pe strada Ludușului nr.3

 “Vine Crăciunul”

Renumitul Duo Pianistic al soților Dragoș și Manuela Mihăilescu va concerta marți, 12 decembrie, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii, cu o seară Franz Schubert. O seară mai târziu, soprana Aszalos Enikő și organista Filarmonicii, Molnár Tünde vor susține un recital vocal instrumental în Biserica Reformată nr.2 de pe strada Ștefan cel Mare nr.22 cu un program din toate epocile, de laJ. S. Bach până la C. Porumbescu sau Terényi Ede.

„Treptat intrăm în atmosfera Crăciunului iar cele două mari și valoroase colective ale Filarmonicii ne anunță de aproape că … “Vine Crăciunul” printr-un Concert vocal-simfonic extraordinar dirijat joi, 14 decembrie în Sala mare a Palatului Culturii de maestrul Franz Lamprecht din Germania. Este într-adevăr un eveniment muzical de excepție ce cuprinde un cadou bogat de “bijuterii musicale” de Crăciun. Atractivitatea este dată și de diversitatea repertoriului ce va fi interpretat, în program aflându-se și două momente cu muzică pentru harpă și orchestră, solistă fiind tânăra harpistă Nagy Orsolya”, a menționat Vasile Cazan.

“Crăciunul copiilor”

Concertele lecție și educative nu lipsesc din programul lunii decembrie, oaspeți fiind soprana Aszalos Enikő și organista Molnár Tünde.

„Sunt încântat să constat din nou interesul elevilor mureșeni, ai dascălilor lor pentru concertele lecție și educative și îi felicit pentru aceasta. Tocmai pentru a răsplăti deschiderea lor pentru această serie specială de concerte, am considerat ca tematica lunii decembrie să aibă un titlu generic: “Crăciunul copiilor”. Da, pentru că pe lângă audierea unor colinzi cântate de soprana Aszalos Enikő și de interpretarea la orgă de către doamna Molnár Tünde a unor miniaturi instrumentale celebre, copiii vor avea șansa, dar și plăcerea de a cânta împreună vineri, 15 decembrie de la ora 12 și 17 în limba română și de la ora 13 și 18 în limba maghiară superbe colinzi pe care e bine să le știe de la această vârstă. Moderatoarele celor patru concerte sunt Doamnele profesoare Carla Gliga și Fülöp Klára”, a precizat Vasile Cazan.

Sâmbătă, 16 decembrie de la ora 17 Corul cameral de femei “Musica Humana” dirijat de Csíky Csaba, la pian cu Strausz Imre István, va susține un concert coral în Biserica din cetate. Programul concertului cuprinde coruri pentru voci egale de femei din creația lui Csíky Boldizsár, J.S.Bach, Kodály Zoltán, Orbán György, Kocsár Miklós, A.Caplet, Csíky László și Riley-Csíky Csaba.

„Este o deosebită cinste pentru Corul mixt să fie invitat special și în acest an să susțină un Concert coral extraordinar în Biserica “Sfânta Ana” de pe Bulevardul Pandurilor. Concertul corului nostru îl vom susține acolo Duminică, 17 decembrie de la ora 11. Vor putea fi audiate în acest frumos lăcaș de cult coruri celebre de Gh. Dima, G.Musicescu, T.Popovici, Fr.Hubic, Sabin Pautza, Valentin Timaru și T.Jarda. În aceeași zi, dar de la ora 17, Corul Pedagogilor “Eufonia” dirijat de Strausz Imre István, la pian Cristina László va susține un concert coral cu lucrări de G.Caccini, J.S.Bach, L.Delibes, Janson Bob și Chilcot în Biserica Unitariană de pe str.Bolyai. Ultimul concert cameral din acest an și desigur și din Festival este susținut Marti, 19 Decembrie de patru artiști valoroși: Kádár István la vioară, Máthé Győző la viola, Kecskés Ávéd Csilla la violoncel și Ávéd Éva la pian. Este un program de cvartet cu opusuri semnate de W.A.Mozart și J.Brahms”, a spus Vasile Cazan.

Sabin Pautza, pe scena Filarmonicii

Un adevărat eveniment va fi Concertul vocal-simfonic extraordinar de Crăciun de  joi, 21 decembrie în Sala Mare a Palatului Culturii dirijat de Maestrul Sabin Pautza care vine din nou la Tîrgu Mureș  în calitate de dirijor dar și de compozitor sau orchestrator.

„La început va fi interpretata Suita “Pelleas și Melisande” de G.Fauré, apoi unul dintre cei mai renumiți violoniști români din ultimele decenii, Florin Croitoru ne va tălmăci Concertul pentru vioară și orchestră de Sabin Pautza, în prima audiție tîrgumureșeană. Partea a doua este inedită, și se intitulează Crăciunul la diferite popoare. Va fi o adevărată bucurie să ascultăm colinzi românești, maghiare, germane, franceze, rusești, italiene, engleze, spaniole, americane și sud americane orchestrate de Maestrul Pautza”, a menționat Vasile Cazan.

„Mai buni, mai mărinimoși și  mai fericiți”

Momentul culminant al lunii decembrie  va fi consemnat chiar în seara de Crăciun, concert dirijat de directorul Filarmonicii, Vasile Cazan.

“S-a născut Mesia”, iar acest eveniment de mare trăire sufletească îl vom marca și anul acesta cu prilejul concertului extraordinar de închidere a festivalului Zilelor Muzicii Sacre exact în prima zi de Crăciun, luni, 25 decembrie de la ora 19 în Sala mare a Palatului Culturii. Am bucuria să dirijez acest concert, în scenă fiind Ansamblul de suflători “Pro Musica Sacra” și Corul Mixt “Echo” al Bisericii Adventiste din Miercurea Nirajului. Programul acestei seri de sărbătoare cuprinde lucrări celebre din literatura muzicală de Crăciun pe care le-am prelucrat în ultimele patru decenii după creațiile originale ale compozitorilor Gh.Dima, E.Monția, T.Popovici, Kodály Zoltán, Gárdonyi Zoltán, Lisznyai Gábor, Sabin Pautza, A.Adam, F.Mendelssohn-Bartholdy și A.Harris. Pentru a realiza și câteva momente poetice i-am invitat să ni se alăture și recitatoarea Kiss Rodica precum și renumitul actor tîrgumureșean Puskás Győző. Astea fiind spuse, dragi prieteni, este o mare bucurie pentru toți artiștii Filarmonicii și pentru mine să ne întâlnim la superbele concerte din stagiunea noastră și vă mulțumesc acum, în ultima lună din 2017 pentru susținerea reciprocă în înțelegerea minunatului mesaj al muzicii, suprema artă în stare să ne facă mai buni, mai mărinimoși și desigur mai fericiți. Vă doresc un Crăciun fericit și binecuvântat de Dumnezeu în care să aveți parte de bucurii, sănătate, surprize plăcute și multă fericire! În numele meu și al tuturor colegilor mei artiști, administrație și personalul tehnic vă urez de pe acum un călduros LA MULTI ANI!”, a conchis Vasile Cazan, dirijor, managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE