Au mai rămas câteva zile până la vernisajul expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei“ Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 246 Vizualizări

Au mai rămas câteva zile până la vernisajul expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei“

Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă are deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei“ care va avea loc vineri, 1 martie, ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș (aripa dreaptă, etajul II).

Prilejuită de achiziționarea de către Muzeul de Artă din Târgu-Mureș a tabloului „Odaia copiilor“ de Nicolae Tonitza (1886-1940), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza cât și în cea a altor artiști contemporani cu el, cum ar fi Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István şi alţii.

Expoziția va cuprinde pe lângă lucrările Muzeului din Târgu Mureș, lucrări împrumutate cu generozitate de numeroase muzee importante din țară și din colecții private.

Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția dorește să investigheze problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte de îmbrăcăminte ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică.

De asemenea, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă cuprinzând file de manuscris, fotografii documentare, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă, și materiale audio ce evocă personalitatea artistului.

Nicolae Tonitza a surprins magistral candoarea copilăriei, pe pânze

Un spațiu-atelier inedit va sublinia legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor. Cele 10 jocuri propun o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 10 ani.

Curatorii expoziției sunt Ioana Vlasiu, Ioan Şulea, Cora Fodor și Dorel David Morar.

Colaboratorii evenimentului sunt Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad), Muzeul de Etnografie (Brașov), Muzel Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Muzeul Național al Țăranului Român, Artmark (București), Muzeul de Artă (Constanța), Muzeul de Artă (Craiova), Muzeul de Artă (Ploiești), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), iar o parte dintre lucrări provin din colecții private: Galeriile Artmark, Liviu Cojoc, Marian Spătariu și alții.

Expoziția va fi deschisă în intervalul 1 martie – 1 iunie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE