Biblioteca Județeană, poartă de intrare în universul eminescian Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 369 Vizualizări

Biblioteca Județeană, poartă de intrare în universul eminescian

Biblioteca Județeană Mureș , instituție etalon a cărții la nivel județean, marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente, menite să-l pună în valoare pe cel supranumit Luceafărul Culturii Române, poetul Mihai Eminescu.

„Dincolo de manifestarea organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Prefectura și Primăria Târgu-Mureș la Bisericuța de lemn și la statuia poetului din fața Centrului Cultural Eminescu, unde biblioteca a primit la prima ediție Placheta Eminescu, ne implicăm și în alte activități care vin să cinstească Ziua Culturii Naționale”, ne-a declarat Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.

Vărstincii, mai aproape de Eminescu

Printre manifestările organizate de Biblioteca Județeană se numără și cea în care, beneficiari vor fi persoanele din cadrul Căminului de Vârstnici din Târgu-Mureș, care vor avea parte luni dimineața de un moment dedicat lor, în spiritul operei și creației eminesciene.

„În dimineața zilei de 15 ianuarie, ora  10:30, la Secția Documentară de la etajul trei, vom avea o întâlnire dedicată Poetului Mațional Mihai Eminescu cu cei care locuiesc în cadrul Căminului de Vârstnici din Târgu-Mureș.Vor fi undeva la 15-20 de seniori cărora le va fi prezentat un power point având ca temă „Eminescu-muza în arte”. Ineditul acestui moment este dat de faptul că de regulă organizăm astfel de evenimente având ca temă Eminescu pentru elevi, pentru cei tineri. De data aceasta am schimbat un pic registrul . Ne-am gândit la faptul că luni este prima zi de școală, și e cam greu să poți mobiliza elevii, iar profesorii de limba română din fiecare școală au deja pregătite activități, și atunci am înclus această acțiune pentru cei de la Căminul de Vârstnici. Acești seniori care vor participa la întâlnirea noastră vor pleca cu sufletul încărcat, pentru că, dincolo de faptul că vor participa la o activitate culturală, pentru ei va fi ceva deosebit, în sensul în care vor ieși din acel spațiu și vor reveni într-un fel în comunitate pentru câteva ore. Se va și recita din opera lui Eminescu, iar la final, din donațiile pe care le avem noi, participanții vor avea posibilitatea să-și aleagă o carte cu care să și plece acasă. Cu siguranță că Eminescu se va regăsi în aceste cărți care vor intra în posesia participanților”, a precizat Monica Avram.

Peste 100 de cărți la  Maratonul de lectură

Alt eveniment în care Biblioteca Județeană este partener îl reprezintă maratonul de lectură  „Citește-le târgumureșenilor”, care va avea loc luni, 15 ianuarie, la sediul Fundației Studium din Târgu-Mureș (str. Gen. Gheorghe Avramescu nr. 11).

„Vom ajuta acest eveniment cu cărți, în capul listei fiind cele legate de opera eminesciană. Sunt în egală măsură autori locali, români și maghiari, dar și autori consacrați din literatura română. Dacă ar fi să dau câteva exemple de autori, i-aș aminti pe Ioan Horea, Romulus Guga, regretatul Zeno Ghiițulescu, Serafim Duicu. Cărțile vor fi date organizatorilor, vor fi folosite, citite de către participanții la eveniment, numărul volumelor fiind de peste 100”, a precizat directorul Bibliotecii Judeșene Mureș.

Alt eveniment inedit în care Biblioteca Județeană Mureș este partener, îl reprezintă Concursul Regional de Creație și Interpretare ”Cuvinte ce exprimă adevărul”, care va avea loc miercuri, 17 ianuarie, la Colegiul Național „Unirea” „Suntem în cel de-al doilea an în care suntem parteneri  la acest concurs. Vom fi implicați în ce privește evaluarea concurenților, mai exact în  partea de corectare. În acest an voi fi în comisia de dictare a concursului .Practic, vorbim de o limbă ușor arhaică, elevilor li se va dicta un text, să vedem dacă ei știu să reproducă exact textul caligrafic. Mi se pare foarte ok, dacă stai să parcurgi textul, având unele cuvinte, respectiv regionalisme, și arhaisme pe de altă parte, e interesant de văzut  dacă elevii știu să le scrie, dacă nu, cu siguranță că nici nu le înțeleg.  Dacă știu să le scrie și să le înțeleagă, eu spun că deja este un câștig pentru ei. În acest fel îi obligăm oarecum să citească, pentru că nu li se va da o poezie foarte complicată , ci va fi un fragment cunoscut, iar ei vor parcurge o parte din operă, și se vor familiariza cu felul în care scrie Eminescu, din punct de vedere caligrafic”, a spus Monica Avram.

„Rămâne la latitudinea fiecăruia să-l descopere pe Eminescu”

Cât este de important ca interesul pentru poetul național să nu se oprească doar la data de 15 ianuarie ?

„Nu știu dacă acest lucru depinde de cineva anume, de un profesor, de un inspectorat școlar sau de vreo instituție.Cred că depinde de toată lumea și de nimeni în același timp. Dacă te oprești la 12 noaptea, și doar de 15 iunie îți mai aduci aminte că există Eminescu, atunci avem o problemă. Din păcate, e și ideea aceasta că de Ziua Culturii Naționale trebuie să faci ceva, indiferent ce, după care am bifat un eveniment, îl punem înapoi pe Eminescu și lasă că vedem noi ce va fi până la vară.Cu asta e cel mai greu de luptat până la urmă, Dacă nu te pasionează ideea de poezie, în general, nu o să stai niciodată să-l înțelegi pe Eminescu. Ști din auzite de Luceafărul, chiar să dai câteva versuri, dar nu ajungi să-l înțelegi în profunzime. Nu știu câți au citit Luceafărul în întregime. De asemenea, „Ce te legeni codrule”, toată lumea poate să-ți facă trimitere, că e doxă în Eminescu, dar nu știu dacă au citit poezia în întregime. Cu toate acestea, eminescu reprezintă un reper, până la urmă . 15 ianuarie este o zi în care Eminescu iasă dintr-un văl de umbră, îl luminăm puternic, după care îl punem deoparte. Până la urmă rămâne la latitudinea fiecăruia să-l descopere pe Eminescu, dragoste cu forța nu se poate”, a conchis Monica Avram.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!