Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat pesta porcină africană într-un produs pe bază de carne medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 374 Vizualizări

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat pesta porcină africană într-un produs pe bază de carne

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană (PPA) a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs, care făcea parte din lotul de alimente confiscate la vama Halmeu, în data de 26 martie.
De această dată, este vorba despre o probă prelevată dintr-un cârnaţ, produs în mod tradiţional, confiscat de la un cetăţean ucrainian.
Examenele de laborator au pus în evidenţă, şi în acest produs, prezenţa genomului viral al pestei porcine africane.
Pesta porcină depistată până acum în două produse

În cadrul IDSA au mai fost analizate şi alte probe prelevate din mezelurile confiscate, prezenţa virusului PPA fiind depistată, până în acest moment în două produse: salam şi cârnaţ, ambele prelucrate în sistem traditţional, „în casă”.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atrage atenţia cetăţenilor despre pericolul prezentat de această boală, care, chiar dacă nu prezintă pericol pentru sănătatea omului, are consecinţe economice dezastruoase.
Virusul PPA este foarte rezistent, atât în mediu, cât şi în produsele de origine animală şi în furaje.

ANSVSA: Nu este permisă aducerea de carne din Ucraina şi Moldova!!

ANSVSA reaminteşte, pe această cale, despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova şi Ucraina.
Această interdicţie a fost încălcată, de curând, când, a fost identificat pe raza judeţului Braşov, un transport cu produse alimentare de origine animală, fără caracter comercial, care se găseau în posesia unor turişti din Republica Moldova, care tranzitau teritoriul României către Italia.
Carne fără elemente de identificare, descoperită pe raza judeţului Braşov

Reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov si Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Vama Mobilă Braşov, în cadrul unui control mixt, având ca tematică: identificarea riscurilor de introducere a unor boli infecto-contagioase pe teritoriul naţional, prin intermediul produselor alimentare de origine animală, au depistat în acest transport, aproximativ 80 kilograme carne de porc, preparate din carne de porc şi pasăre, fără elemente de identificare, obţinute în gospodăriile proprii.
Conform procedurilor, produsele au fost confiscate şi sub supraveghere sanitară-veterinară, au fost dirijate către unitatea de neutralizare teritorială, fiind incinerate în regim de urgenţă.
ANSVSA, prin structurile teritoriale, continuă monitorizarea atentă a produselor alimentare confiscate de Posturile de Inspecţie la Frontieră, realizate de către autorităţile vamale şi personalul sanitar veterinar, pentru toate produsele alimentare de origine animală şi furaje.
Activitatea de monitorizare a confiscatelor – produse alimentare de origine animală şi furaje – va continua şi va fi completată cu examene de laborator pentru depistarea virusului PPA.

Sursa selectivă: Ştiri agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!