FOTO. Tabăra de creaţie pentru liceeni „Irsai Zsolt”, la al 25-lea episod Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

FOTO. Tabăra de creaţie pentru liceeni „Irsai Zsolt”, la al 25-lea episod

Cea de-a 25-a ediție a Taberei de creație „Irsai Zsolt”, desfășurată în intervalul 1-8 iulie, a oferit un cadru propice creației artistice pentru elevi din clasele a X-a și a XI-a de la liceele de arte din Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Tabăra poartă numele artistului plastic Irsai Zsolt începând cu anul 2011, în cinstea celui care a fost mulţi ani coordonatorul și sufletul acestei tabere. În prezent, Tabăra de creaţie „Irsai Zsolt” este condusă de Csizmadia Imola, doctorand la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

Inspirație într-un cadru natural pitoresc

Costurile pentru cazare şi masă au fost suportate de către organizatori. Elevii participanți au beneficiat de trei mese pe zi, cazare, dar și materiale de lucru precum pânză și șevalet. Cum creația are nevoie atât de sprijin, cât și de stimulare, participanții la tabără au avut posibilitatea de a petrece o săptămână la Sovata și de a-i cunoaște atracțiile turistice, farmecul și frumusețea naturală, de a lucra într-un mediu plăcut, dar și de a cunoaște și a interacționa cu elevi din alte orașe. Pe lângă plimbări lungi la obiectivele turistice din zonă, distracția a făcut parte din specificul unei zile obișnuite a elevilor-artiști.

Tabăra de creaţie „Irsai Zsolt” este organizată în fiecare an de către Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari Mureș (UDTM) în parteneriat cu Universitatea de Artă din Târgu Mureș, iar sponsorii sunt Fundația Communitas și Fondul Bethlen Gábor.

Modele pentru tinerii artiști

Elevii au provenit din domenii artistice diferite – pictură, textilă, ceramică și grafică – și au avut obligația de a realiza pe durata săptămânii petrecute în tabără minimum o lucrare, în orice fel de tehnică, de la ulei, grafică, acuarelă și până la tehnica mixtă. Tinerii artiști au fost îndrumați și inspirați în munca lor de invitații speciali ai taberei, care au susținut workshop-uri. Artista textilistă Sajgó Ilona a prezentat tehnici clasice în arta textilă, și-a prezentat lucrările personale, iar elevii au avut ocazia de a face cunoștință cu abordarea tehnicilor mixte și de a cunoaște materialele neconvenționale utilizate în compozițiile artistei. În continuare, cercetătoarea independentă Veress Elza-Emőke a ținut o prelegere despre reprezentarea violenței în diferite medii, iar creatoarea de modă Szakács Ágnes a vorbit despre magia spectacolelor de teatru, în special despre procesul și munca designerului în teatru.

Totodată, vizitele făcute la atelierele artiștilor soveteni Kuti Dénes și Kuti Botond au lărgit orizonturile artistice ale tinerilor participanţi la tabără. Elevii au avut posibilitatea de a învăța noi tehnici de lucru, printre care mai multe tehnici ale picturii de șevalet.

Lucrările realizate de elevi în cadrul Tabărei de creaţie „Irsai Zsolt” sunt expuse în foaierul Universității de Artă din Târgu Mureș (Strada Köteles Sámuel nr. 6) și pot fi admirate până la începutul lunii septembrie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE