Magistrala Transgaz, extinsă în nordul judeţului Mureş Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 741 Vizualizări

Magistrala Transgaz, extinsă în nordul judeţului Mureş

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a demarat întocmirea unui studiu tehnico-economic pentru cuprinderea tuturor localităților din zona de Nord a județului Mureș într-o soluție comună de alimentare cu gaze naturale, a informat, zilele trecute, Biroul de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.

Studiul tehnico-economic, demarat

Potrivit sursei citate, decizia Transgaz vine după mai multe adrese ale primarilor comunelor situate pe Valea Mureșului superior – Brâncovenești, Rușii Munți, Aluniș, Vătava, Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni – referitoare la extinderea conductei magistrale de transport gaz metan în vederea racordării localităților aparținătoare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

În prezent, în zona de nord a județului Mureș nu există rețea de gaze naturale, iar încălzirea imobilelor, prepararea hranei și a apei calde menajere se realizează în principal cu lemne de foc, la care se adaugă curentul electric, butelii GPL, panouri solare, păcură, etc.

”La începutul lunii februarie, atunci când ministrul Energiei, domnul Anton Anton, a făcut o vizită la Iernut, am abordat și subiecte care se referă la infrastructura conductelor magistrale de gaz din județul Mureș. I-am solicitat să studieze posibilitatea ca magistrala de gaz să fie extinsă și în zona de Nord a județului, respectiv pe Valea Mureșului, și să introducă acest obiectiv în strategia energetică națională. În urma acestei discuții, am înaintat conducerii Transgaz un memoriu, la solicitarea primarilor din localitățile din nordul județului, prin care am justificat necesitatea alimentării cu gaz metan a localităților din zona de munte. Ca urmare a memoriului pe care l-am adresat conducerii Transgaz, am primit o comunicare oficială potrivit căreia au demarat procedurile pentru întocmirea studiului tehnico-economic”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Informații suplimentare

Conform datelor statistice publicate de Biroul de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, în cele opt unități administrativ – teritoriale sunt înregistrate peste 10.000 de gospodării ale populației la care se adaugă casele de vacanță, 92 de instituții publice și 350 de agenți economici, cu precizarea că în zonă funcționează și unități de asistență socială importante, precum: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Brâncovenești cu 298 de asistați și 210 angajați, Centrul Medico – Social Deda cu 25 de paturi, Centrul de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului cu 70 asistați și 52 angajați.

“În ultimii ani, accesul comunităților la resurse pentru încălzire este tot mai dificil și costisitor, fiind amplificat de retrocedările de pădure și de stabilirea ariilor protejate în zonă, respectiv Parcul Național Călimani Sud, Defileul Deda-Toplița și Defileul Mureșului, ce impun restricții la exploatarea de masă lemnoasă. La acestea se adaugă factorii climatici caracteristici pentru zona de nord a județului Mureș, în care se înregistrează temperaturi medii anuale în jur de 7 grade Celsius, ierni friguroase și umede, geruri frecvente, cu circa 120 zile de îngheț. În acest context, realizarea unei investiții pentru alimentarea cu gaze naturale a zonei este o necesitate a comunităților de pe Valea Mureșului de care ar beneficia peste 21.000 de locuitori, ce reprezintă circa 4% din populația județului”, se menţionează în comunicat.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE