Cererile Unice de Plata, pe înțelesul fermierilor mureșeni Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 254 Vizualizări

Cererile Unice de Plata, pe înțelesul fermierilor mureșeni

Conducerea APIA Mureș a organizat joi, 7 martie, în Sala Mare a Palatului Administrativ, o ședință de informare pentru fermierii cu peste 50 de hectare despre Campania 2019 de depunere a cererilor unice de plată.

„Ca în fiecare an, APIA, înainte de începerea efectivă a campaniei de depunere a dosarelor aferente cererii unice de plată pentru campania anului în curs, desfășoară la nivel de UAT-uri , pentru fermierii până în 50 de hectare, informări cu privire la tot ce înseamnă nouătăți legislative și procedurale aferente Campaniei 2019. La nivel local, aceste informări au avut deja loc, acum a venit rândul fermierilor cu peste 50 de hectare să beneficieze de o ședință de informare găzduită de Palatul Administrativ din Târgu Mureș. La nivel de județ sunt un număr de 761 de astfel de fermieri arondați centrului județean APIA, care lucrează o suprafață de peste 40 % din suprafața județului. În fiecare an i-am obișnuit cu aceste întâlniri, cu aceste informări, având de vedere impactul care îl au, aproape jumătate din suprafața declarată la APIA fiind utilizată de acești fermieri mari. Suntem direct interesați ca ei să fie bine informați, să aibă cunoștință de tot ce înseamnă elementele de noutate, astfel ca toate schemele de plată să fie accesate, atât spre binele nostru, targetul nostru de absorție fiind de 100%, dar și pentru ei, astfel catot ce înseamnă schemă de sprijin posibil prin APIA să poată fi accesat”, a precizat Ovidiu Săvâșcă, director executiv APIA Mureș.

Fermierii programați la APIA

Fermierii mari din județ vor lua la cunoștință în aceste zile despre calendarul perioadei de depunere a cererilor, care va începe după data de 25 martie.

„În aceste zile am semnat invitațiile către fermierii cu peste 50 de hectare, astfel că, începând cu data de 25 martie sunt invitați la centrul județean APIA, la Serviciul Autorizare Plăți.  Insist ca fermierii să respecte aceste programări. În ultimii ani a fost o disciplină  chiar de lăudat în această privință, s-au respectat termenele, nu ne-am aglomerat, funcționarii au avut astfel timp să se ocupe de fermieri. Respectând aceste programări transmise de către noi putem asigura o calitate a cererii, să nu avem surprize neplăcute la momentul în care văd decizia de plată”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

Noutățile Campaniei 2019

Pentru Campania 2019, completarea declarației de suprafață se realizeaza electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: https://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

„Vrem ca tot ce înseamnă element de noutate să nu surprindă fermierii, astfel ca la momentul depunerii cererilor fermierii  să aibă toate informațiile, să cunoască tot ce înseamnă elemente noi și schimbări procedurale. Printre noutăți, sunt anumite coduri de pășuni care  sunt renumerotate, redenumite, care sunt importante pentru fermieri în momentul în care acese coduri sunt introduse în declarația de suprafață. De asemenea, sunt noutăți pentru suprafețele de pășuni care au fost arate și trebuie reconvertite, în contextul în care este interzis aratul, discuitul suprafețelor de pajiști și transformarea lor în teren arabil. Începând cu acest an, la aceste suprafețe care, din greșeală sau fărăr voia fermierilor, au fost arate din anumite cauze, anul acesta primesc un cod pe care trebuie identificate și reconvertite în supafețe de pajiști permanente”, a menționat directorul APIA Mureș.

Prezent la eveniment, prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a subliniat faptul că suprafața agricolă acceptată la subvenții a crescut cu 3 % față de perioada anuluii 2017, precum și faptul că 90 % din fermieri au beneficiat de subvenție, aferentă campaniei 2018.

„Județul Mureș , în ce privește acordarea subvențiilor este unul apreciat la nivel național, și faptul că echipa APIA Mureș reușesc ca de fiecare dată să satisfacă solicitările fermierilor, cu greutățile inerente, este de lăudat. De asemenea, e de apreciat că și în acest an , aproape 90 % din plăți sunt efectuate, iar până la sfârșitul lunii martie să se facă în totalitate. În ce privește suprafața solicitată pentru care se acordă subvenție, aceasta a crescut în județul Mureș cu 3 % față de anul 2017, lucru care se datorează și măsurilor care le-am luat la finele anului trecut de a  intensifica eliberarea titlurilor de proprietate, de a clarifica problemele legate de acest aspect, astfel încât fermierii să poată să-și depună dosarele pentru acordarea subvenției”, a spus prefectul Mircea Dușa.

Maria Huprich:  ”Corectitudinea spune totul”

Printre fermierii prezenți s-a numărat și Maria Huprich, administrator SC Autodomus SRL, care s-a declarat mulțumită de acordarea subvențiilor, mai puțin în ce privește alocarea de fonduri destinate modernizării exploataților agricole.

„Dorim să auzim noutăți din partea reprezentanților APIA legate de Campania 2019 privind cererile unice de plată, să vedem exact ce va fi, în condițiile în care tot auzim că,  ba se va schimba una, ba alta. Dorim să vedem exact care vor fi aceste noutăți. Pentru mine,  nu pot spune că este greu să depunem aceste cereri, dacă ești corect, nu ai cum să întâmpini greutăți. Din punctul meu de vedere,  corectitudinea spune totul. Pentru noi, aceste subvenții sunt o mană cerească, dacă nu ar fi acești bani, nu am putea supraviețuii. Sperăm să intrăm cu bine în campania de primăvară,  să avem parte de un an bun, să putem semăna în timp optim. Totul este legat de vreme, care să ne permită să putem semăna. O problemă cu care ne confruntăm este legată de fondurile alocarte modernizării fermelor. Noi,  am construit ferma cu ajutorul fondurilor europene, și acum e foarte greu să beneficiem de fonduri europene. Facem proiecte dar nu ni se acceptă, fapt pentru care suntem un pic neliniștiți. Am construit ferma în perioada 2008-2010, și acum am avea nevoie de fonduri pentru o modernizare, dar nu putem intra la aceste fonduri pe motiv că nu mai sunt bani. Degeaba facem noi proiectele pentru că banii sunt consumați, lucru care ne ține pe loc. Cu toate acestea, nu ne lăsăm mergem înainte cu sperața că va fi mai bine”, a precizat Maria Huprich.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE