Share

Home / Cultură / VIDEO: Călăreții au vestit Balul Ionilor la Lunca Tecii

VIDEO: Călăreții au vestit Balul Ionilor la Lunca Tecii

Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii, de Bobotează şi Sfântul Ioan se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie pentru luncani.

Vestea balului a fost dusă oamenilor  de către călăreţii satului în sfânta zi de Bobotează, care dau de ştire pe uliţele satului despre balul care urma să aibă loc seara la Căminul Cultural din Lunca. Locul de adunare al călăreţilor a fost și în acest an centrul comunei, în faţa primăriei de unde călăreţii au pornit să anunţe satul despre Balul Ionilor.

Tradiţia spune că starostele, cel mai bun de gură  este primit de către gazde cu un colac pus pe o găleată plină cu apă. Călăreţii îşi aleg un port drapel, un călăreţ care merge în faţă, el duce steagul de-alungul satului şi el ia colacul de pe găleată oferit de gazde. La ceilalţi călăreţi, gazda care îi primeşte, la fiecare cal  pune un colac mai mic. Ei fac apoi o chemare la bal gazdelor, merg  prin tot satul şi dau de veste oamenilor despre bal. Oamenii ies la poartă cu un pahar, cu o prăjitură, cu o pască, îi întâmpină cu drag şi se bucură atunci când îi văd frumos îmbrăcaţi în costume populare.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Europarlamentarul mureșean Vincze Loran, reacție la declarațiile primarului Dorin Florea

Europarlamentarul mureșean Vincze Lorant (UDMR) a luat atitudine la recentele afirmații ale primarului municipiului Târgu-Mureș, …

Share
Share