Criză de meseriaşi în construcţii Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Criză de meseriaşi în construcţii

Forța de muncă din construcții se află în continuă scădere, iar în aceste condiții, patronatele cer Guvernului să declare acest sector de interes naţional şi să reducă impozitul pe venit de la 45 % la 20 %, spre a se opri plecarea masivă angajaților, ceea ce va implica, automat, creșteri salariale. Apoi, dacă oamenii de afaceri în domeniul construcțiilor se plâng că le pleacă meseriași pentru care nu există înlocuitori în rândurile noilor generații, administrațiile publice sunt blocate birocratic dacă vor să școlarizeze tinerii în diverse meserii.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii, Laurenţiu Plosceanu, atrage atenția că sectorul construcțiilor se află în recesiune tehnică și că are mari șanse să intre într-o criză similară celei din urmă cu 10 ani.

”În ultimii ani, pe toate guvernele care au fost, interesul pentru investiții publice în construcții au fost promisiuni neacoperite de realitate. Asta face ca sectorul să rămână, în continuare, pe de o parte în recesiune tehnică iar pe de altă parte rămâne ostatecul mediului politic, atât la nivel local cât și la nivel central. Ori pe această penurie de investiții publice, probabil că anul acesta vom avea din punct de vedere valoric un an de minim de după criza din 2007-2008. Este foarte complicat pentru companiile de construcții să-și prezerve resursele umane pentru proiectele care, mai devreme sau mai târziu vor trebui realizate, cu bani comunitari, cu bani publici fie cu bani privați”, a declarat Laurenţiu Plosceanu.

Laurențiu Plosceanu speră ca un acord cu Executivul să fie încheiat până la finele anului. Acesta trebuie să stabilească prevederi obligatorii pentru beneficiarii lucrărilor de construcții, în sensul modificării dinamice a valorii contractului de execuție, în funcție de fluctuațiile prețurilor la energie, taxe sau accize.

Constructorii nu au meseriași 

Directorul unei companii mureșene de construcții, Mihai Poruțiu, a atras atenția că meserii de bază precum fierar-betonist, dulgheri și sudori sunt pe cale de dispariție.

”Dacă la zugrăveli și finisaje se pricepe multă lume, sunt domenii în care e complicat să găsești forță de muncă: dulgheri, fierari betoniști, sudori, oameni care necesită o pregătire aparte. Apoi, degeaba se chinuie Guvernul să facă orice, pentru că taxele pe forța de muncă sunt în continuare foarte mari. Și e fapt aici este marea problemă a oricărui angajator în construcții, pentru că dacă vrei să îi dai unui om un salariu similar cu cel din Occident să nu plece, taxele de muncă sunt 78% peste salariul ce îl oferi”, a atras atenția Mihai Poruțiu.

Administrațiile publice, blocate

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, susține că administrațiile locale sunt blocate legislativ și birocratic, atât pentru a încuraja zona construcțiilor, cât și a școlariza tinerii în aceste domenii.

”Ar trebui să existe o strategie națională, prin care tinerii absolvenți să fie determinați să rămână în țară; mi se pare anormal ca statul român să cheltuiască atâția bani cu pregătirea, iar după aceea să beneficieze de valoarea lor alte state. Eu am avut această discuție, exact acum un an de zile, cu mai mulți antreprenorii din construcții, profile mecanice, instalații de apă, gaz, electricitate, prin care acei tineri care doreau să urmeze o meserie să-și facă ucenicia la ei în firmă”, a declarat Sorin Megheșan. El însă a constatat că până în momentul de față inițiativa a fost frânată de birocrație, respectiv tot ce implică aprobări de la instituțiile locale și centrale care ar fi trebuit să avizeze pozitiv acest demers.

În domeniul construcţiilor din România, vârful crizei va fi atins în jurul anului 2020, ne spun specialiștii. Deocamdată, cele 46 de mii de firme care activează în acest sector au un deficit de personal de aproximativ 400.000 de muncitori, drept care România a ajuns să importe forţă de muncă din Vietnam, India sau din Filipine.

V. OANCEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE