Ia românească, sărbătorită prin poezie, cântec şi joc popular Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 801 Vizualizări

Ia românească, sărbătorită prin poezie, cântec şi joc popular

Unul din principalele simboluri ale României, ia, a fost sărbătorit vineri, 15 iunie, în incinta Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, prin poezie, cântec şi dans popular şi nu în ultimul rând printr-o expoziţie tematică găzduită de foaierul instituţiei. Evenimentul, intitulat sugestiv „Ia Românească”, a fost organizat de Asociaţia Culturală „Doruri Mureşene”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureş şi Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş.

Atelier de creaţie populară

Prima parte a manifestării s-a desfăşurat în foaierul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, transformat într-un veritabil atelier de creaţie populară, graţie unor artişti populari precum Rafila Moldovan, Victoria Fodor, Mariana Deac şi Doina Olariu, care şi-au expus creaţiile realizate cu migală, talent şi dragoste pentru tradiţiile româneşti.

„E mai mult decât un spectacol, îmi doresc să devină un eveniment important al municipiului Târgu-Mureş. Sărbătorim astăzi unul din simbolurile naţionale, simboluri care trebuie transmise mai departe copiilor, trebuie respectate şi promovate, oriunde am fi, în ţară sau în străinătate”, a spus Costi Dumitru, preşedintele Asociaţiei Culturale „Doruri Mureşene”.

„Am învăţat să ţes şi să cos de la mama mea absolut toate lucrurile care se făceau la ţară mai demult. Îmi pare rău că nu prea are cine să vie să le arăt, că le-aş arăta ori la care, dacă ar dori să înveţe să ţeasă. În rest să vă implicaţi şi nu uitaţi că suntem români”, a afirmat Rafila Moldovan din Ideciu de Jos, a cărei preocupare pentru conservarea şi transmiterea tradiţiilor populare către generaţiile viitoare a depăşit graniţele ţării.

Cei prezenţi s-au bucurat şi de o prelegere pe tema iei, susţinută de muzeograful Livia Marc, reprezentantă a Muzeului Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş.

„Ia a devenit brandul nostru de ţară încă din 2013, când comunitatea s-a gândit că ar fi bine să avem ia, cămaşa femeiască românească, ca şi brand de ţară”, a afirmat Livia Marc, care a făcut apoi o prezentare a meşterului popular Maria Dumitru, cunoscută creatoare de ii din România.

Program artistic bogat

Sărbătoarea iei româneşti a continuat cu un spectacol de zile mari, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, al cărui prezentator, omul de televiziune Mihai Naşca, a subliniat că de fapt ziua de 15 iunie înseamnă un motiv dublu de sărbătoare pentru românii autentici.

„Sărbătorim ia românească, în aceeaşi zi în care românii îşi aduc aminte de poetul nepereche, Mihai Eminescu. Două simboluri împletite frumos, înnădite frumos în muzică, poezie, în joc şi veselie, aşa cum îi stă bine românului, marcând sau încercând să marcheze partea de cultură tradiţională specifică neamului nostru. Astăzi nu facem decât unul din acele episoade pe care ar trebui să le facem zilnic în demersul nostru de a transmite mai departe tot ceea ce străbunii noştri cred că e mai bine pentru ca filonul cultural al acestui neam să rămână, să fie şi să dăinuiască în generaţiile următoare”, a menţionat Mihai Naşca.

Programul artistic a debutat cu un inedit moment de muzică şi poezie intitulat „Salvaţi codrii României”, susţinut de Anca Branea, Anton Grama, Iulian Praja, Simina Cota, Vasile Crişan, Fulop David şi Ioan Conţiu, şi a continuat cu evoluţiile următorilor cântăreţi de muzică populară: Maria Butilă, Liviu Dascăl, Anca Branea, Monica Pîrlea, Ioan Cristian Ţăran, Daiana Suceava, Mădălina Mureşan, Adriana Niculici, Adriana Dunca, Alexandra Bugnar, Iulia Maier, Alex Naghi, Raluca Focşan Bogătean şi Aurel Cupşa.

Pe scenă au mai evoluat Orchestra Casei Municipale de Cultură „Eugen Nicoară” condusă de neobositul Ioan Conţiu, Grupul vocal Maris, precum şi Ansamblurile de dansuri populare „Spice Mureşene” şi „Flori Sîngeorzene”.

Evenimentul a beneficiat de susţinerea societăţilor comerciale Semtest BVN, Leonard Caffe şi Cotraco şi a avut următorii parteneri media: Radio România Târgu-Mureş, Ardeal TV şi cotidianul Zi de Zi.

Text şi foto: Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE