Home / Invatamant / Reghineanul Ioan Pop, cel mai citat cercetător român

Reghineanul Ioan Pop, cel mai citat cercetător român

Un profesor universitar din Cluj, originar din Reghin, este singurul din România care apare într-o listă a celor mai citați cercetători în 2018, informează actualdecluj.ro.

Prof. dr. Ioan Pop, Profesor Emerit al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” este singurul cercetător afiliat la o universitate din România ce apare în prestigioasa lista Highly Cited Researchers 2018, realizată de Clarivate Analytics.

Activitate bogată în cercetare ştiinţifică în matematică

Potrivit site-ului Universităţii “Babeş Bolyai”, lista respectivă pune în evidență cercetători cu performanțe excepționale în cercetarea științifică, demonstrate prin realizarea unor articole științifice ce se situează anual, prin citări, în top 1% din domeniu.

Conform sursei citate, profesorul Ioan Pop are o foarte bogată activitate de cercetare științifică în matematică, fiind nominalizat de mai multe ori de către Thomson-Reuters ca Highly Cited Researcher, explică rectoratul Universităţii “Babeş Bolyai”. De exemplu, Ioan Pop a fost inclus de către Thomson Reuters în lista Highly Cited Researchers – Thomson Reuters 2015 alături de doar alți doi români, în vreme ce alte țări din regiune nu s-au regăsit în clasament. Un an mai târziu îl regăsim în același clasament alături de doar încă trei matematicieni din România. Clasamentul citat analizează într-un singur an activitatea a 3.300 de cercetători care se evidențiază prin publicarea unor articole ce se clasifică în primele 1% cele mai citate în domeniul lor de activitate în ultimii 11 ani. Ioan Pop a împlinit în acest an 81 de ani și e considerat unul dintre cei mai productivi si performanţi cercetători în domeniul matematicilor aplicate din lume, cu peste 480 de lucrări indexate în Web of Science, lucrări care au adunat aproape 5.000 de citări independente.

„În ultimii, noi ne ocupăm de nanofluide. Nanofluidele sunt folosite la răcirea echipamentelor tehnice de foarte multe feluri. Avem fluidul și în el se introduce un metal. Sunt foarte folosite în problemele de medicină. La nivel mondial, foarte mulți cercetători lucrează la această temă de cercetare. Am început în urmă cu aproape zece ani și merg foarte des în Malaezia, acolo unde am câțiva doctoranzi. Atunci am descoperit niște lucrări ale unor cercetători din SUA, respectiv Noua Zeelandă, care rezolvau probleme în mediu închis, iar eu am considerat că ele pot fi extinse și la strat limită. De atunci lucrez în principal numai pe nanofluide”, a declarat, într-un interviu pentru Transilvania Reporter, prof. dr. Ioan Pop.

(Redacţia; Foto: Transilvania Reporter)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Zeci de posturi vacante de director și director adjunct în învățământul preuniversitar din Mureș!

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș a anunțat vineri, 31 iulie, funcțiile vacante din unitățile de …