Autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinută de „oamenii liberi”: „POL consideră eforturile organizațiilor secuiești un gest de normalitate dorit și așteptat de o bună parte a locuitorilor comunităților din Transilvania” Politic
  • redactia
  • 2 comentarii
  • 965 Vizualizări

Autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinută de „oamenii liberi”: „POL consideră eforturile organizațiilor secuiești un gest de normalitate dorit și așteptat de o bună parte a locuitorilor comunităților din Transilvania”

Conducerea Partidului Oamenilor Liberi (POL) şi-a prezentat vineri, 9 martie, pe site-ul oameniliberi.com, poziţia vis a vis de evenimentul organizat sâmbătă 10, martie, la Târgu-Mureş, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor. La finalul marşului care a avut loc pe traseul Monumentului Secuilor Martiri – Palatul Administrativ din Târgu-Mureş, o delegaţie a depus la Prefectura Mureş o petiţie către Guvernul României, în care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al comunicatului semnat de preşedintele POL.

„POL a luat act de intenția organizațiilor secuiești de a depune o petiție pentru autonomia teritorială și de a organiza un marș la Tîrgu-Mureș cu aproximativ 40.000 de participanți, care vor sărbători Ziua Libertății Secuilor, comemorând eroii martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu-Mureş, de către autoritățile austriece. În acest context, credem că trebuie să ținem cont și că Tîrgu-Mureș găzduiește Monumentul Secuilor Martiri (în maghiară Székely vértanúk emlékműve), dezvelit în anul 1875, pentru a aduce un modest omagiu revoluționarilor executați în 1854. Inscripția obeliscului: „Szent hely ez óh vándor! Egy nemzet tette e jelt itt leghűbb gyermekei végzetes sírja fölé!” („Sfânt este locul acesta, o călătorule! O națiune a pus aici un semn peste mormântul celor mai fideli copii ai săi!”).

Considerăm că atunci, ca și acum, secuii își doresc același lucru: libertate. Întocmai cum își doreau și sașii sau românii ardeleni, după 1867. Ca formațiune politică pornită de la nivel local, care sprijină orice proces de descentralizare, de aducere a deciziei aproape de cetățean, nu putem să nu observăm că secuii sunt vârful de lance al mișcărilor transilvaniste. Credem că obiectivele ce vizează o corectă regionalizare a României, descentralizarea administrativă, fiscală și autonomia regiunilor, sunt obiective comune, care ne leagă.

Credem de asemenea că avem numai de învățat din modul lor de organizare și din solidaritatea extraordinară de care dau dovadă secuii în fața unei avalanșe de atacuri murdare, venite dinspre o parte a clasei politice românești și a unei largi părți a mass-media. Credem că eforturile lor sunt extrem de necesare pentru ca administrația centrală să-și schimbe atitudinea arogantă și centralistă și să demareze un dialog onest și corect, cu noi, ardelenii.

Din toate aceste motive enumerate mai sus, POL consideră eforturile organizațiilor secuiești un gest de normalitate dorit și așteptat de o bună parte a locuitorilor comunităților din Transilvania.”

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Da, așa e la noi , nu recunoaștem că avem reprezentanți în parlamentul țării. Deciziile se iau prin vot democratic pentru toți. Poate ar fi mai bine să vedem câți bănuți facem cântărind rezultatele pe care le avem in „autonomul” consiliu local.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE