Buget de dezvoltare mai mare pentru Judeţul Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 657 Vizualizări

Buget de dezvoltare mai mare pentru Judeţul Mureş

Consilierii judeţeni au adoptat miercuri, 17 aprilie, într-o şedinţă extraordinară de lucru, cu 23 de voturi pentru, 10 împotrivă şi o abţinere (Vasile Pokorny – UDMR, care a evitat astfel un posibil conflict de interese) bugetul judeţului Mureş pentru anul 2019. Bugetul aprobat este în sumă de 778.850.000 de lei la capitolul “venituri” şi 876.850.000 de lei la capitolul “cheltuieli”.

Buget mai mare cu 11% decât cel din 2018

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc (UDMR), bugetul adoptat miercuri este cu 11 procente mai mare în comparaţie cu bugetul judeţului Mureş din 2018. De asemenea, comparativ cu anul anterior, suma destinată dezvoltării în 2019 este mai mare cu 30%.

“Bugetul din acest an este mult mai bun decât cel precedent. Avem un buget mai mare cu 11% decât cel din anul 2018, iar ceea ce este un lucru benefic – avem un buget destinat dezvoltării cu 30% mai mare decât în 2018. Din bugetul total de 876 de milioane de lei, avem 176 de milioane de lei destinate dezvoltării. Este un lucru deosebit de important deoarece trebuiau alocate sume pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor de funcţionare din cadrul unităţilor şi din cadrul Consiliului Judeţean. Acest lucru a fost realizat 100%, deci toate unităţile subordonate, spitale, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţii de cultură şi alte instituţii, au primit sumele necesare acestor cheltuieli, deci funcţionarea lor nu este periclitată. Pe lângă sumele alocate pentru funcţionare sunt şi sume alocate pentru dezvoltare la fiecare instituţie”, a declarat, la finalul şedinţei, Péter Ferenc.

Investiţii importante

Pe lista investiţiilor prioritare trecută în revistă de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş amintim următoarele obiective: 11 milioane de lei pentru modernizarea Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, 11 milioane de lei pentru modernizarea Aeroportului Internaţional “Transilvania” Târgu-Mureş, peste 6 milioane de lei pentru dezvoltarea Spitalului Municipal din Târnăveni, 6 milioane de lei pentru construirea buncărului pentru accelaratorul de particule de la Clinica de Oncologie şi 3 milioane de lei pentru reconstrucţia Centrului de Intervenţie Salvamont.

Péter Ferenc, mesaj pentru consilierii liberali

Tot la finalul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş s-a arătat surprins de boicotul consilierilor liberali care au votat împotriva bugetului.

“Sper că este o mică neînţelegere în cadrul colegilor din partea Partidului Naţional Liberal, eu consider că este unul dintre bugetele cele mai bune pe care le-a avut judeţul Mureş în ultima perioadă şi sper că este doar o neînţelegere pentru că cred că suntem aici cu toţii ca să dăm un suport dezvoltării acestui judeţ şi dacă există vreo neînţelegere, atunci sunt dispus la orice discuţii în acest sens pentru că este important ca aceste programe de dezvoltare să meargă înainte”, a fost mesajul transmis de Péter Ferenc, care a mulţumit atât colegilor din Consiliul Judeţean, cât şi consilierilor care au votat pozitiv şi directorilor instituţiilor subordonate.

Banii pentru investiţii, mai mulţi cu 20%

În timpul şedinţei, consilierul judeţean Dragoş Bardoşi, reprezentant al Partidului Social Democrat, şi-a manifestat nemulţumirea vis a vis de votul împotrivă dat de cei 10 aleşi judeţeni liberali.

“Aş vrea să ştim şi noi, şi bineînţeles şi locuitorii judeţului Mureş, de ce colegii din PNL au ales astăzi să nu voteze bugetul judeţului. Este un buget consistent, un buget cu peste 11 procente mai mare decât cel de anul trecut, cu peste 20% mai mulţi bani la investiţii. Doar la investiţiile din Sănătate, dacă ne gândim, sunt de şase ori mai mari decât cele care au fost anul trecut, sau cele din instituţiile de cultură din subordinea noastră care vor avea buget de investiţii de trei ori mai mare. Noi credem că în spitalele gestionate de noi nu sunt pacienţi PSD-işti, UDMR-işti sau liberali, la fel nici pe drumurile judeţene nu circulă PSD-işti sau UDMR-işti şi aşa mai departe. Chiar am fi curioşi să avem un punct de vedere”, au fost cuvintele consilierului judeţean social-democrat Dragoş Bardoşi, care deţine şi funcţia de secretar executiv al PSD Mureş.

Liberalii, vot împotrivă

Bugetul nu a fost votat de grupul celor 10 consilieri judeţeni aparţinând Partidului Naţional Liberal Mureş care, după încheierea şedinţei şi-au motivat opţiunea prin intermediul unui comunicat de presă, în care se afirmă că „în județul Mureș, PSD și UDMR au girat Guvernul Dăncilă și au propus un buget de cârpeli”, condiţii în care “PNL nu a votat bugetul județului Mureș pentru anul 2019, pe care îl consideră unul al subdezvoltării, populist și dedicat intereselor electorale ale PSD și UDMR.”

“În condițiile în care județul Mureș este într-un vădit declin al nivelului de trai, iar infrastructura este la pământ, Executivul Consiliului Județean găsește de cuviință să aloce 1 milion de euro pentru distracții electorale, festivaluri, mici și bere. Sub coordonarea vicepreședintelui PSD al Consiliului Județean, la Aeroportul  “Transilvania” vor să crească salariile, pe o creștere din pix a numărului de pasageri”, a precizat consilierul judeţean Ervin Molnar, prim-vicepreşedinte al PNL Mureş şi preşedinte al PNL Târgu-Mureş.

Prefectul Mircea Duşa, prezent la şedinţă

La şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Mureş a participat şi Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş, care a precizat că bugetul consolidat al judeţului “creează premizele pentru derularea, desfăşurarea şi realizarea obiectivelor economice şi sociale din judeţ şi gestionarea activităţii economice, sociale şi administrative din judeţ.”

“Bugetul anului 2019, chiar dacă aprobarea este puţin târzie, este foarte important pentru că acele obiective pe care unităţile administrativ-teritoriale dar şi Consiliul Judeţean şi le-au propus pentru acest an să fie realizate”, a punctat prefectul judeţului Mureş, care a mai menţionat că proiectul votat respectă legislaţia în vigoare.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE