Schemă de minimis pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare. 200.000 de euro pentru fiecare investiţie nouă din Sovata! Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 402 Vizualizări

Schemă de minimis pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare. 200.000 de euro pentru fiecare investiţie nouă din Sovata!

Guvernul României a aprobat, în şedinţa din 15 februarie, schema de minimis pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, care prevede acordarea de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie.

Măsură pentru dezvoltarea sectorului turistic balnear

Potrivit deputatului PSD Florin Buicu, care deţine funcţia de preşedinte al Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, “şi staţiunea Sovata din judeţul Mureş poate beneficia de acest program, alături de toate staţiunile balneare din România”.

 

“Este vorba despre un program care este încadrat în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român. Astfel, Executivul asigură toate resursele bugetare necesare pentru schema de ajutor de minimis de până la 200.000 de euro pentru fiecare investiţie în modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare din România, o schemă de ajutor ce va fi operaţionalizată printr-o hotărâre de Guvern.
Măsura adoptată va contribui la dezvoltarea sectorului turistic balnear, precum şi la valorificarea potenţialului în domeniu şi la identificarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cură utilizaţi în staţiunile de profil”, a precizat deputatul Florin Buicu.

Ce cheltuieli sunt eligibile

Preşedintele Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor a mai precizat că “schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, se acordă până la maxim 200.000 de euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice.”
Schema de minimis va fi implementată din anul 2019 și se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, plata ajutorului de stat se va efectua în perioada 2019 – 2020, numărul estimat de beneficiari este de 100/an, iar cheltuielile considerate eligibile sunt următoarele: construcţia, extinderea, reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, achiziţia de mobilier şi aparatură medicală specifică tratamentelor balneare, achiziţia de mijloace de transport persoane utilizabile exclusiv în scopuri turistice, cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA, a persoanelor cu pregătire medical-sanitară şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară.

Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual.

Fülöp László Zsolt: “Decizia va produce efecte pozitive”

Primarul staţiunii Sovata, Fülöp László Zsolt, a salutat decizia Guvernului despre care a afirmat că va avea efecte pozitive asupra dezvoltării economice a localităţii.

“Evident, orice posibilitate de a atrage fonduri către sistemul balnear este binevenită, cu atât mai mult cu cât staţiunea Sovata este renumită nu doar în judeţul Mureş, ci în întreaga ţară pentru tratamentele balneare de aici. Decizia va produce efecte pozitive, sunt sigur de acest lucru. Ne bucurăm pentru aşa ceva. Sper că investiţiile se vor înmulţi la Sovata şi cât mai mulţi agenţi economici să beneficieze de aceste fonduri. Noi, autorităţile locale, vom face promovare în acest sens”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Fülöp László Zsolt.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE