Ministrul Ioan Deneș: „Trebuie să gândim o soluție alternativă lemnului de încălzire a locuințelor” Administratie
  • Elena.Polearus
  • 1 comentarii
  • 339 Vizualizări

Ministrul Ioan Deneș: „Trebuie să gândim o soluție alternativă lemnului de încălzire a locuințelor”

La întrunirea care a avut loc acum o săptămână la Acumularea Permanentă Mihoiești, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a clarificat mai multe probleme care țin de tăierea pădurilor (ilegală și legală) din România.

În primul rând, în urma întâlnirii sale cu cei care activează în sectorul silvic, s-au stabilit câteva modificări la ordine de ministru care clarifică ce se întâmplă cu lemnele căzute în urma unor calamități prin pădurile țării, denumite doborâturi de specialiști, care stau ani de zile în pădure fără a fi exploatate și valorificate. „Referitor la modificările din codul silvic, la începutul anului, încă de la începutul mandatului meu de ministru, am avut patru întâlniri regionale cu peste 30 de județe din țară, în care am făcut o analiză ascultând specialiștii din domeniul silvic: agenți economici în exploatare, agenți economici din prelucrare, mobiliști, pădurari, ingineri silvici, ONG-uri, mediul academic, în care au fost câteva concluzii. Două dintre ele s-au desprins ca și concluzii generale. Prima, pe modificările codului silvic de anul trecut, în care s-a constatat de către specialiști că există o cantitate de masă lemnoasă de aproximativ 2 milioane de metri cubi, cu preponderență lemn de foc, din rărituri, igienizări, care pe reglementările încă actuale a codului silvic, vor rămâne în pădure, adică nu vor fi exploatate nici prin forțe proprii și nici prin prestări servicii, lucru care nu este benefic nici măcar pentru pădure. Al doilea aspect, pe actualele reglementări ale codului silvic, există în depozitele primare și rampe, o cantitate de masă lemnoasă însemnată, de aproximativ 450.000 m3 de lemn care nu poate fi valorificat pentru că este lemn care ar fi trebuit să stea la dispoziția populației, să fie cumpărat.”

Doar 7 milioane de m3 de lemn la o nevoie de peste 20 milioane de m3

Există perioade ale anului când populația este mai interesată sau mai puțin interesată de a achiziționa lemn de foc pentru că oamenii nu cumpără în general lemn de foc în primăvară și vară, ci în toamnă când reușesc să strângă recolta de pe câmp și să genereze un venit pentru a putea plăti lemnul. Deoarece lemnul este o resursă care nu stă foarte mult, putrezind, nevalorificată, spune ministrul, duce la mari pierderi pentru toată lumea. „Punctul de vedere al ministerului a fost că acest lemn deblocat din pădure și celălalt, lemnul de foc, să rămână la dispoziția populației în continuare. Noi deja lucrăm în draft la acest proiect și împreună cu Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, iar atunci când va fi promulgată modificarea codului silvic de către președinte, vom ajunge la o formulă comună a acestui regulament, astfel încât să păstrăm regula sfântă: lemnul de foc trebuie să rămână la dispoziția populației pentru că este o resursă de care trebuie să beneficiem toți. Prin acest modificări consider că detensionăm puțin criza lemnului de foc, dar totodată, de câte ori sunt întrebat de lemnul de foc, am datoria să spun o realitate pe care trebuie să ne-o asumăm toți. După datele din 2014, în România există 4,7 milioane de gospodării care își încălzesc locuințele cu lemn.  Pe o medie de 5-6 m3 pe gospodărie, dacă înmulțim cu 4,7, o să descoperim că avem nevoie de 20 și ceva de milioane de m3 numai pentru a fi oferită cantitatea asta pentru încălzirea locuințelor în contextul în care România, pe baza posibilității, conform legii, noi exploatăm în total un volum de masă lemnoasă de 18 milioane m3, din care aproximativ jumătate este lemn de lucru. Practic prin deblocarea celor 2 milioane de lemn de foc la cele 7 milioane puse la dispoziția populației, mai adăugăm 2 milioane în plus, detensionând puțin criza lemnelor de foc. Dar, pe termen mediu și lung, în România, trebuie să gândim o soluție alternativă de încălzire a locuințelor, oferta de lemn fiind mai mică decât cererea populației.” a afirmat ministrul. Doar în județul Mureș, la începutul lui 2017, conform spuselor senatorului Cristian Chirteș, a fost un deficit de un deficit de peste 100.000 de m3 de lemn de foc.

Se preconizează trasabilitatea lemnului prin GPS

S-a discutat pe tema tăierilor ilegale, despre care ministrul Ioan Deneș a afirmat că este în continuă scădere, fiind două etape de abordare: până în 2014, și din 2014 încoace. „Din 2014 s-a dezvoltat un proiect care se numește SUMAL care urmărește trasabilitatea lemnului din momentul în care se încarcă și până în momentul în care el intră într-o societate comercială. Mai mult de atât, există un program Inspectorul Pădurii, pus la dispoziția cetățenilor, și care printr-o aplicație gratuită poate să fie descărcat de orice cetățean, se introduce numărul matricol al autovehiculului în acest program, iar SUMAL-ul îi transmite oricărui cetățean din România dacă acel transport este unul legal sau un transport ilegal. Dacă este ilegal sună la 112, iar autoritățile au obligația să facă toate demersurile urgente ca să oprească acest transport. Noi dezvoltăm SUMAL-ul, și într-un timp foarte scurt, vom avea posibilitatea să urmărim prin GPS fiecare autovehicul încărcat cu masă lemnoasă.” a declarat Ioan Deneș. Acest proiect se află momentan în faza de testare, dar se preconizează că în urma testelor reușite, va intra în funcțiune în a doua jumătate a anului 2019.

În ceea ce privește legile aspre privind aruncarea deșeurilor în spații publice pe malul apelor sau în păduri, acestea există. „Problema este că acestea trebuie și aplicate.” spune el, iar trasabilitatea culpabililor este greu de realizat.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Păi de ce nu va gandiți să importați lemn de foc? Ați taiat pădurile de se văd defrișările ilegale din satelit și acum puteți bieții oameni de la sate să se încălzească cu bălegar și coceni de porumb.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE