Share

Home / Cultură / FOTOGALERIE: Ziua Mondială a Teatrului de Animație, un eveniment animat la UAT
Păpușile prind viață în mâini pricepute (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Ziua Mondială a Teatrului de Animație, un eveniment animat la UAT

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș a aniversat Ziua Mondială a Teatrului de Animație printr-un moment artistic inedit care a utilizat ambele încăperi ale foaierului Teatrului Studio. Publicul numeros a făcut spațiul aproape neîncăpător, dar atmosfera a fost una pe măsură: scene amenajate în trei colțuri, momente de spectacol care alternau spațiile ca într-un decupaj cinematografic, dar și studenți mascați care întruchipau personaje misterioase sau manipulau păpuși au comunicat povești făcând apel numai la gesturi, dispensate în mare măsură de cuvinte.

Relația între om și moarte sau între artist și efemeritate au fost temele centrale ale happening-ului teatral, iar muzica evocativă și fotografiile reprezentând momentul artistic aflat în desfășurare au completat scena.

Viața domină moartea cu ajutorul păpușilor

Lector universitar dr. Lőrinczi Máthé Rozália, totodată și actriță a Teatrului Ariel, a fost organizatoarea momentului omagial: „Îmi pare foarte bine că ne putem întâlni și cunoaște astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului de Animație. Este un eveniment foarte mare, fără hotare, mai ales că teatrul de păpuși nu folosește întotdeauna text. Este o animație a materialelor, a păpușii, ceea ce înseamnă că viața domină mereu moartea și manifestările acesteia. Fotograful deschide o fereastră spre lume, momentan spre lumea noastră, a păpușii. Elevii de la Comunicare audiovizuală – multimedia au venit să facem împreună un proiect, ceea ce a avut și are mereu un scop pedagogic: să lucrăm împreună, să cooperăm pentru ca elevii când termină la noi, la Universitatea de Arte, să nu se simtă singuri, ci să se ajute reciproc cu alte generații, ca să colaboreze la alte proiecte.”

Spectacolul a fost un happening alcătuit din exercițiile care s-au regăsit la câteva examene, dar și diferite jocuri de bâlci, cu păpuși. Participanții au fost studenți în anul I și anul II licență la specializarea Artele spectacolului – Actorie (Păpuși-marionete).

Andrei VORNICU

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

„D’ale carnavalului“, pe înţelesul contemporanilor

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș prezintă publicului o versiune neconvenţională a piesei „D’ale …

Share
Share