Patinoarul acoperit, în buget. Finanțarea depinde de expertiza tehnică Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 452 Vizualizări

Patinoarul acoperit, în buget. Finanțarea depinde de expertiza tehnică

Patinoarul acoperit artificial din Tîrgu Mureş aşteaptă de aproape 10 ani să fie dat în folosinţă. Până acum s-au perindat 9 miniştri, toţi au promis finalizarea lucrărilor, însă patinoarul a rămas tot nefuncţional. Ministerul Tineretului şi Sportului a spus la şedinţa din Parlament pentru bugetul pe 2018 că patinoarul este o prioritate. Vom trăi şi vom vedea.

 

Finanţarea continuării lucrărilor la patinoarul acoperit din Parcul Muncipal din Tîrgu Mureş, aflat în proprietatea statului, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, şi în administrarea CS Mureşul a fost aprobată marţi de comisiile de specialitate din Parlament, şi anume Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport.


“În 2018 prioritățile noastre sunt modernizarea și reabilitarea bazelor sportive, finalizarea lucrărilor de transformare a patinoarului artificial descoperit în patinoar acoperit (n.r. — de la Tîrgu Mureș), modernizarea Complexului Sportiv Național Snagov, finalizarea lucrărilor la Complexul Sportiv Național din Piatra Arsă, în valoare de 3 milioane de lei, modernizarea Complexului Sportiv „Lia Manoliu” și reabilitarea a 5 centre de agrement ale caselor de cultură studențești”, a punctat Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, priorităţile strategice pentru 2018, aşa cum a fost citat de agerpres.ro.
Nu ne bucurăm atât de repede, pentru că suma exactă nu este încă prevăzută pentru că se aşteaptă finalizarea expertizei tehnice, bugetate de curând.
Expertiza va arăta ce s-a executat, ce s-a executat şi nu este executat conform proiectului, cât s-au degradat lucrările, ultimele fiind executate în 2013, ce lucrări sunt necesare pentru conformarea proiectului tehnic ca să corespundă cu ultimele standarde ISU şi ale federaţiilor de specialitate, lucrările necesare pentru a fi finalizat patinoarul. Expertiza va stabili şi dacă firmelor care au fost contractate pentru execuţia lucrărilor li se va înapoia garanţia de bună execuţie.
Expertiza tehnică a putut demara doar după întabularea terenului care s-a încheiat în mai anul acesta, după ce a fost aprobată în 2013, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Tîrgu Mureş.
Ar mai fi de menţionat că patinoarul nu a fost pus în conservare în toţi aceşti ani, astfel că sumele vehiculate pentru finalizarea sa anul trecut s-ar putea să fie diferite.

 

O istorie de aproape 10 ani

Pentru a nu uita, lucrările la patinoarul artificial acoperit, ce urma să fie omologat pentru competiții internaționale, a început în vara anului 2008.
Valoarea totală a proiectului se cifra la 6 milioane de euro, bani care urmau să fie investiţi în construcţia efectivă, grupuri sanitare, vestiare, un sistem de climatizare, instalaţii de iluminat moderne.
Suprafața desfășurată a proiectului era de aproximativ 3.600 mp. Ca noutate absolută pentru România era faptul că acel complex era proiectat să aibă un sistem de climatizare care să permită ca, în restul incintei, temperatura ambientală să fie una normală. De asemenea, instalațiile noi ar permite funcționarea patinoarului pe tot timpul anului, dar și transformarea rapidă a acestuia în sală pentru competiții de baschet, handbal, gimnastică etc. Patinoarul era prevăzut cu 1.800 – 2.000 de locuri și era proiectat pentru a găzdui competiții internaționale pentru 11 ramuri sportive.Beneficiarul lucrării, Clubul Sportiv „Mureşul”, în baza proiectului executat de S.C. Proiect S.A., a contractat 3 firme pentru lucrări, respectiv S.C. Kesz S.R.L., S.C. Ecoterm Ardeal S.R.L. şi S.C. Izorep S.R.L. Autorizaţiile de construcţie şi organizare şantier au fost eliberate, de către Primăria Tîrgu Mureş, în 29 mai, iar lucrările au fost demarate în iunie, cu termen de finalizare a construcţiei în decembrie 2008. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În 2009, investiţia a fost blocată. Anul următor s-a mai lucrat ceva, iar sumele alocate se cifrau, la sfârșitul lui 2010, la 20,5 milioane de lei, iar investiția tot nu era realizată.
În 2011 a fost, din nou, anunțată inaugurarea patinoarului, ceea ce nu s-a întâmplat nici atunci.
În plus, o altă problemă a venit să complice situația. În 2010, în luna august, Guvernul României a transmis gratuit Municipiului Tîrgu Mureș mai multe imobile din Parcul Municipal. Transferul a încurcat și mai mult situația patinoarului, și anume terenul a ajuns la municipiu, iar obiectivul de investiții a rămas la Agenția Națională pentru Sport, respectiv Ministerul Tineretului și Sportului, după schimbările succesive de guverne, în administrarea CS Mureșul. Fiind o construcție ridicată pe un teren care nu îi aparține, ministerul a blocat investiția până la lămurirea situației juridice a terenurilor.
Un prim pas a fost făcut în luna iulie 2013 când, prin Hotărârea nr. 244 din 25 iulie 2013 privind transmiterea din domeniul public al municipiului Tîrgu Mureş în administrarea Clubului Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş a unui teren aferent patinoarului artificial, Consiliul Local Tîrgu Mureș a aprobat „transmiterea din proprietatea publică a Municipiului Tîrgu Mureş şi administrarea Consiliului local municipal Tîrgu Mureş, în administrarea Clubului Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş a unui teren aferent patinoarului artificial.

Ligia VORO

Foto: Arhiva Zi de Zi

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!