Home / Agricultura / Cât de sigure sunt sistemele antigrindină?

Cât de sigure sunt sistemele antigrindină?

Distribuie

În condițiile în care tot mai multe culturi agricole sunt amenințate de căderile de grindină, Ministerul Agriculturii a prezentat principalele măsuri luate împotriva acestui fenomen, respectiv modul în care se va organiza Sistemul Național Antigrindină.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), numărul punctelor de lansare a rachetelor antigrindină a crescut comparativ cu anul trecut și dacă în 2017 existau doar 34 de astfel de sisteme, în 2018 numărul lor aproape s-a dublat, ajungând la 60. Aceste puncte de lansare protejează o suprafață de aproximativ 870.000 hectare de teren agricol. Punctele de lansare inaugurate în acest an vor proteja culturile agricole aflate în special în județele: Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Iași și Timiș.

Alocări financiare pentru sistemul antigrindină

Conform comunicatului MADR, în anul 2018, Sistemul național antigrindină a beneficiat de alocări financiare de peste 90 milioane lei, de 4,5 ori mai mult decât în anul 2017.

Ce sunt rachetele antigrindină?

Rachetele antigrindină reprezintă cea mai eficientă modalitate de a preveni formarea grindinii, acționând direct la nivelul norilor și având o rată de succes de aproximativ 80 – 90%. O astfel de rachetă nu este altceva decât un generator de unde de șoc, care trimite un amestec exploziv către nori și întrerupe procesul de formare a grindinii.

Astfel, rachetele previn apariția grindinii și transformă particulele de gheață în apă, crescând nivelul de precipitații lichide.

Sistemul antigrindină nu este 100% sigur

După cum susțin și autoritățile, sistemul antigrindină nu garantează o protecție de 100% împotriva grindinii și uneori, anumite culturi au fost afectate, în ciuda acestor sisteme de protecție.

Chiar anul trecut, peste 2.600 de hectare de teren din județul Vrancea, cultivate cu cereale, pomi fructiferi și viță-de-vie au fost lovite de grindină, chiar dacă s-a dispus folosirea rachetelor antigrindină. Pagubele estimate de fermieri la acea vreme depășeau 60 de milioane de euro, iar rata de afectare a culturilor se situa între 35 și 100%.

Sursa: Știri Agricole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Precizări Romsilva despre procesul de întăbulare a suprafețelor forestiere

Distribuie Reprezentanții Biroului de presă al Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva au anunțat prin intermediul …