Asociația Culturală „Casa Rusu Câmpia Transilvaniei”, drag pentru tradiții și folclor Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 907 Vizualizări

Asociația Culturală „Casa Rusu Câmpia Transilvaniei”, drag pentru tradiții și folclor

Festivalul de jocuri populare „Peștișorul de argint” desfășurat duminică, 5 august în Parcul Bârsana din Zau de Câmpie s-a bucurat de implicarea Asociației Culturale „Casa Rusu Câmpia Transilvaniei” condusă de familia Rusu, oameni cu drag de tradiții și obiceiuri, promovate atât în țară cât și în străinătate.

„Organizez evenimente de foarte mulți ani, dar mai frecvent în România de circa șapte ani de zile. De când am revenit din străinătate organizez astfel de evenimente, la fel cum am facut-o și peste granițele țării. Timp de 17 ani am trăit în afara țării, 15 ani în Spania, un an în Londra și un an în Germania. Am organizat afară diferite evenimente pentru frații noștri români, chiar am activat în cadrul unui post de radio și televiziune în zona Madridului unde aveam o oră pe săptămână o emisiune culturală unde prezentam tradițiile și obiceiurile din zona Transilvaniei. Pe românii de acolo i-am simțit  extrem de călduroși, am încercat să  organizez câteva evenimente folclorice acolo, exact cum am făcut-o și aici la Zau, cu sarmale, palanețe,  bunătăți specifice zonei noastre din Ardeal. Am încercat prin aceste evenimente  să-i adun laolaltă, în perioada în care comunitățile de români nu erau atât de mari ca și în prezent. Am fost surprins plăcut când toți au venit la evenimentele organizate de noi, acolo în zona Madridului”, ne-a declarat Alexandru Rusu, fondatorul Asociației Culturale „Casa Rusu Câmpia Transilvaniei”.

„Oriunde am fost în lume nu mi-am schimbat identitatea”

Deși a terminat trei facultăți, dragostea pentru tradiții, pentru satul natal nu a dispărut, fapt pentru care asociația organizează diferite evenimente, unele în premieră, cum a  fost și cel dedicat palanețului.

„În  localitatea natală Tușinu, comuna Sânpetru de Câmpie am organizat în acest an prima ediție a Festivalului Palanețului, unde casa părintească am transformat-o într-un muzeu etnografic. Acum a venit rândul să ne implicăm în cadrul celei de a zecea ediții a festivalului „Peștișorul de Argint” de aici de la Zau. Domnul primar Iurian Alexandru i-a plăcut cum am organizat diferite evenimente, și astfel ne-a rugat să fim alături de dânsul cu tradițiile, obiceiurile și forma mea de a fi să organizăm acest eveniment. Sunt o persoană care, oriunde am fost în lume nu mi-am schimbat identitatea, de fiecare dată am încercat să rămân acel țăran simplu, eu fiind născut și crescut la țară, dar asta nu ma împiedicat să termin trei facultăți, eu fiind inginer la bază. Cu toate acestea, plăcerea mea este să duc aceste tradiții și obiceiuri mai departe, ele practic sunt lucrurile care ne reprezintă oriunde în lume”, a precizat Alexandru Rusu.

Implicarea familiei

Un rol esențial în fucționarea asociației îl reprezintă implicarea întregii familii Rusu, toți cu înclinații artistice demonstrate la fiecare eveniment organizat.

„Un rol important îl reprezintă familia, soția Carmen Claudia Rusu, care a fost și prezentatorul festivalului de la Zau. Este și dansatoare și solistă în același timp, completată de minune de fiica cea mare Duada Alexandra Sheilla Rusu, actualmente studentă în Marea Britanie  și de fiica cea mică Sara Rusu, elevă în clasa a VI-a la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș care a și urcat pe scena festivalului cu un inedit recital la viară. Toată familia se implică, unde putem să punem o cărămidă la tot ce înseamnă păstrarea tradițiilor”, a spus Alexandru Rusu.

Elevul celebrului Grigore Leșe

Festivalul de la Zau a avut de toate, atât soliști și ansambluri locale de pe câmpie, dar și inivitați din regiune învecinate, astfel ca spectatorii să poată savura un buchet folcloric cât mai bogat.

„Am încercat să oferim publicului  un program diversificat, să aducem artiști din Maramureș, Sălaj, din zona Clujului. Cei de aici din Zau merită să aibă ocazia să vadă pe viu și alți soliști ai acestei țări. Pe această cale transmit tuturor celor care iubesc folclorul să-l păstreze, să-l ducă mai departe pentru că asta e ceea ce rămâne după noi.  Ne-am implicat pentru prima dată în organizarea acestui festival de la Zau. Am venit cu mare drag în fiecare an la acest eveniment de când am revenit în țară, am urcat cu mare drag pe scenă unde am transmis publicului cântecele culese de mine de pe Câmpia Transilvaniei de la oameni care din păcate nu mai trăiesc printre noi. Profesorul meu de canto, binecunoscutul Grigore Leșe,  de la care am deprins foarte multe lucruri mi-a spus ceva foarte interesant, toată lumea cântă, dar nu oricum, trebuie să cântăm din suflet, iar aceste festivaluri de tradiții și obiceiuri care le organizăm în comunele noastre trebuie  să păstreze din autenticitatea locului. De aceea, eu tot timpul, la fiecare eveniment care îl organizăm  încercăm să aducem din acest tradițional, savoarea și esența unui eveniment dedicat tradițiilor și obiceiurilor populare”, a subliniat Alexandru Rusu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE