Pompierii mureşeni, peste 20.000 de intervenţii în 2018 Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 525 Vizualizări

Pompierii mureşeni, peste 20.000 de intervenţii în 2018

În cadrul unei conferințe susținute la Palatul Administrativ, ISU Mureș a prezentat bilanțul anului trecut. Col. Călin-Ioan Handrea, inspector şef la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș, a dat citire realizărilor, dar și scăderilor, după caz, al Inspectoratului, și a precizat la final obiectivele pentru anul în curs.

„Un atribut principal este atributul de control, și anume prevenirea. Atributul de îndrumare s-a materializat prin depistarea unui număr de 2.249 de deficiențe constatate privind prevenirea situațiilor de urgență, în scădere față de 3.043 constatate în anul precedent. Dintre deficiențele constatate, 470 au fost desfășurate pe timpul controalelor, ceea ce reprezintă 20%, iar pentru încălcările normelor ce au constituit contravenții s-au aplicat un număr de 2.031 avertismente și 111 amenzi, în cuantum de 168.101 lei”, a declarat col. Călin-Ioan Handrea.

Inspectorul şef la ISU „Horea” a adăugat că, „tot în perioada analizată, Inspectoratul a emis un număr de 158 de avize de securitate la incendiu, iar 83 de cereri pentru avize au fost respinse. În urma verificărilor în teren, au fost emise 87 de autorizații de securitate și respinse un număr de 45 de cereri de securitate la incendiu.”

Intervenții

Inspectoratul a fost solicitat în anul 2018 la 20.439 de intervenții, în scădere față de anul precedent, o parte din aceste intervenții necesitând intervenția serviciului privat sau a a serviciului voluntar. Inspectoratul a intervenit la 1.310 situații de urgență, altele decât SMURD, față de 1.520, în anul 2017.

În anul 2018, au avut loc 7 decese ca urmare a incendiilor, față de 2017, în care au avut loc 2.

Echipajele SMURD au fost solicitate în anul 2018 să intervină la 17.443 de cazuri, în medie 47,78/zi. Numărul intervențiilor a scăzut cu 4,40% față de 2017, timpul de răspuns scăzând atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Explicația scăderii numărului de intervenții față de anul 2017 se datorează scoaterii aproape în permanență a unei ambulanțe din intervenție datorită unor defecțiuni apărute pe parcursul anului. „Din fericire, avem introduse trei noi ambulanțe începând cu data de 1 februarie”, a precizat col. Călin-Ioan Handrea, însă ambulanțele înlocuiesc automobile mai vechi.

Voluntari

ISU Mureș beneficiază de 168 de voluntari care sunt împărțiți în 5 serii care au urmat și vor urma cursuri de pregătire stabilite conform programului de voluntariat. Unii dintre ei au ajuns deja în școlile de subofițeri.

Personalul efectiv

„Începând cu 2017, prin ieșire la pensie, numărul personalului a scăzut, astfel, în ceea ce privește ofițerii, unde avem cel mai mare deficit, de 30%, ne străduim să încadrăm. Avem un număr mare de recruți, de 108 candidați pentru
școlile de ofițeri, respectiv subofițeri, dintre care 23 au fost admiși”, a declarat col. Călin-Ioan Handrea.

Serviciul logistic

În dotarea Inspectoratului a intrat o autospecială cu sistem hidraulic de încărcare-descărcare, o autospecială de transport efectiv la intervenție 16+1 locuri, tabără mobilă pentru persoane sinistrate, două autospeciale pentru
intervenție de salvare de la înălțimi Târgu-Mureș și Sighișoara, trei ambulanțe B2, dintre care două sunt în Târg- Mureș și una în Sighișoara, care le-au înlocuit pe cele vechi, și un motostivuitor cumpărat cu sprijinul Consiliului Județean.

Obiective pentru 2019

În ceea ce privește obiectivele stabilite pentru anul în curs, acestea vizează reducerea timpului de răspuns prin deschiderea unui punct de lucru în municipiul Târgu-Mureș, perfecționarea pregătirii personalului prin cursuri de
conducere ofensivă și defensivă, cât și prin cursuri de pregătire în domeniul situațiilor de urgență cu instructori olandezi, demersuri pentru realizarea investiției de consolidare, modernizare și mansardare a sediului inspectoratului, dar și demersuri pentru realizarea investiției presupunând garaj pentru cele două autospeciale pe șasiu de autotren.

Se mai urmărește realizarea investitiției pentru sediul 2 al unității, în vederea modernizării și mutării Serviciul Salvamont în aceeași clădire, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, și înființarea unui simulator de pregătire a
dispecerilor 112, dar și a unui centr mobil de pregătire care va viza pregătirea județelor din nordul țării.

De asemenea, un alt obiectiv în reprezintă finalizarea unei popote la reședința unității și realizarea infrastructurii de către Primăria municipiului Târgu-Mureș la terenul din cartierul Unirii, în vederea promovării investiției de către Inspectorat.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE