Cadastru gratuit, cu bani europeni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2584 Vizualizări

Cadastru gratuit, cu bani europeni

Luni, 15 aprilie, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureș a avut loc o întâlnire a primarilor și secretarilor din localitățile județului cu conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureş pe tema celei de-a V-a etape de cadastrare gratuită a localităților din România.

Primarii, tranşanţi

Primarul din Chiherul de Jos, Eremia Pop, a arătat că prețurile prea mici îi țin la distanță pe topografi.

”Problemele sunt atât de multe și merg atât de rău, cred că din cauza prețurilor. Am fost recent la o scurtă întâlnire la OCPI, au venit două firme și noi eram vreo 12 primari; au dat din colț în colț… Deci ar fi foarte binevenită o întâlnire în care să vedem poziția celor care execută aceste lucrări, pe banii care sunt”, a sugerat Eremia Pop.

La rândul său, mai tranșant, primarul comunei Band, Mircea Radu, a explicat că în altă parte firmele de topografi câștigă într-o oră cât la primării în două zile.

”Adevărul este că topografii nu prea vor să facă această lucrare datorită sumei mici pe imobil. Eu am peste jumătate din suprafața de 9.000 de hectare a comunei noastre, pusă pe hărți. Peste 80% dintre cetățeni au titluri de proprietate, și vor rămâne pe aceste suprafețe, unde au fost puși în posesie. Topograful nu vine, ei au lucrări prin care, într-o oră câștigă cât câștigă la noi în 2-3 zile”, a arătat edilul şef al Bandului.

Sumele vor fi indexate

Marcel Grigore, directorul OCPI Mureș, a admis că primarii au dreptate când subliniază interesul scăzut al prestatorilor autorizați în realizarea lucrărilor de cadastru, din cauza tarifelor mici. Acesta s-a mai referit la un proiect de lege aflat în Parlament prin care se vor îmbunătăți condițiile de finanțare a cadastrării. Marcel Grigore a arătat că la prețul inițial de 60 de lei pe imobil, pe carte funciară deschisă, a fost indexat anul trecut cu un indice în funcție de relief, ajungându-se la 69 de lei, 81 de lei și 102 de lei pe imobil, iar în perioada următoare legea va fi modificată, astfel încât să se adauge și TVA la acest preț.

”În această lună, estimez că se va adăuga și TVA-ul la prețul deja indexat. Legea Cadastrului mai permite finanțarea, ori de către ANCOPI ori de către UAT. Anul trecut a fost modificată legea și s-a mai adăugat o posibilitate pentru UAT să primească sponsorizări, dar atunci trebuie ca UAT-ul să bugeteze și să contracteze lucrările la prețul pieței, urmând ca să primească de la ANCPI cofinanțare, deocamdată de 60 de lei. Urmează să se indexeze și cofinanțarea la 69 de lei și TVA-ul se va adăuga”, a anunțat Marcel Grigore.

Potrivit acestuia, în programul de cadastru din acest an sunt cuprinse un număr de 84 de unități administrativ-teritoriale, din cele 102 existente în județ, valoarea alocațiilor de la buget ridicându-se la peste 11 milioane de lei. Banii se pot însă pierde dacă nu se găsește un prestator autorizat care să realizeze lucrările, în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare între primărie și Oficiul de Cadastru.

Prioritare ar fi zonele de expropriere

Prefectul de Mureș este convins că vor fi greutăți și în cazul localităţilor care urmează să fie finanțate în acest an și să fie respectat termenul de 60 de zile. Asta mai ales că nu au fost întocmite planurile parcelare pe traseul exproprierilor pentru lucrări de infrastructură, precum traseul Autostrăzii și DN15, a arătat Mircea Dușa.

“Sigur că este benefică o discuție a celui care face plata, a Oficiului de cadastru. Mai ales că sunt câteva UAT-uri care sunt pe traseele de expropriere, fie a a Autostrăzii, fie a lucrărilor de modernizare a la Drumul Național Târgu-Mureș – Reghin – Bistrița, și nici în momentul de față nu sunt întocmite parcelările și din cauza asta nu-și primesc oamenii banii pentru exproprieri. Obligația e a primarilor să realizeze planurile parcelare pentru suprafețele care au fost scoase temporar din circuit sau care au fost expropriate pentru autostradă, și iată că nici aceste planuri parcelare nu reușim să le realizăm”, a constatat Mircea Dușa.

Mureș, la mijlocul clasamentului întabulărilor naționale

În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru în 69 de localități din cele 102 existente în județul Mureș, a detaliat Marcel Grigore, care a explicat că lucrările acoperă peste 100.000 de hectare de teren agricol.

”Se estimează că se vor întabula gratuit peste 150.000 de imobile. În ultimii 3 ani, s-au întabulat peste 13.000 de hectare și s-au eliberat  peste 14.000 de cărți funciare, județul Mureș situându-se pe locul 25 la nivel național. De menționat că după ce se întabulează imobilele, programul finanțează și dezbaterea moștenirilor. În Mureș au fost solicitate de către Oficiul de Cadastru primăriilor liste pentru 1.116 de persoane decedate întabulate în urma cadastrului sistematic. S-au primit pentru 82 de persoane și s-au emis 8 certificate de moștenitor pentru 10 defuncți. Pentru acest s-au solicitat și s-a primit buget la Oficiul Cadastrului pentru a dezbate 400 de succesiuni, în valoare de 100.000 de lei”, și-a continuat explicațiile șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Există două tipuri de cadastrări gratuite

După cadastrare pe parcele, cealaltă etapă este pe comune întregi, aici cadastrul sistematic se face la fel, dar finanțările sunt diferite, a explicat Marcel Grigore.

”În 2017, ANCPI a semnat un acord-cadru pentru 8 UAT-uri, respectiv Cucerdea, Corunca, Cristești, Sângeorgiu de Mureș, Iclănzel, Sâncraiu de Mureş, Sântana și Voivodeni. Acestea au fost alese la propunerea Consiliului Judeţean, în funcție de gradul de realizare a aplicării fondului funciar. Primele patru au început lucrările de cadastrare, celelalte urmând să înceapă lucrările la finele acestui an”, a declarat Marcel Grigore.

În plus, șeful OCPI Mureș a mai adăugat că pe fonduri europene, prin POR 2014-2020, sunt alocate sume pentru 14 comune din județul Mureș: Band, Bogata, Chețani, Crăciunești, Cristești, Cuci, Eremitu, Ernei, Gheorghe Doja, Ibănești, Ogra, Sânger, Sînpaul și Vătava. UAT-urile au fost stabilite în 2015 de o comisie interministerială, pentru proiecte de infrastructură de interes național, local și anumite zone defavorizate. Sunt contracte în derulare, cu sprijinul primăriilor.

V. OANCEA

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE