Piaţa imobiliară din Târgu-Mureş, în declin Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1130 Vizualizări

Piaţa imobiliară din Târgu-Mureş, în declin

Chiriile și prețurile la imobile cresc pentru că nu se construiește în Târgu-Mureș, este concluzia analistului imobiliar de la Agenția ”House Land” din Târgu-Mureș, Alexandru Presecan, care constată că există un deficit de spații de închiriat în municipiu, pentru că cererea e mult mai mare decât oferta.

El spune nici garsonierele pentru studenți nu prea sunt solicitate, existând destul de multe locuri în cămine cu condiții acceptabile, de la 125 de euro în sus.

”Prețurile depind de confort, de poziție, sunt chirii de la 100 de euro până la 400 de euro cu două  camere. La case sunt și mai puține oferte, dar și cererea este mai mică, pentru că foarte puțini își permit să plătească de la 800 de euro în sus, o casă de 4 sau 5 camere. Pentru că lipsa investițiilor în județul nostru se resimte și aici, prin care să vină directori, manageri, care să solicite așa ceva. Și chiar dacă ar veni, majoritatea stau mai mult la Cluj, unde sunt alte posibilități de petrecere a timpului liber”, a declarat Alexandru Presecan.

Nu în ultimul rând și la Târgu-Mureș au apărut și modalități de închiriere de tip occidental, în care prețul utilităților este inclus, iar chiria finală crește cu 40 până la 60 la sută.

”Un aspect interesant pe piața chiriilor este că în cuantumul chiriei cerute de proprietari, intră și contravaloarea utilităților. De pildă, pe un apartament de 75 de metri pătrați, zona Papiu, mobilat cu toate dotările necesare se cere 500 de euro pe lună, față de 250-300 până acum”, a explicat Alexandru Presecan.

Anomalii legate de preţ

Și tranzacțiile din piața imobiliară târgumureșeană se fac tot mai puține, din cauza creșterii prețurilor, pentru că proprietarii cer sume nejustificat de mari, atât la case cât și la apartamente. Trist e că până la urmă cineva oferă suma cerută, menținând această anomalie, care nu reflectă puterea de cumpărare a localnicilor, ci doar pentru a face o investiție imobiliară, constată Alexandru Presecan.

”Pe o casă se cere 300.000 de euro, cu doar 3-4 camere, cu puțin teren, case în curte comună pe care se cer 80-100.000 de euro. Se cere pe un apartament de 2 camere în ghilimele de lux, 55- 60.000 de euro pe o garsonieră într-o zonă bună, la etajul II, se cere 36.000 de euro, ceea ce se vindea cu 1-2 ani în urmă, cu cel mult 22.000 euro, acum se cere 30.000 de euro”, a detaliat expertul imobiliar. El a adaugat că și tranzacțiile cu terenuri au scăzut în ultimii ani la Târgu-Mureș, nu mai există suprafețe mari după ce anul trecut s-a vândut ultima parcelă pentru un mall, la ieșirea spre Sighișoara. Astfel, mai sunt puține terenuri pe piață, de suprafețe mici doar pentru construcția de case, precum în Sângeorgiu de Mureș la 10-20 de euro metrul pătrat, pe Budiului între 10 și 30 de euro sau zona Corunca de la 20 la 60 de euro metrul pătrat.

V. OANCEA

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE