Home / Recomandări zi de zi / Poliţia recomandă: conduceţi prudent pe timp de ploaie!

Poliţia recomandă: conduceţi prudent pe timp de ploaie!

Având în vedere avertizările meteorologice şi codurile emise în această perioadă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.

Astfel, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii mureşeni, oferă o serie de recomandări şoferilor care circulă pe ploaie:

În condiţiile unui carosabil umed, se recomandă să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să fie mai atenţi şi calmi la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur.

Prima condiţie a deplasării autovehiculului în deplină siguranţă este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeţei carosabile.

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire.

Nu frânaţi brusc. Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc.

Manifestaţi atenţie la apa de pe carosabil, care poate să producă acvaplanarea în situaţia în care circulaţi cu viteză sau prea aproape de marginea carosabilului.

Pentru evitarea producerii unor blocaje în trafic, recomandăm şoferilor să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor şi să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.

Păstraţi liber centrul intersecţiei şi blocaţi calea de rulare a mijloacelor de transport public.

Evitaţi oprirea/staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.

Fiţi atenţi în permanenţă la poliţiştii rutieri din trafic şi urmaţi recomandările lor.

Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi.

Bicicliştii trebuie să fie conştienţi de faptul că sunt mai greu vizibili, prin urmare le recomandăm să fie mai prudenţi şi să poarte haine cu materiale reflectorizante.

Când autovehiculul este imobilizat, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt priorităţi ale Poliţiei Române, poliţiştii sunt la datorie şi desfăşoară activităţi în acest sens.

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Controale în stațiile de cale ferată!

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au informat că miercuri, 18 noiembrie, polițiștii de la …