FOTOGALERIE. Bienala națională itinerantă „Metafore incandescente“ a ajuns la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 161 Vizualizări

FOTOGALERIE. Bienala națională itinerantă „Metafore incandescente“ a ajuns la Târgu Mureș

Începând de săptămâna trecută, Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici Mureș găzduiește Bienala națională itinerantă de ceramică-sticlă-metal „Metafore incandescente“, ajunsă la cea de-a VII-a ediție. După expoziția de la Cluj, bienala a ajuns la Târgu Mureș pentru a doua oară, urmând să se continue la Bistrița.

La vernisaj au participat conf. univ. dr. Andrei Florian, curator general al bienalei, Mana Bucur, președinte UAP Mureș și Nagy Miklós Kund, critic de artă.

Jocul cu focul

„Această expoziție reprezintă aceste lucrări minunate care sunt creații artistice sau obiecte decorative, forme de design ș.a.m.d. Noi, mureșenii, avem mai rar ocazia să vedem astfel de lucrări care cuprind artiști din toată România, dar și câteva lucrări ale artiștilor de peste hotare. Putem constata în ce direcție se mișcă și se dezvoltă aceste domenii, începând de la ceea ce pare a fi clasic până la incursiunile într-un posibil viitor al artelor“, a declarat Nagy Miklós Kund.

Mana Bucur a fost încântată de un text de prezentare scris de Andrei Florian, și i-a dat citire: „Focul care ne-a condiționat existența încă din începuturile noastre ca ființe, și argila care ne-a dat formă prin mâna Modelatorului lumii, transpare prin fiecare obiect al Bienalei, făcându-i să pălească în confuzia propriilor convingeri pe înverșunații susținători ai ideii că pictura este regina artelor, nemăsurată și în aceeași măsură, nefundamentată afirmație. Le propunem acestora (…) această întâlnire cu însăși mama reginei artelor, ceramica și focul, care le-a dat puterea să străbată timpurile cu susținerea atâtor fragmente incontestabile rezultate din studiile consistente asupra evoluției actului inițial al creației umane, modelarea argilei.“

57 de expozanți, tot atâtea individualități

La ediția precedentă, Târgu Mureș a fost ultima oprire a expoziției, însă de această dată, ordinea destinațiilor s-a schimbat.
„Expoziția s-a transformat între timp, cu acordul Uniunilor Artiștilor Plastici din Bistrița și Târgu Mureș într-o itinerantă, care de data aceasta va avea un parcurs invers față de cea de data trecută, când după expoziția de la Cluj, a urmat Bistrița și apoi Târgu Mureș“, a explicat Andrei Florian. Curatorul a fost încântat de prezența numeroasă a publicului la vernisaj, în mijlocul căruia a recunoscut colegi de breaslă și foști colegi de facultate. „Mă bucur că vă văd într-un număr consistent pentru perioada în care ne ducem oarecum zilele, cum reușim, într-o oarecare degringoladă generalizată. Mă bucur că sunt oameni care încă mai sunt sensibili și își mai fac timp să ia contact cu ceea ce se întâmplă în lumea artelor contemporane românești la această oră. De la început am gândit în așa fel această întâlnire artistică de nivel național ca fiind mai cuprinzătoare decât Internaționala de ceramică – care este strict pe domeniu – tocmai pentru a avea un puls al tuturor celor trei ramuri care se dezvoltă în interiorul școlilor de artă superioară din România. Avem aici artiști deja demult consacrați, cu premii și recunoaștere foarte bine situată pe plan mondial, cum este, de exemplu, Arina Ailincăi, îl avem pe colegul nostru Ion Tămâian și avem deja a doua generație de ceramiști, mă refer aici la urmașul familiei Oltean din Sighișoara. Iată că acest domeniu prinde, iar generațiile mai tinere încearcă să-i pătrundă frumusețea și misterele, deși este un domeniu extrem de complex, care presupune o muncă și o disponibilitate pentru efort și o învățare de la o experiență la alta extraordinară și continuă“, a precizat Andrei Florian. Acesta a detaliat apoi componența artiștilor expozanți: „Expoziția reunește de la artiști consacrați până la proaspăt absolvenți sau încă studenți la master sau licență de la Facultățile de Artă din Cluj, București, Timișoara, Oradea și Iași. Sunt 57 de ceramiști, sticlari și ceramiști din țară, dintre vârfuri, avem din fiecare domeniu dascăli de la cele cinci universități din țară, plus artiști care sunt liber profesioniști sau care reușesc să trăiască din acest lucru.“

Îmbogățire spirituală

Înainte ca Mana Bucur să declare expoziția deschisă și să invite publicul să vizioneze exponatele, îmbiați de ambianța caldă și stimulați de un pahar de vin, Andrei Florian și-a exprimat dorința ca bienala să aibă un impact pozitiv asupra vizitatorilor: „Această varietate de abordări plastice, stilistice, de materialități pe care le puteți întâlni individual sau împletite, să vă îmbogățească cu ceva în plus și să părăsiți galeria după vizionare, pe îndelete, mai împliniți, mai buni și mai bucuroși.“

Exponatele, prin temele pe care le ating, explorează stări sufletești, ipostaze existențiale, reverii, relația omului cu timpul, relația omului cu propria corporalitate, credința, dimensiuni sociale și politice ale societății actuale, dar și concepte abstracte.

Expoziția va fi deschisă timp de patru săptămâni, iar intrarea este liberă.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE