Conferinţă despre patrimoniul european, la Sighişoara Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 178 Vizualizări

Conferinţă despre patrimoniul european, la Sighişoara

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a participat joi, 11 aprilie, la deschiderea lucrărilor conferinței „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale”, inclusă în programul oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Evenimentul are loc la Sighişoara, între 11 şi 13 aprilie, iar la lucrările acestuia au participat şi Ovidiu Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighişoara, respectiv Vasile Gliga, preşedintele PSD Mureş.

Conlucrare între instituţii

Conferința, la care sunt aşteptaţi participanţi din statele membre şi partenere ale Uniunii Europene, reunește factori de decizie, reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, reprezentanţi ai mediului academic, experţi independenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai comunităţilor active în domeniu, iar discuţiile abordează subiectul calităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural, temă-cheie dezvoltată în cadrul uneia dintre cele 10 iniţiative ale Anului european al patrimoniului cultural 2018: Ocrotirea patrimoniului.

”Mă bucură faptul că s-a declanșat un proces de reflecție la nivel european, legat de o strategie eficientă și unitară cu privire la conservarea patrimoniului pe care strămoșii noștri ni l-au lăsat. La nivel internațional au fost realizați deja o serie de pași, iar organismele europene acordă o atenție mai mare programelor care vizează cultura și învățământul. Totodată, este de salutat implicarea a cât mai multor instituții care să conlucreze pentru atingerea acestui țel. În acest context, este important de menționat că una din instituțiile importante care, pe lângă multiplele sale misiuni, acordă o atenție deosebită pentru conservarea monumentelor, atât din țară, cât și din afara țării, este Ministerul Apărării Naționale”, a declarat Mircea Dușa, prefectul judeţului Mureş.

Bugetele, esenţiale

Potrivit www.agerpres.ro, la conferinţă a participat şi europarlamentarul Mircea Diaconu, membru în Comitetul pentru Cultură al Parlamentului European, care a declarat că în ultimii ani bugetele pentru marile proiecte cultural-patrimoniale au început să crească ameţitor, ajungându-se aproape la dublarea acestuia pe programul multianual pe cultură, Europa Creativă.
„Când spunem cultură-patrimoniu ştim foarte bine, din păcate, e Cenuşăreasa tuturor bugetelor. Ştiu de foarte mulţi ani, anul acesta se împlinesc 50 de ani de când am debutat, început cariera de actor şi după aceea de făcător de politici culturale, în Parlamentul României, în Senat şi, după aceea, în Parlamentul European, şi ca director de teatru. Ştiu foarte bine, totul e minunat, totul e de butonieră, în sensul protocolar, până când ajungem la bugete. Şi bugetele întotdeauna oglindesc realitatea brută, goală, nudă. De regulă ultimii suntem, când trebuie tăiat de undeva, şi nu mă refer numai la bugetul naţional, ci şi la cele europene, se taie de la cultură. Ne obişnuisem cu lucrurile astea, cel puţin noi, aici în România. De 5 ani am început mandatul în Comisa de Cultură-Educaţie a PE, că bugetele pentru marile proiecte culturale-patrimoniale au început să crească, ameţitor, vertiginos, aşa încât mai deunăzi, când aproape s-a finalizat Europa Creativă, cel mai mare program multianual pe cultură, aproape s-a dublat bugetul”, a afirmat Mircea Diaconu, citat de Agerpres.

(Redacţia)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE