Sprijinul specialiștilor, necesar pentru finalizarea Legii vaccinării Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 177 Vizualizări

Sprijinul specialiștilor, necesar pentru finalizarea Legii vaccinării

Aflat de mai mult de un an, blocat în Parlament, proiectul Legii vaccinării are nevoie și de sprijinul corpului medical și al reprezentanților pacienților pentru a fi propuse soluții astfel încât varianta care va fi adoptată să fie cea corectă.

Președintele Comisiei pentru Sănătate şi familie din Camera Deputaților, conf. dr. Florin Buicu, a susținut în cadrul deschiderii celei de a 7-a ediții a Conferinței Naționale RoVaccin 2019 că din discuțiile care au avut loc până acum se merge spre obligativitatea informării.

”Nu a intrat într-un con de umbră (n.red. – Legea vaccinării) dar trebuie să găsim varianta corectă între obligativitatea unui act medical și consimțământul informat pentru orice act medical prevăzut de Legea drepturilor pacientului. Discuțiile care au avut loc merg spre obligativitatea informării, este o problemă de nuanță, lucru cu care și societățile profesionale sunt de acord. Lucrurile care trebuie dezvoltate în continuare și care trebuie discutate, și aici apelez inclusiv la sprijinul dumneavoastră pentru a crea cadrul, merg și către soluții noi, legate și de eventuala decontare a vaccinărilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru grupe de risc sau nu. Și aici specialiștii trebuie să vină cu propuneri și soluții și să găsim mecanismeele cele mai corecte. (…) Trebuie să găsim soluțiile prin care vaccinarea și nu numai să poată fi făcută nu numai discutată”, a declarat conf dr. Florin Buicu la deschiderea RoVaccin 2019.  Acesta a precizat că dacă s-ar merge pe varianta obligativității informării ”legea ar trece mâine”.

”Vrem ca lucrurile să fie discutate transparent și susținem că vaccinarea este necesară. Este obligatorie pentru a rezolva probleme medicale, dar avem o problemă cu acest înțeles juridic al obligativității”, a mai spus conf. dr. Florin Buicu.

România, codașă la vaccinare

În România, acoperirea vaccinării se află într-un trend descedent, în ultimii zece ani, însă în 2019 ar trebui schimbat acest trend susțin specialiștii.

Nevoia unei educații solide a populației în ceea ce privește prevenția și menținerea propriei sănătăți prin informare corectă din surse avizate a fost subliniată și de conf. dr. Loreta Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială, prezentă la deschiderea conferinței.

”Conștientizarea importanței imunizării în prevenirea apariției și răspândirii unor focare de boală trebuie să fie prioritară, iar principalul argument în schimbarea mentalității populației în privința vaccinării nu trebuie să fie constrângerea ci informarea și prezentarea riscurilor care pot apărea în cazul nevaccinării”, a precizat conf. dr. Loreta Păun.

Aceasta a mai spus că, potrivit concluziilor Euro Health Consumer Index cu privire la performanța sistemelor de sănătate, ediția pentru anul 2018, apărută recent, ”indicatorul vaccinarea copiilor împotriva a opt boli- tubercuoza, difteria, tetanos, tuse convulsivă, rujeolă, poliomielită, hepatita B, oreion și rubeolă țara noastră se poziționează în continuare în așa numita zonă roșie. În schimb, în ceea ce privește vaccinarea anti HPV am trecut, din fericire, din zona roșie în raportul din 2017, în zona galbenă în raportul din 2018”.

Cercetarea sociologică care vizează atitudinea întregii populații față de vaccinare și vaccinuri, realizată de INSCOP pentru Societatea Națională de Medicina de Familie în februarie 2019, arată că un procent de 62,7% din populație este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor,iar un procent de 81,1% dintre cei chestionați susțin că vaccinarea copiilor este necesară. Totodată, puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Arina TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE